Книги

Вампирът Тайната история на лорд Байрон от Том Холанд

vampirut lord bairon

vampirut lord bairon

„Вампирът Тайната история на лорд Байрон“ от Том Холанд е книга, каквато, вероятно не сте чели досега. В нея един от най-ярките гласове на романтизма сбъдва поетичната си мечта за безсмъртие, и то по един съвсем буквален начин – става вампир. Това се случва по време на посещението му в Гърция – тайнственият Векил паша, самият той vardoulacha (на гр. вампир), открил в англичанина тайнствена интелектуална и физическа красота, достойна да го направи неподвластен на времето повелител на хората и стихиите. „Вампирът“ е уникална книга с това, че под формата на фентъзи, използвайки най-добрите традиции на жанра, поднася история, в която историческите факти и фикцията се смесват по един обсебващ и елегантен начин.

Читателят трудно ще заспи с образите на тълпите призраци и върколаци в главата си, които обсебват мислите му, пренасяйки го на местата, където наистина се е скитал лорд Байрон – от Епир на Балканите, през Венеция, Женева и Лондон, срещайки го с реалните личности, с които той е контактувал. Поетичните препратки в романа са цитати от произведенията на самия Байрон, а те косвено подкрепят тезата, че той наистина е общувал с тъмните сили и продължава с днешна дата да съществува, скрит в гробницата си в параклиса „Сейнт Джуд“ на Феърфакс стрийт в Лондон. Само нощем, когато луната, закрилница на вампирите, изгрее, поетът напуска леговището си, за да се отдаде на зловещо кръвопийство по тъмните кьошета на английската столица…

Тук е моментът да споменем и кой е авторът на подобна мистична приказка, която срива със земята тоновете фентъзи романи, експлоатиращи евтини сюжети. Зад вампира стои името на Том Холанд – създател на впечатляващи исторически романи и документални трудове, адаптирал трудовете на Омир, Херодот, Тукидит и Вергилий за Би Би Си. Именно неговите познания за историята на лорд Джордж Гордън Байрон, известен не само с творчеството си, но и с бурния си живот, изпълнен с екстравагантности, многобройни любовни връзки, дългове, раздели и обвинения в кръвосмешение и хомосе*суализъм, му помагат да изгради сюжет, който да накара любителите на вампирски истории да преоткрият очарованието им, а техните врагове – да ги заобичат и погледнат по нов начин.

Вампирът Тайната история на лорд Байрон от Том Холанд

„Вампир“ е представена под формата на изповед на самия лорд Байрон, провокирана от посещението на младата красавица Ребека Карвил в гробницата му. Тя търси истината за смъртта на майка си, която тайнствено изчезва, а всички пътища водят към параклиса „Сейнт Джуд“, където е скрита тайната на родовото проклятие на рода Байрон, – семейство, към което Ребека се оказва, че принадлежи. Ключът е копие от ръкописите на самия поет, в които той описва смразяващата истина на живота си. Текстовете са поверени на поета Томас Мур, но след смъртта на Байрон приятелите му решават, че „има истина, която трябва да бъде скрита и заровена надълбоко, защото ужасът, заложен в нея, е твърде голям, за да може да може да го понесе смъртният човек“. Ръкописите са изгорени, за да не петнят името на гения. Да, но Мур е имал навика да преписва всичко, до което се докосне, и унищожаването на труда на Байрон му се сторило светотатство. Направил копие, което скрил в гробницата на параклиса „Сейнт Джуд“.

Прокълнатият красавец

За живота на лорд Байрон се знае доста, защото е бил достоен за описание и е оставил траен отпечатък върху съвременниците си. Биографията на Андре Мороа „Байрон“ е настолното четиво, което може да служи като пътепоказател за криволичещите словесни нишки в романа „Вампир“. Според автора му Том Холанд именно в Гърция, където благородникът прекарва известно време, включва се в народоосвободителните борби срещу турския поробител и умира – и до днес той е тачен като национален герой, Байрон става вампир.

Може би отправна точка за тази мрачна, но романтична образност е един прочут портрет на поета и един коментар. Когато пристига с приятеля си Хобхаус в Янина – днешна Гърция, той е приет от прочутия Али паша – албански благородник, който успява да изгради практически автономна област в границата на тогавашната Османска империя. Пашата е впечатлен от красотата и аристократичната осанка на госта си. Известен е и коментарът му за малките и деликатни уши на Байрон, доказателство за благородния му произход. Тогава поетът позира в албанска униформа за един забележителен портрет, който и до ден днешен впечатлява с красотата си. При Али паша англичанинът се запознава с Векил паша – тайнствена фигура, обитаваща крепост в селището Ахерон на едноименната река, която в древната митология е била врата към царството на мъртвите. Турчинът се оказва повелител на вампирите и иска да предаде на Байрон знанията си, които могат да го обезсмъртят. След като поетът се влюбва и опитва да избяга с любимата прислужница на Векил паша Хаиде, турчинът изпива кръвта му и го посвещава в братството. Оттук насетне започват скитанията на Байрон, описани в забележителните му поеми „Чайлд Харолд“ и „Дон Жуан“, следвайки зова на кръвта. Те го срещат с поета Пърси Биш Шели, който вижда в Байрон съществото, което ще даде отговор на вечните въпроси, чийто отговор търси. И докато блудният син се чуди как да превърне и Шели във вампир и негов вече спътник, жената на Пърси Биш – Мери Шели, се вдъхновява за написването на прочутия си роман „Франкенщайн“. Сякаш това е самата история на Байрон – да бъде прокълнат от създателя си и да носи болка на хората, които обича. Сестрата на Мери – Клеър Клеърмонт, пък се влюбва в красивия дявол и го дарява с дъщеря. Именно кръвта на Алегра се оказва залогът за вечна младост на Байрон. Особено любопитно е да се проследят и отношенията на поета с неговата полусестра Огъста Лий, на която се преписва кръвосмешителна връзка със собствения й брат. В книгата са включени и странстванията на Байрон във Венеция, както и непоносимостта му към родната Англия.
Финалът на романа е отворен, но какво може да се очаква от история, в която героят й е обречен на вечен живот.