И докато много кораби по света в момента отплават на някъде, недейте да нервничите – и ние тръгваме, но този път на кулинарно пътешествие из трапезите на Европа. Нека си припомним какво се случва из старата Европа.
Кулинарно пътешествие – от запад, през север, та чак до юг
Португалия е една от небогатите страни в момента. Тамошните домакини творят манджите си на схемата позната и у нас – „от нищо нещо“. Превърнали са се в истински виртуозки в кулинарията. Не обичат да отглеждат животни по селата, а и много не го владеят този занаят. Но това не им пречи да харесват месата. И знаят как да ги похапват – винаги накиснати в марината на винена основа. Кулинарното ни пътешествие с португалците преминава през любовта им към фасула и неговите роднини. А тя датира от както се помнят и той често присъства на трапезите им. Но често ще ги чуете да казват, че даровете на морето са най-вкусни. А и са сравнително евтини, затова, ако имате път към Лисабон определено трябва да опитате рибите и омарите. А, ако става въпрос за сладките неща – не могат да живеят без сладко. Шоколад и сладкиши подправени с канела или индийско орехче са специалитетите сред сладкарите. Почти сме сигурни, че ще завършите със щастливо преяждане.
Франция
Франция е страната, която официално наложи „мъжкото“ начало в кулинарията и понеже там определено знаят какво да сложат на трапезата си, френската домакиня бързо беше изместена. Във Франция всички пътища водят към сирената. Видове има стотици. Разбира се, сърцето на французина е завладяно от виното във всеки ден от годината. Тръпките около младото Божоле са безкрайни поводи за почерпка там, защото знаят какво да пият. Френската кухня е номер едно в света. Но се говори, че облагородяването и е започнало през 1533 година, когато Екатерина Медичи се омъжва за бъдещия крал на Франция Хенрих II. От тогава изкуството добре да се храниш е прието за национална религия. Обичат всеки продукт да е обгрижван с различни подправки и гарнитури, но умерено, така че да запази истинския си вкус. Според французите присъствието на сосове на трапезата е едно от най-важните условия за вкусно хранене. А с тях обичат да сервират почти всичко, защото определено могат да готвят вкусно. Пастет от гъши дроб с трюфели, дивеч приготвен по всевъзможни начини са само част от вкусотиите им.
Холандия
Холандците в последно време се оказаха много талантливи в производството на всякакви храни в Европа. Успели са да построят хиляди километри парници, за да си имат от всичко и то по много. Определено обичат да си похапват. Различните им морски завоевания са привлекли хора от различни раси и континенти. Холандската кухня е повлияна от индонезийците. Общо взето холандците обичат да се хранят с риба, както и с всякакви подправки и сосове. Съветът ни е, ако отидете в Амстердам да опитате прословутата за Холандия „Херинга на един ден“. Яде се сурова и ще я намерите почти във всеки магазин. Освен, че Холандия е известна с красивите си лалета, сирената не са за подминаване. Там сирена се ядат от сутрин до вечер и то всякакви.
Италия
Малко хора знаят, че всъщност именно италианците са създали истинската кулинария. Чак след това идват французите. Още от времето на Римската империя италианците обичат да си похапват обилно. Най-известната храна там е паста. А именно всякакви видове макаронени изделия съчетани с всякакви зеленчуци, меса и сосове. В последствие пастата става най-популярната храна в света, понеже с нея може да се импровизира и почти винаги ще се получи нещо вкусно. Интересното е, че идеята е донесена от Марко Поло от Китай. Второто по известност ястие е пицата. Придошло е от Америка, когато войниците установили, че се яде много лесно и не е нужно да се използва вилици, или още по-лошо вилица и нож и да се чудиш в коя ръка да си сложиш ножа. А предвид това, че може да се овкусява с любимите им кетчуп и майонеза, я превръща в почти вълшебно ястие.
Разбира се италианското меню не свършва само с пастата и пицата. Почти традиция е на обяд да се похапва типичната за Италия супа Минестроне. Тя води началото си от Генуа. От стомасите на италианците не може да избяга телешкото и свинското. Обичат пълнени гърди и малко хора биха устояли пред вида и аромата им. Обичайно за хората на Ботуша е да застояват по масите, затова мезетата там са много и различни – сирена, телешка пастърма и много други, които обичат да съчетават с тамошната ракия Грапа и бели и червени вина.
Австрия
Австрийците бързо и завинаги са се прочули със своите сладкиши. Освен изтънчения вкус, който е притежавала бившата империя, тя е похапвала всенародни сладкиши – щрудел с ябълки например. Сладкарските им специалитети са намерили място в почти всички изискани места за сладости по света. Учудваща е любовта им към карантията – с радост си готвят сърца, бял дроб или субпродукти.
Словакия
Не един „специалист“ твърди, че това е най-здравословната страна в Европа. Гори, планини, липса на тежка икономика, която по една или друга причина остана в Чехия. В кулинарията си предпочитат простите и непринудени ястия с основна съставка картофи. Рядко произвеждат зеленчуци, поради факта, че почвата им не е благоприятна. Зеленчуците им са парникови. Когато става въпрос за градинска салата, я овкусяват с оцет и захар. Странно нали? Но разни вкусове, разни идеали. Сосовите салати също си ги тачат. Имат подобие на известната у нас Руска салата, с разликата, че съдържа чушки. Поради тази причина са я нарекли Българска салата. А когато става въпрос за дивеч, знаят как да го приготвят. Тертиплии. Интересното обаче, е че по Коледа не колят прасето, а го убиват с пистолет със съчми. Място на сланинката от прасето намират навсякъде – в пържени яйца, пушена и други. Общо взето спокойна страна без много шум и напрежение.
Шотландия
Страната на хубавото уиски и многото гайди. Кухнята им е близка до английската. Използват оцети със силна миризма и от време на време захар в местните вкусотии. И всички роднини на агнешкото са на почит.
Скандинавските страни – Швеция, Норвегия, Финландия и Дания
Нашето кулинарно пътешествие из трапезите на Европа не спира с вкусотиите, за които ви разказахме в някои западни и южни страни. Продължаваме към скандинавските страни. Осезаема е приликата между кухните на тези народи. Може би е заради ритъма им на живот – суров климат, дълга зима и авантюристични моряци, които са отплавали на пътешествие на някъде. Обичат калорични храни наситени с мазнини, а рибата я тачат солена, пушена или сушена.
Световно известната Шведска маса не е за подценяване по тези земи. Измислена е от местните домакини с цел всеки пътуващ като се прибере да има какво да замези. И ако се чудите какъв е тамошният специалитет, няма да ви мъчим. Изкушението на Янсон е направено от пушена риба и не трябва да го подминавате.
Норвежката кухня не е претърпяла промени и до сега. И всъщност, не се отличава много от финландската. Ако минавате от там задължително си поръчайте рибния пастет Калакукко. Обичай там е да берат гъбите си, които са в изобилие през лятото и да ги мариноват на туршии за дългата зима. Нестихваща е любовта им към дивеча – лосове и северни елени, но най-много тачат гъски и патици, които умело съчетават с типичното за страната сладко от червени боровинки. Но говорейки си за вкусотии, няма да пропуснем да споменем, че независимо от сезона и мезето всички полудяват по известната непрозрачна напитка – водката.