Музика

Клуб 27 – трагичните съдби на музикантите

27 klub kultura rokВ зависимост от предпочитанията ви, можем да приемем Клуб 27 като явление в поп-културата, странно проклятие или статистическа аномалия. Трагедията е едно от нещата, които превръщат един музикант в легенда, но това е само постфактум от вече доказани качества и талант. Нито една смърт поотделно не е по-впечатляваща от смъртта на 27 години на някои от най-великите музиканти на нашето време. Странното е, че най-много музиканти са починали в точно тази възраст, отколкото някоя друга.

Какво представлява Клуб 27? Това е списък с музиканти, които са починали на възраст 27. В днешно време има 44 музиканта, които в момента се намират в него. Този злощастен клуб стартира през 1892 г., но идеята за „Клуб 27“ е създаден едва след смъртта на Брайън Джоунс, основател на The Rolling Stones, както и няколко други добре известни музиканти. Някои от тези смъртни случаи са били причинени от убийства, автомобилни катастрофи, или падане от кон. Съществуват и фенове, които не вярват, че кумирите им са наистина мъртви, а поддържат теорията, че се крият някъде на тихо и спокойно островче (примерно). Смъртта на музикантите – Брайън Джоунс, Алън Уилсън, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и Джим Морисън са причината, за създаването на легендарния клуб. Има и много музиканти преди тях, но именно, защото те загиват един след друг в промеждутъка на 1969-1971г., и то на една и съща възраст, привличат вниманието на много хора, което ги предизвика да създадат фиктивният Клуб 27. Освен музиканти на тази възраст са починали и много други известни таланти.

Клуб 27 – гениите на рока с нещастна съдба

klub 27 rok kulturaКогато известни хора умират, обстоятелствата често са поукрасени и сложни, и често възникнат мистерии. Това се потвърждава и при странното съвпадение на възрастта на артистите от Клуб 27. След Робърт Джонсън, който умира през 1938, животът му се превръща в свръхестествена легенда с участието на „пакт с дявола“. Фактът, че Джонсън и Брайън Джоунс умират на същата възраст като поредица от други големи изпълнители насърчават митологизиранто на рокаджиите. Теории се преплитат около тези нещастни животи, дотолкова, че стана трудно да се разбере какво всъщност се е случило с тяхната кончина.

Ето и едни от великаните на рок музиката, които са част от Клуб 27.