Книги

9 книги, които да прочетете преди да навършите 30

списък кинги

Задължителна литература изхвърча през прозореца в момента, в който ви връчиха дипломата. И ето, че попадате тук, където ние ще ви съобщим, че това въобще не е така и дори сме ви направили цял нов списък от книги, които трябва поне да прегледате. Където и да сте по пътя на зрялостта, тези книгите са си „must read“, но са приоритетни за тези от нас, които приближават 30-те си години. Това са годините, в които кариерата ви е в своя пик, срещнали сте семейни предизвикателства и независимо дали сте решили да създавате семейство, това е тема, над която сте разсъждавали по един или друг повод. И как да влезем в най-хубавите си години и да кажем сбогом на една цяла безгрижна и трудна декада, ако не със съвети, истории, емоции на герои, които живеят в текстовия свят.

Ето и списъка с книгите, които да прочетете преди да навършите 30:

„Непосилната лекота на битието”,  Милан Кундера

Тежестта или лекотата? Въпросите в книгата са психологически и философски. Чешкият писател чрез двойката Тереза и Томаш ни изкарва извън нормите и ни кара да разсъждаваме над моногамията, човешките чувства, и мисли породени от любовни емоции.

„Към фара“, Вирджиния Улф

Майката и бащата, които сте имали на 10 години може да изглеждат толкова различни от възрастните, които виждате, когато сте в края на 20-те си години. Тази класика е доказателство, че трудните нюанси на семейството не се променят от поколение на поколение и придава нова светлина на разсъжденията ти над своя клан.

„Реши се“,  Шерил Сандбърг

Това е книга на главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, която в полубиографичен стил разкрива проблемите в професионалния път за всяка жена.

„Възлюбена“, Тони Морисън

Отвъд това, че е един епичен поглед към робството в Америка, този класически роман наистина резонира развитието на отношенията майка-дъщеря. Независимо дали сте станали родител скоро или желаете скоро да сте в тази рокля, тази книга ще ви накара да помислите над това какво означава да дадете живот в този свят.

„Никога не ме оставяй“, Кадзуо Ишигуро

Опитът да се обясни сюжета на този футуристичен роман може да бъде малко отблъскващ (хората са отгледани да бъдат донори и настойници). Всичко, което наистина трябва да знаете е, че това е нов начин да възприемате човечеството и живота и със сигурност ще отвори съзнанието ви и ще ви накара да погледнете по друг начин света.

„Пробуждане”, Кейт Шопен

Една наистина женска книга, която разнищва въпросите, които винаги са тревожили нежния пол. Ако искате да разберете как да сте независима, трябва ли да се съобразявате с неписани норми и трябва ли да се поддавате на желанията и изкушенията, то непременно трябва да се снабдите с тази книга.

 „Bossypants“, Тина Фей

Въпреки че има много смях вътре, историите на Фей са опаковани с житейски уроци и съвети по много съпричастен начин, който е напълно реален за нашето поколение. Подгответе се за голямо удоволствие по време на четенето и не се изненадвайте, книгата има приложими уроци за живота.

„Десетте малки негърчета“, Агата Кристи

Ако харесвате сериали като „От местопрестъплението“ и „Закон и ред“ или сте фенове на Шерлок Холмс, то тази книга ще ви остави без думи. Изумително е колко голяма част от нашето поколение не е чела нищо на Кристи. Редно е преди да навършите 30 да разберете какво сте били изпуснали през цялото това време.

„Променящата живота магия за подреждане”, Мари Кондо

Бестселър в Япония и Европа, това е книга, която ще ви научи на организираност и подреждане на вашето пространство. Ако все се чудите кое, как и къде да сложите и все не ви стига място в дома, тази книга ще промени … дома ви!