Топ 20 класически филми

klasicheski filmi

Като класически филми Холивуд определя смесицата от визуален и звуков стил, за направа на филми по традиционен начин. Този стил филми са правени в годините между 1927 и 1963. Периодът по-късно става известен като „Златната ера на Холивуд“.

Топ 20 класически филми

1. „Магьосникът от Оз“ („The Wizard of Oz“) (1939)
Дороти е пометена в торнадо в магическа земя и се впуска в приключение, за да види магьосник, който може да и помогне, за да се завърне у дома. Режисьор Марвин Льо Рой.

2.  „Гражданинът Кейн“ („Citizen Kane“) (1941)
Представя живота и кариерата на медийния магнат мегаломан Чарлс Фостър Кейн (Уелс), чийто персонаж до голяма степен е базиран на реално съществувалите магнати Уилям Рандолф Хърст, Самуел Инсул и Харолд Маккормък. Режисьор е Орсън Уелс.

3. „Кзабланка“ („Casablanca“) (1942)
Действието се развива в неокупираната Африка по време на първите дни от Втората световна война. Американски емигрант среща бившата си любовница и се случват непредвидени усложнения във взаимоотношенията им. Режисьор: Майкъл Къртис.

4. „Третият човек“ („The Third Man“) (1949)
Романистът Холи Мартинс пътува до сенчеста, следвоенна Виена, само за да разследва мистериозната смърт на един стар приятел, опортюнист от черния пазар –  Хари Лайм.

5. „Нощ след тежък ден“ („A Hard Day’s Night“) (1964) е на пето място в класацията „Топ 20 класически филми„.
„Типичния“ ден в живота на Бийтълс, включени са много от известните им песни. Режисьор: Ричард Лестър.

6.  „Модерни времена“ („Modern times“) (1936)
Скитник се бори да живее в съвременното индустриално общество с помощта на младa бездомна жена. Режисьор: Чарлс Чаплин.

7. „Метрополис“ („Metropolis“) (1927)
Eдин футуристичен град e сериозно разделен между работническата класа и градските проектанти. Син на ръководител на града се влюбва в работническата класа – пророк, който предрича идването на Спасителя, за да посредничи да премахне различията по между им. Режисьор: Фриц Ланг.

8.  „Всичко за Ева“ („All about Eve“) (1950)
Млада невинна жена навлиза във вече установена, но застаряваща компания от актриси и намира своите театрални приятели. Режисьор: Джоузеф Манкевич.

9. „Кабинетът на д-р Калигари“ („Das Cabinet des Dr. Caligari“) (1920)
Немски филм на ужасите и мистерията режисиран от Роберт Вине, с участието на Конрайд Вайд. Кинолентата е една от най-ранните, най-значими и артистични филми на германското експресионистично кино.

10. „Носферату“ („Nosferatu, eine Symphonie des Grauens“) (1922)
Вампирът граф Орлок проявява интерес към съпругата на агент на недвижими имоти. Мълчаливата класика е базирана на историята за „Дракула“. Режисьор: Ф.В. Мурнау.

11. „Аз пея под дъжда“ („Singin’ in the Rain“) (1952)
Една мълчалива, но смешна филмова продукция. Режисьор: Стенли Донън.

12. „Лора“ („Laura“) (1944)
Във филма детектив се влюбва в жена, чиято смърт разследва. Режисьор е Ото Премингер. Участват  Гене Тиерни, Дана Андрюс и други.

13. „Приключенията на Робин Худ“ („The Adventures of Robin Hood“) (1938)
Когато принц Джон и господарите на Норман започват да потъпкват саксонските маси в отсъствието на крал Ричард, саксонският господар отвръща на удара, като разбойник в революционната партизанска армия. Режисьори: Майкъл Къртис, Уилям Кейли.

14. „Север-северозапад“ („North by Northwest“) (1959)
Безпомощен рекламен специалист от Ню Йорк е объркан за правителствен агент от група чужди шпиони, които започват да го преследват в цялата страна, докато той търси начин да оцелее. Режисьор: Алфред Хичкок.

15.  „Отвращение“ („Repulsion“) (1965)
Останала сама, когато сестра и отива на почивка, младата красавица се озовава обсадена от всички страни от демоните на своето минало. Режисьор: Роман Полански.

16. „Кинг Конг“ („King Kong“) (1933)
Филмов екип отива на тропически остров, стреля и открива една колосална гигантска горила, която пази през цялото време тяхната звездна блондинка. Режисьори: Мериан С. Купър.

17. “ „Това се случи една нощ“ („It Happened One Night“) (1934) е на пето място в нашия „Топ 20 комедии – смях до скъсване„.
Разглезена наследница бяга от семейството си, на която и помага човек, който всъщност е репортер, търсещ своята интересна история. Режисьор: Франк Капра.

18. „Булевард Сънсет“ („Sunset Boulevard“) (1991)
Остаряващата мълчалива филмова звезда Норма Дезмънд заробва млад сценарист, като го отравя.

19. „Прозорец към двора“ („Rear Window“) (1954)
Фотограф в инвалидна количка шпионира съседите си през прозореца на апартамента си и разбира, че са извършили убийство. Режисьор е Алфред Хичкок.

20. „В горите“ (Rashomon) (1951) е последният филм във вечната класация за топ 20 класически филми.
Разказва се за отвратително престъпление, доказателствата, за което са иззети от различни гледни точки. Режисьор: Акира Куросава.

източник: www.rottentomatoes.com