Развлечения

Кулинарно пътешествие из трапезите на Европа

kulinarno pateshestvie trapezi evropa

И докато много кораби по света в момента отплават на някъде, недейте да нервничите – и ние тръгваме, но този път на кулинарно пътешествие из трапезите на Европа. Нека си припомним какво се случва из старата Европа.

 Кулинарно пътешествие – от запад, през север, та чак до юг

kulinarno pateshestvie portugalia domati evropa

Португалия е една от небогатите страни в момента. Тамошните домакини творят манджите си на схемата позната и у нас – „от нищо нещо“. Превърнали са се в истински виртуозки в кулинарията. Не обичат да отглеждат животни по селата, а и много не го владеят този занаят. Но това не им пречи да харесват месата. И знаят как да ги похапват – винаги накиснати в марината на винена основа. Кулинарното ни пътешествие с португалците преминава през любовта им към фасула и неговите роднини. А тя датира от както се помнят и той често присъства на трапезите им. Но често ще ги чуете да казват, че даровете на морето са най-вкусни. А и са сравнително евтини, затова, ако имате път към Лисабон определено трябва да опитате рибите и омарите. А, ако става въпрос за сладките неща – не могат да живеят без сладко. Шоколад и сладкиши подправени с канела или индийско орехче са специалитетите сред сладкарите. Почти сме сигурни, че ще завършите със щастливо преяждане.

Франция

kulinarno pateshestvie evropa riba sos francia

Франция е страната, която официално наложи „мъжкото“ начало в кулинарията и понеже там определено знаят какво да сложат на трапезата си, френската домакиня бързо беше изместена. Във Франция всички пътища водят към сирената. Видове има стотици. Разбира се, сърцето на французина е завладяно от виното във всеки ден от годината. Тръпките около младото Божоле са безкрайни поводи за почерпка там, защото знаят какво да пият. Френската кухня е номер едно в света. Но се говори, че облагородяването и е започнало през 1533 година, когато Екатерина Медичи се омъжва за бъдещия крал на Франция Хенрих II. От тогава изкуството добре да се храниш е прието за национална религия. Обичат всеки продукт да е обгрижван с различни подправки и гарнитури, но умерено, така че да запази истинския си вкус. Според французите присъствието на сосове на трапезата е едно от най-важните условия за вкусно хранене. А с тях обичат да сервират почти всичко, защото определено могат да готвят вкусно. Пастет от гъши дроб с трюфели, дивеч приготвен по всевъзможни начини са само част от вкусотиите им.

Холандия

pateshestvie kulinarno evropa trapeza heringa

Холандците в последно време се оказаха много талантливи в производството на всякакви храни в Европа. Успели са да построят хиляди километри парници, за да си имат от всичко и то по много. Определено обичат да си похапват. Различните им морски завоевания са привлекли хора от различни раси и континенти. Холандската кухня е повлияна от индонезийците. Общо взето холандците обичат да се хранят с риба, както и с всякакви подправки и сосове. Съветът ни е, ако отидете в Амстердам да опитате прословутата за Холандия „Херинга на един ден“. Яде се сурова и ще я намерите почти във всеки магазин. Освен, че Холандия е известна с красивите си лалета, сирената не са за подминаване. Там сирена се ядат от сутрин до вечер и то всякакви.

Италия

kulinarno pateshestvie pica italiq evropa

Малко хора знаят, че всъщност именно италианците са създали истинската кулинария. Чак след това идват французите. Още от времето на Римската империя италианците обичат да си похапват обилно. Най-известната храна там е паста. А именно всякакви видове макаронени изделия съчетани с всякакви зеленчуци, меса и сосове. В последствие пастата става най-популярната храна в света, понеже с нея може да се импровизира и почти винаги ще се получи нещо вкусно. Интересното е, че идеята е донесена от Марко Поло от Китай. Второто по известност ястие е пицата. Придошло е от Америка, когато войниците установили, че се яде много лесно и не е нужно да се използва вилици, или още по-лошо вилица и нож и да се чудиш в коя ръка да си сложиш ножа. А предвид това, че може да се овкусява с любимите им кетчуп и майонеза, я превръща в почти вълшебно ястие.

Разбира се италианското меню не свършва само с пастата и пицата. Почти традиция е на обяд да се похапва типичната за Италия супа Минестроне. Тя води началото си от Генуа. От стомасите на италианците не може да избяга телешкото и свинското. Обичат пълнени гърди и малко хора биха устояли пред вида и аромата им. Обичайно за хората на Ботуша е да застояват по масите, затова мезетата там са много и различни – сирена, телешка пастърма и много други, които обичат да съчетават с тамошната ракия Грапа и бели и червени вина.

Австрия

pateshestvie kulinarno avstria shtrudel iabalkov

Австрийците бързо и завинаги са се прочули със своите сладкиши. Освен изтънчения вкус, който е притежавала бившата империя, тя е похапвала всенародни сладкиши – щрудел с ябълки например. Сладкарските им специалитети са намерили място в почти всички изискани места за сладости по света. Учудваща е любовта им към карантията – с радост си готвят сърца, бял дроб или субпродукти.

Словакия

kulinarno pateshestvie slovakia kartofi

Не един „специалист“ твърди, че това е най-здравословната страна в Европа. Гори, планини, липса на тежка икономика, която по една или друга причина остана в Чехия. В кулинарията си предпочитат простите и непринудени ястия с основна съставка картофи. Рядко произвеждат зеленчуци, поради факта, че почвата им не е благоприятна. Зеленчуците им са парникови. Когато става въпрос за градинска салата, я овкусяват с оцет и захар. Странно нали? Но разни вкусове, разни идеали. Сосовите салати също си ги тачат. Имат подобие на известната у нас Руска салата, с разликата, че съдържа чушки. Поради тази причина са я нарекли Българска салата. А когато става въпрос за дивеч, знаят как да го приготвят. Тертиплии. Интересното обаче, е че по Коледа не колят прасето, а го убиват с пистолет със съчми. Място на сланинката от прасето намират навсякъде – в пържени яйца, пушена и други. Общо взето спокойна страна без много шум и напрежение.

Шотландия

pateshestvie trapezi kulinarno shotlandia agneshko evropa

Страната на хубавото уиски и многото гайди. Кухнята им е близка до английската. Използват оцети със силна миризма и от време на време захар в местните вкусотии. И всички роднини на агнешкото са на почит.

Скандинавските страни – Швеция, Норвегия, Финландия и Дания

pateshestvie evropa kulinarno rizoto skandinavia

Нашето кулинарно пътешествие из трапезите на Европа не спира с вкусотиите, за които ви разказахме в някои западни и южни страни. Продължаваме към скандинавските страни. Осезаема е приликата между кухните на тези народи. Може би е заради ритъма им на живот – суров климат, дълга зима и авантюристични моряци, които са отплавали на пътешествие на някъде. Обичат калорични храни наситени с мазнини, а рибата я тачат солена, пушена или сушена.

pateshestvie kulinarno shvedska masa evropa

Световно известната Шведска маса не е за подценяване по тези земи. Измислена е от местните домакини с цел всеки пътуващ като се прибере да има какво да замези. И ако се чудите какъв е тамошният специалитет, няма да ви мъчим. Изкушението на Янсон е направено от пушена риба и не трябва да го подминавате.

kulinarno pateshestvie patica cherveni borovinki norvegia

Норвежката кухня не е претърпяла промени и до сега. И всъщност, не се отличава много от финландската. Ако минавате от там задължително си поръчайте рибния пастет Калакукко. Обичай там е да берат гъбите си, които са в изобилие през лятото и да ги мариноват на туршии за дългата зима. Нестихваща е любовта им към дивеча – лосове и северни елени, но най-много тачат гъски и патици, които умело съчетават с типичното за страната сладко от червени боровинки. Но говорейки си за вкусотии, няма да пропуснем да споменем, че независимо от сезона и мезето всички полудяват по известната непрозрачна напитка – водката.