stefana belkovska

Стефана Белковска е автор на двата успешни романа „Чаках точно теб“ и „Завинаги ти“. Любовната история на Анина и Джейсън, завладяла сърцата на читателите в края на 2016 г. и нейното продължение, излязло на пазара само година по-късно, нареждат Стефана сред най-любимите съвременни български автори и донасят на дебютния й роман четвърто място в националния конкурс „Моята любима книга“ в категорията „Дамски романи“. „Чаках точно теб” и „Завинаги ти” не са обикновени любовни романи, те въплъщават истории, разказани на фона на едни от най-красивите места по света, учат ни да прощаваме, дори, когато ни боли, да търсим и откриваме себе си, осъзнавайки, че „не можем да променим хората, можем само да ги обичаме“.

Новият роман на Стефана Белковска се казва „Остани” и ще бъде по книжарниците от 01-ви декември. Всъщност „Остани” не е обикновен роман, нито пък е типичното продължение на предходните две книги на авторката, но повече за това какво да очакваме от страниците му, ще ни разкрие самата Стефана в нашето интервю.

stefana belkovska

 

LZ: Здравей, Стефана и поздравления за новата книга! Тя излиза точно година след „Завинаги ти”. Как се пише роман от близо 400 страници за една година? Имаше ли готов ръкопис преди това?

 – Здравей, Габи! Не, всъщност нямах нито една дума написана (смее се). Когато миналата година си тръгнах от премиерата на „Завинаги ти” в клуб РМ в София, се чувствах много развълнувана. Всички хора, които дойдоха, цялата емоция, всичко, което почувствах, споделените думи и това, че читателите споделяха любовта си към това, което съм написала, ме накараха да си пожелая да се завърна с нов роман и си поставих за цел да го направя точно година след „Завинаги ти” и всъщност две години след „Чаках точно теб”. Книга от 400 страници се пише без да се отказваш и без да спиш! (смее се) В съзнанието си имах някаква идея за сюжета на „Остани”, но наистина бе само идея. Героите сами оживяха на празните страници, сами намериха пътя си един към друг, измислиха своите истории, влюбиха се и ето…мечтата ми се сбъдна!

 

LZ: Защо казваш, че „Остани” не е обикновен роман? Какво е различното в него? Доколкото съм запозната, си сменила и стила на писане?

 

 – „Остани” не е обикновен роман, защото ми казаха, че не би могъл да се води като роман (смее се). Това е така, защото книгата съдържа в себе си четири напълно самостоятелни новели, всяка със собствено заглавие, които не са свързани помежду си. Вече разказвам от първо лице, но не само … изненадата е, че ще изживеете всичко, разказано от две напълно различни гледни точни – на героинята и на героя.

 

LZ: Разказваш от името на мъжа, така ли?

 – И от негово, и от това на героинята. Това беше предизвикателство за мен. Все пак да разгърнеш гледната точка на мъжа, особено, когато си жена, не е много лесно, но мисля, че се справих. Идеята ми дойде, докато обикалях страната с първия ми роман „Чаках точно теб”. Много читатели споделиха, че им е било интересно, когато съм разказвала от гледната точна на главния герой Джейсън. Реших да им дам повече от това!

 

LZ: „Остани” отново ни отвежда в невероятни кътчета из цялата земя. Тук не изневеряваш на стила си да ни потопиш в съвсем различни пейзажи. Но сега е по-различно, защо?

 – Защото пътуването в „Остани” е пътуване навътре, пътуване към себе си. Любовта е обединяващия фактор между четирите новели в книгата, но не само. Всеки един от героите търси себе си след като е изживял повратен момент в живота си. Всеки един от тях избягва далеч, за да се справи с това, което се случва в душата му. Местата, на които ще ви отведа този път, са наистина различни и неочаквани!

stefana belkovska

LZ: Ще разберем ли нещо за бъдещето на Анина и Джейсън?

 – „Остани” е роман за познатите второстепенни герои от предходните ми два романа. Той е роман за миналото, който ни връща назад в историята и разкрива съдбата на Тай, Роб, Джесика и Майкъл. „Остани” е напълно нова и завършена книга, която крие много изненади, а дали ще разберете още нещо за Анина и Джейсън, ще разберете сами от страниците й!

 

LZ: Как черпиш вдъхновение? Без нито една написана страница преди година, имаш завършен роман точно като по план? Как става това?

 – Черпя вдъхновение от различни неща – най-вече от любима музика. Имам песни, които са в плейлистата на телефона ми и буквално ме пренасят в друг свят, мога да ги слушам постоянно. Пътувам много – това е моя страст и определено вдъхновение. Когато съм далеч, мога да се потопя в собствените ми мисли и да създам нещо красиво. Черпя вдъхновение и от всичко, което ми се случва на мен самата и на хората около мен. Всичко, което ме е докоснало, би могло да се превърне в глава от мой роман. Затова пиша навсякъде и по всяко време, когато почувствам, че имам какво да кажа.

LZ: „Остани” ще е в книжарниците от 1-ви декември 2018. Ще има ли премиера в София и турне из страната?

 – Да, официално „Остани” ще бъде в мрежата от 1-ви декември, като за най-нетърпеливите читатели ще има предварителни поръчки, за които ще обявя скоро на страницата ми във фейсбук. Ще има официална премиера в София, преди датата на излизане по книжарниците и тя е 22 ноември – същата като миналата година, на същото мое, любимо място – клуб РМ, София. Подробностите ще бъдат обявени скоро.

LZ: Благодаря, Стефана! Нямаме търпение да се докоснем до новия ти роман! Успех!

– Благодаря и аз!

stefana belkovska

снимки: www.radoslavatanasov.com