Музеят на необикновените неща от Алис Хофман

muzeqt na neobiknovenite neshta alis hofman

muzeqt na neobiknovenite neshta alis hofman

Новият роман от Алис Хофман „Музеят на необикновените неща”  превзе литературните класации и се нареди сред финалистите за най-добър исторически роман на Goodreads за 2014 г.

Историята се заплита около  двама души дали ще открият силата и красотата на своите необикновени чувства в сърцето на една бурна епоха в началото на XX век на фона на изграждащия се Ню Йорк. Авторката Алис Хофман създава брилянтен нов роман, в който фантастичното преминава в делничното, а обикновеното крие необикновеното. Тя разказва история за егоизма и милосърдието, за трагедията и надеждата, за хората и животните и тънката граница между техните два свята. За фотографията като самостоятелно изкуство. Поставя въпроси за невежеството и предразсъдъците, за дарбата да виждаш отвъд видимото, за мистичното привличане между двама души и за смелостта им да изберат свободата.

„Музеят на необикновените неща“ от Алис Хофман

Умението на Алис Хофман да сътворява магия от реалността е представено по съвършен начин в най-нова й книга „Музеят на необикновените неща“, която излезе на 23 март 2015 г.

Неподозиран източник вдъхновява авторката Хофман за тема на романа й и това е нейният дядо. Преживяванията му като текстилен работник дават информация за някои от събитията в книгата на внучката му. След смъртта му негови приятели публикуват книга с есетата му. Алис Хофман успява да я намери едва когато разбира за амбициозен проект на Хемпшир Колидж, който иска да дигитализира всяка една книга, написана на идиш (книгата на дядо й е една от тях). След като превежда част от нея, Хофман с изненада открива, че дядо й драстично променя политическите си възгледи едва на осемгодишна възраст. Докато работел във фабриката, той чул децата на собственика да играят и да се забавляват край близкото езеро. Тази реална случка е в основата на един от най-значимите моменти в романа, написан много по-късно от собствената му внучка.

„Музеят на необикновените неща“ е майсторски обрисуван портрет на един град и на хората, които живеят в него в периода на едни необикновени времена. Главната героиня Корали Сарди е дъщерята на импресарио с тайно минало и аура на д-р Франкенщайн. Той притежава Музея на необикновените неща – едно място, в което хора, животни и предмети с необичайна външност привличат любопитната тълпа в Кони Айлънд. Корали е момичето с ципи между пръстите, което може да издържи с часове в леденостудените води на река Хъдсън. Тя се представя за русалка пред посетителите на Музея заедно с другите чудати обитатели – Момичето пеперуда, Човека вълк и много други. Баща й винаги я е държал настрана от хората. Тя живее в затворения свят на Музея, но се появяват все повече причини, които я карат да търси своята свобода навън.

Една нощ в горите край Хъдсън Корали се натъква на странен млад мъж, който привлича интереса й. Той снима тъмните дървета на лунна светлина. Мъжът е Еди Коен – руски имигрант. Той смело напуска своята общност и предопределената му работа като шивач и избира фотографията за свое занимание. Силно вярва, че само обективът на камерата може да покаже истината, когато очите ни подвеждат. Еди притежава дарбата да открива изчезнали хора. Когато случайно става свидетел на прочутия пожар в шивашката фабрика „Трайангъл”, той е нает да намери изчезнала млада жена. Търсейки момичето, съдбата го среща с Корали. На фона на изграждащия се Ню Йорк, двама души ще открият силата и красотата на своите необикновени чувства. Брилянтна книга за жестокост и състрадание и за завладяващата магия на любовта, увлекателно написана от Алис Хофман.

Романът „Музеят на необикновените неща” вдъхнови фотоконкурса „Необикновеното в обикновените неща в моя град”, който цели да покаже взаимодействието между фотографията и литературата; да провокира хората да потърсят и уловят уникалността на своя град, да покажат интересен поглед към заобикалящата среда.