лозенец

Август е към своя край, който винаги носи носталгия към изминалото лято и нотка тъга, че есента скоро ще настъпи. Замисля ни над това какво успяхме да преживеем, какво ни накара да изпитаме цялата палитра от емоции и какво от всичко това да съхраним в спомени.

Краят на още едно лято… едно прекрасно топло лято, стои пред вратата на всички нас. Но как да го посрещнем и изпратим така, че то да се върне следващата година, благодарно и още по-хубаво?

Ние го чакаме тук… на плажа, гледайки морето, усещащи хладния вече бриз, взирайки се в далечните лодки с моряци, излезли за паламуд, чакащи от ранни зори.

Лозенец е нашата Морска гара, предлагаща безвремие. Мястото, където часовник не ни е нужен, а ориентир е само Слънцето. Първото си кафе изпиваме на Барчето, посрещащо ни с голямо си сърце, стоящо пред залива и пренасяйки ни в една спокойна приказка.

И вече събудени, нетърпеливи да усетим топлия пясък под краката, се забързваме към плажа. Кой с книга в ръка, кой с тесте (дори две) карти се отправяме към него.

Летните септемврийски следобеди, нито са прекалено горещи, нито са прекалено прохладни. Идеални, можем да кажем, че са. Няма вълни, няма водорасли, няма ги и ежедневните грижи. Спокойствие обзема теб, мен и всички нас. Единствено в себе си можеш да чуеш звука на цигулки… да, гладът! Но и за него решенията са много – невероятната салата с риба тон в „By The Way“, апетитните бургери от „Street Chef’s“ и „Pirate Burger“, мидите с бира или чушка в „Бунгалото“, любимото на всички нас гаспачо във „Friends“ или пък интересните кюфтета с боровинки в „Столовата“.

И ето… Нощта започва да пада, с небе, обсипано със звезди, лека светлина от Луната и него – Кръстът, стоящ на малкия хълм, подканващ те да се помолиш за теб, за твоите близки, за доброто.

Загледани към него стоим в Хасиенда, завладени от музиката, танца, емоцията, неспиращи до зори, за да го чакаме.. него.. Изгревът! Обещаващ ни светлина, топлина и усещане, че всичко отново може да се повтори.. другото лято.. тук в Лозенец!