Стив Джобс – официална биография от Уолтър Айзъксън

Стив Джобс биография

Стив Джобс

Книгата “ Стив Джобс – официална биография“ от Уолтър Айзъксън е единствената, която е одобрена от създателя на AppleКнигата е оглавила класациите по цял свят. 379 000 екземпляра, продадени за 7 дни само в САЩ.  Авторът й е доказал таланта си с биографиите на Алберт Айнщайн, Хенри Кисинджър и Бенджамин Франклин, както и с работата си в списание TIME и в CNN.

„Стив Джобс – официална биография“

от Уолтър Айзъксън

От книгата ще научите как от един малък гараж, Стив Джобс издига Apple до една от най-преуспелите компании в света. Ще разберете как геният на Джобс изпреварва времето си, защото още преди 30 години в главата на създателя на Apple вече са съществували iPad и MacBook, но технологията все още не е била толкова напреднала, че да ги превърне в реалност.
Истинска биография се пише не само след интервюта с приятели и колеги, а и от разговори с врагове и конкуренти. Доказателство за това са думите на Стив Джобс към автора Уолтър Айзъксън: „Запомни, Уолтър, това си е твоята книга, аз няма да ти се бъркам и няма да я прочета, преди да излезе на пазара.

Забележителна книга за най-големия новатор на съвременната епоха.“
Джонатан Карп, Simon & Schuster

Книгата носи духа на Стив Джобс, тя е брутално откровена и майсторски написана, ето защо привлича интереса на всички.“ – GaTribune

„Джобс е икона на изобретателността и въображението.
US Daily

Перфекционизмът и амбицията му промениха компютрите, анимационните филми, музиката, мобилните телефони, таблетите и електронните книги. Без него, светът нямаше да е същият!
TimeReads

Ще ни извините, че започваме тази биография с дата, която на пръв поглед няма нищо общо с живота на Стив Джобс – 8 октомври 2011 г. Това е ден трети след неговата смърт и ден първи след раждането на едно от децата му – iPhone 4S. Споменаваме го, защото само 24 часа след появата си, този безспорно красив смартфон бележи безпрецедентен ръст на продажбите – 1 милион! След такъв успех е сигурно, че геният не е последвал съдбата на човешкото тяло. Може би Стив Джобс, продължава да работи за каузите си, дори след своята смърт… Освен оставените от него амбициозни проекти за години напред, пазарът буквално жадно поглъща рожбите му. А дали всички го смятат за гений и светец, или пък по-прави са другите, които го смятат за печалбар и самовлюбен егоист…? Това ще каже бъдещето, което „ще свърже точките от миналото”, както казва самият Джобс.

Ако не знаете подробности за живота му, ще е трудно да повярвате, че Стив Джобс, който с търговския си гений и дар-слово може да продаде хладилник на ескимос, не е завършил колеж и е имал доста труден старт в живота.

Роден на 24 февруари 1955 г. Стив бил нежелано дете. Родителите на майка му били против връзката й със сириеца Абдулах Джандали – баща му. Те я принудили да даде бебето за осиновяване. Интересен е фактът, че майка му Джоан искала бъдещите осиновители да са завършили колеж. Съдбата обаче имала други планове – и двамата нови родители били необразовани. Те обещали на Джуан, че когато момчето порасне – ще го изпратят в колеж.
Така и станало – когато Стив навършил 17 години, родителите му дали всичките си спестявания и го изпратили в колежа „Рийд“, Порланд. Но и тук нещата не се развили по първоначалния план. Младият Джобс прекарал там само 6 месеца, които му били достатъчни да разбере, че скъпият колеж нямало да му даде това, което търси в живота. Свободният младеж започнал да посещава само някои от интересните лекции и се записал на курс по калиграфия. Това му помогнало изключително години по-късно, при създаването на уникалния интерфейс на Макинтош и Apple. До появяването им, дизайнът на шрифтовете бил последна грижа на компютърните специалисти.

В периода на младежко търсене Стив поканил стария си приятел от гимназията Стийв Возняк, и заедно направили първия компютър Apple. Благодарение на търговския си нюх Джобс успял да го пласира. Печалбата от Apple I възлизала на над половин милион долара, а Стив и Воз основали заедно компанията Apple. Те подобрили продукта си, като купили от „Ксерокс” разработка на хардуерна мишка. Така се появил Apple II, който донесъл на създателите си над 130 милиона долара! Но двамата съдружници не спирали да добавят нововъведения и в началото на 80-те се появил Макинтош – с цветен дисплей и перфектен интерфейс. По това време компанията на Стив и Воз се разраствала. Те наемали нови, млади и свръхамбициозни специалисти в програмирането, дизайна, маркетинга и рекламата. При подбора на хората, както и в управлението на няколко хилядния персонал, Джобс залагал на своите разбирания за лоялност и идеали за съставянето на перфектен екип. Той държал да познава личния живот на своите служители. Смятал, че човек, който не е способен да даде и получи любов не става за творческия му тим. Изисквал от екипа си абсолютна отдаденост, лоялност и неповторимост! Хората му работели почти денонощно и въпреки това много били уволнявани при най-малкото съмнение, че са подходящи за Apple.

По това време Джобс, вече млад милионер, водел война с дългогодишната си приятелка от гимназията, от която имал извънбрачно дете – Лиса. Въпреки безспорните доказателства и теста за бащинство той не признавал дъщеря си, а това било скандално за 80-те години. Друга сянка върху имиджа на компанията хвърляла и ексцентричността на Стив в управлението на компанията. Той разделил екипа си на две – Apple срещу Макинтош. Конкуренцията обаче била колкото градивна, толкова и разрушителна. Всичко това накарало членовете на управителния съвет да отстранят Джобс от собствената му компания.
Убеден в своето призвание, нюх и талант Стив основал нова компания NeXt, за разработка на компютри за бизнеса и образованието. Следващата му бизнес крачка била купуването на Pixar, подразделение на Лукас филмс. Там Джобс продуцирал първия в света анимационен филм, направен изцяло с компютърна анимация – „Играта на играчките“. След години The Walt Disney Company купила Pixar и така Стив Джобс станал един от основните й акционери. Междувременно Apple купила NeXt, което върнало Джобс отново в управлението й.
Както самият Стив казвал – любовта и стремежът към перфектното движели целия му живот. Те го довели до идеалната му половинка Лорийн. С нея имат три деца – Рийд, Ерин и Ив. Стив ги обичал с предаността на всеотдаен родител. Както разказва неговата сестра – „Ло и Стив се опитваха да отгледат децата си, като нормални, скромни хора”. Любими им били разходките и обедите на поляната в задния двор, където поднасяли съвсем семпла храна, състояща се от един вид зеленчук в големи количества.

До последния момент в болницата, както и през целия си живот, Стив Джобс работел и създавал нови проекти, с които да променя света и да го прави по-красив. Той смятал, че вярата и алтернативната медицина ще му помогнат да оздравее. Много хора го обвиняват, че девет месеца е отказвал животоспасяваща операция и така се е обрекъл на гибел… Но, това е правото на всеки да избира сам и Стив го е направил!

Няма знак за гения, няма плюс и минус, няма все още и достатъчно „точки от миналото, които да свържем“, за да кажем – той беше добър за хората, или беше добър само за себе си. Сега може да кажем единствено – той беше СТИВ ДЖОБС и геният му продължава да работи!