Неделният клуб по философия от Алегзандър Маккол Смит

Неделният клуб по философия

Неделният клуб по философия

Алегзандър Маккол Смит е автор на повече от петдесет заглавия. Получава международна известност с поредицата „Дамска детективска агенция № 1“. Носител на три награди „Автор на годината“ – за 2004 г. През 2003 година получава наградата „Сага“ за хумор, известна и като „Сребърен Букър“, както и наградата „Духът на Шотландия“. Той е професор по медицинско право в Единбургския университет, живее в Единбург с жена си, двете си дъщери и котарака Гордън. В свободното си време свири на фагот в „Наистина ужасния оркестър“.

„Неделният клуб по философия“ е начало на нова поредица загадки от популярния и обичан Алегзандър Маккол Смит, в която читателите ще се запознаят с неудържимо любопитната Изабел Далхаузи, философ по образование и любител детектив.

„Неделният клуб по философия“ от Алегзандър Маккол Смит

Оркестърът в Единбург е сред героите в „Неделният клуб по философия“. След наистина ужасните си концерти, музикантите черпят публиката със закуски и отлично вино, като компенсация. Тези симпатични събирания са само част от културните събития в Единбург, за които Маккол Смит разказва в книгата си. Защото това е книга за Единбург – град, в който Изабел е влюбена, в който живее и където участва най-активно във всички по-интересни събития. В хода на повествованието Единбург ми стана толкова симпатичен, че веднага си пожелах да го посетя и да видя през очите на Изабел този стар и достолепен град.

Изабел Далхаузи е госпожица на средна възраст, с отлично образование, излишък от средства и непоклатими морални и философски принципи. Водена от чувството си за справедливост, тя започва сама разследването на съмнителното самоубийство на един млад човек, който пада пред нея от последния балкон на концертната зала в Единбург. Разбира се, нещата са черно-бели само в книгите на Изабел, а в живота всичко е объркано, цветно и неясно. Включително и в личния живот на Изабел, където скоро ще настъпят големи промени.

Изабел обича кръстословици и загадки от всякакъв вид, а любопитството я кара да се забърква в истории, които изобщо не са нейна работа. Така става и когато тя се озовава случайно на сцената на ужасно нещастие – млад мъж пада от балкона на една концертна зала в Единбург и загива. Инстинктът подсказва на Изабел, че не е присъствала на обикновен нещастен случай. Младият човек е бил бутнат – някой е искал неговата смърт.
Изабел Далхаузи започва разследване, което я води зад изисканата фасада на доброто общество в Шотландия. Зад привидната порядъчност стрелките на моралните компаси се въртят хаотично, тласкани от алчност, безчестие, изневери и опити за убийство.