Дяволската алтернатива от Фредерик Форсайт

dqvolskata alternativa ot frederik forsait kniga

„Дяволската алтернатива“ е написана от Британския писател Фредерик Форсайт. За първи път е публикувана през 1979 година.

Началото на новелата започва с откриването на корабокрушенец в Черно море. Отива да се лекува в турска болница. Оказва се, че корабокрушенеца Милослав Камински е избягал от родината си Украйна, понеже е бил предаден от КГБ. Неочакваното посещение от Андрю Дрейк, който също е украинец, го кара да се замисли за идеята да нанесат удар над Съветския съюз. Разговорът им за 2 личности, които могат да им помогнат още повече разгорещява плана им.

След множество преврати в действията, за които се разказва в романа, се появява новият кремълски бос Андропов след епохата на Брежнев. Той става основа за развитието на новелата, защото се изправя пред съдбоносен избор – социални бунтове в многонационалната империя или война със Запада. Налага се шпионските централи да активират най-добрите си агенти, понеже световният политически елит е в паника. Заповеди за действие очакват и военните.

Романът се отличава много от реалния живот на хората с техните замаскирани имена. Британският премиер Джоан Карпентър е Маргарет Тачър (които едва наскоро беше станал премиер, когато този роман се публикува, Американският президент Уилям Матюс е Джеймс „Джими“ Картър, държавният секретар Дейвид Лорънс е Сайръс Ванс и други.