Кино

Топ 20 класически филми

Като класически филми Холивуд определя смесицата от визуален и звуков стил, за направа на филми по традиционен начин. Този стил филми са правени в годините между 1927 и 1963. Периодът по-късно става известен като “Златната ера на Холивуд”.

Топ 20 класически филми

1. “Магьосникът от Оз” (“The Wizard of Oz”) (1939)
Дороти е пометена в торнадо в магическа земя и се впуска в приключение, за да види магьосник, който може да и помогне, за да се завърне у дома. Режисьор Марвин Льо Рой.

2.  “Гражданинът Кейн” (“Citizen Kane”) (1941)
Представя живота и кариерата на медийния магнат мегаломан Чарлс Фостър Кейн (Уелс), чийто персонаж до голяма степен е базиран на реално съществувалите магнати Уилям Рандолф Хърст, Самуел Инсул и Харолд Маккормък. Режисьор е Орсън Уелс.

3. “Кзабланка” (“Casablanca”) (1942)
Действието се развива в неокупираната Африка по време на първите дни от Втората световна война. Американски емигрант среща бившата си любовница и се случват непредвидени усложнения във взаимоотношенията им. Режисьор: Майкъл Къртис.

4. “Третият човек” (“The Third Man”) (1949)
Романистът Холи Мартинс пътува до сенчеста, следвоенна Виена, само за да разследва мистериозната смърт на един стар приятел, опортюнист от черния пазар –  Хари Лайм.

5. “Нощ след тежък ден” (“A Hard Day’s Night”) (1964) е на пето място в класацията “Топ 20 класически филми“.
“Типичния” ден в живота на Бийтълс, включени са много от известните им песни. Режисьор: Ричард Лестър.