koi praznuva na gergiovden

Ако не сте сигурни кой празнува на Гергьовден, сега ще ви предоставим нужната информация. Да започнем с това, че на този ден се чества Свети Георги Победоносец и за разлика от Великден и Цветница, той всяка година се празнува на 6 май. Обявен е за официален празник.  Чества се и като Празник на овчаря,  Ден на храбростта и Българската армия.

Гергьовден е сред големите празници на пролетта. Познат е още и с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги и Джу̀рджевдан. С него започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. Тъй като Свети Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието, защото отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите, покровител е на земеделците и най-вече на овчарите и стадата, Гергьовден се определя с изключително богата обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората. Извършват се редица обредни практики и ритуали, целящи осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните. Преди да пропеят петлите, например, в нощта срещу празника, хората отиват на някоя поляна или ливада и  се търкалят в утринната роса, защото според народното вярване по това време на годината всичко е „повито с блага роса“. Къпането в росата се прави от хората, за да са здрави и да не ги боли кръст през годината, а безплодните жени вярват, че така ще станат плодовити. Вярва се също, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила, ето защо се носи в къщи.  След това хората берат свежи зелени клонки, с които  окичват вратите и праговете на домовете.

Голяма част от обредите и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока. На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, трябва да заколи агне. На празничната трапеза освен печеното агне се сервира обреден хляб, прясно издоено мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни както и пресен чесън, който задължително присъства на масата.

Ето кой празнува на Гергьовден – всички, носещи имената  Георги, Гергана, Галя, ГалинаГанка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела и производните им имена.