Книги

10 незабравими цитати на Наполеон Бонапарт

citati na napoleon bonapart

citati na napoleon bonapart

Наполеон Бонапарт е френски император (15 август 1769 – 5 май 1821). Той е второто дете общо тринадесетте на Карло Буонапарте и Мария Летиция Рамолино. Управлявал е след 1799 г. и е първият владетел с името “Наполеон I Велики” (Napoleon I le Grand). Други от титлите на Наполеон са първи консул на Франция (10 ноември 1799 – 18 май 1804); президент на Италия (26 януари 1802 – 17 март 1805); крал на Италия (17 март 1805 – 11 април 1814). През 1804 той е коронован за император на френския народ. Сключва мир с папата и католическата църква за успокоение на религиозния свят. Започва ново движение на аристокрацията във Франция същевременно позволява връщането на повечето от аристократите, които са били принудени да напуснат страната на революцията. В град Ваграм през 1809 г., Наполеон започва “Петата коалиция” и обезпечава с господстващо положение в континентална Европа. Той доказва таланта си да управлява чрез контрола, който успява да установи над Западна и Централна Европа. Но не за дълго. Поразяват го в “Битката на народите” край Лайпциг през октомври 1813. Но жаждата за власт не гасне така лесно у него. Успява да осъществи завръщане известно като “стоте дни”. След това е окончателно разгромен в “Битката при Ватерло” през 1815 г. Фаталният изход от живота си Наполеон намира на остров Света Елена, където е изпратен в плен от британците. В историята са останали доста мисли и цитати на Наполеон Бонапарт, които в днешно време са популярни. Ето и някои от тях:

10 незабравими цитати на Наполеон Бонапарт

1. “Ако трябваше да вярвам в религията, слънцето щеше да е моя Бог.”

2. “Победата принадлежи на най-упоритите.”

3. “Жените не са нищо повече от машини за произвеждане на деца.”

4. “Първата добродетел на един войник е издръжливостта. Смелостта е втората.”

5. “Съществуват само две сили, които обединяват хората – страх и интерес.”

6. “Армията е истинското благородство на страната ни.”

7. “Мъжете се управляват по-лесно чрез техните пороци, отколкото чрез техните добродетели.”

8. “Отделете време за обсъждане, но когато му дойде времето за действие, спрете да мислите и действайте.”

9. “Понякога съм лисица, а понякога лъв. Цялата тайна на правителството се крие в това кога на едната или другата страна.”

10. “Бойното поле е сцена на постоянен хаос. Победителят ще бъде този, който контролира хаосът на собствените си войници и на враговете си.”

Inline
Inline