Неща, които трябва да започнеш на 25

неща

9 неща, които трябва да започнеш да правиш, след като навършиш 25 години.

На 20 все още си млада и грабиш от живота с пълни шепи. Морето е до колене и перспективите и възможностите пред теб са безкрайни. Но все пак, след като навършиш, 25 навлизаш в статуса на възрастен и зрял индивид и това носи своите отговорности. Вероятно не си съвсем наясно какво точно означава това и какво следва от тук на татък. Мъдростта идва с опита, който вече малко или много имаш. За да направиш най-доброто за себе си и за хората около теб, може да започнеш с тези 9 неща.

Неща, които трябва да започнеш на 25

Започни да се срещаш с типове, които си заслужават времето и вниманието ти.

Спри да излизаш с такива, които само го губят. През тийнейджърските си години вече си преминала през увлеченията по косата или колата, през страстни моменти, драматична раздяла и си се влюбвала и разлюбвала безброй пъти, но тези неща много бързо изтощават. На 25, трябва да имаш вече доста добра представа за това, което искаш и от което се нуждаеш от партньора до теб. Може би е време да спреш да експериментираш с хора, за които ти е ясно от самото начало, че нямат траен потенциал. Намери златната среда между това да бъдеш реалист за това, което трябва и това да си прекалено готова да дадеш възможност на хората.

Започни да се вълнуваш по-малко от това какво мислят хората.

Никой не харесва да бъде критикуван или съден, защото всички сме просто хора и е нормално да грешим. Лесно е да паднеш в капана на поведение в услуга на това, което другите ще харесат. Не се подвеждай, защото в твоя живот човек номер едно си ти. Да се тревожиш за мнението на околните може да ти струва саможертви или компромиси със собствените ти убеждения. Освен това, никой не те познава така добре, както ти самата, така че се довери единствено на собствената си преценка и остави страничните мнения на заден план.

Започни да печелиш пари и да планираш финансите си.

В средата на 20-те си години е време да започнеш да планираш баланса между приходите и разходите си. Вероятно в началото, когато си получила първите си заплати, си нямала търпение да ги похарчиш по най-бързия начин за всичко, което ти се иска, но вече е време да поемаш отговорности за действията си. Едно от най-добрите неща, които може да започнеш след 25, е да заделяш пари и да планираш дългосрочни спестявания. Със сигурност след 15-20 години ще си благодарна за това.

Започни да осъзнаваш, че не винаги трябва да си „мила“.

Не всеки заслужава доброто ти отношение, така че е време да се отървеш от някои предразсъдъци. Няма как да угодиш на всички и е крайно време да го разбереш и да спреш да се опитваш. В живота е невъзможно да направиш всички около себе си щастливи. Научи се да казваш „НЕ“ , за да разбереш, че никой няма да те намрази, ако го направиш.

Започни да вярваш, че не дължиш нищо на по-младото си АЗ.

Всички имаме мечти, от които дълго не сме се отказвали, защото сме смятали, че ще се сбъднат рано или късно. Ако си прекарала 4 години в изучаването на нещо, към което вече си загубила интерес, защо да продължаваш да насочваш живота си в тази посока, макар да не си убедена, че го искаш? Не дължиш нищо на миналото ти АЗ и може спокойно да промениш мнението си и да продължиш в различна посока в настоящето, която ще те доведе до по-щастливо сегашно АЗ.

Започни да разбираш, че не трябва да се вглъбиш в кариерата, защото не може да направиш нещо по-добро.

Не трябва да зацикляш в който и да е аспект от живота си – а кариерата е огромна част от него. Прекарването на пет дни в седмицата в място, на което не искаш да бъдеш, в и извършване на работа, която не искаш да правиш, … може да съсипе живота ти. Вярвай, че си достатъчно талантлива, за да си намериш работа, която е перфектна за теб – и да я получиш.

Започни да прекратяваш токсичните приятелства.

Повечето от нас имат поне един приятел, който се намира в обкръжението ни заради своята фамилиарност. Трудно е да се откажеш от някого, когото познаваш от години. Но ако подобно приятелство носи предимно негативи и те е страх да го прекъснеш само защото ще изпиташ вина, по-добре го прекрати. Имаш наистина малко време в живота си, което е наистина за теб – а то е прекалено ценно, за да го хабиш с хора, които не го правят приятно.

Започни да се грижиш по-добре за здравето си.

Ясно, изтъркано, но вярно – ние не сме непобедими. Разбира се, сега може да ти се размине да пиеш всяка вечер, да спиш по 5 часа и да отслабваш лесно, но  в крайна сметка това няма да продължи дълго. Грижи се за нуждите на тялото си, уважавай го и го обичай. Ще се радваш, че си го направила, защото ще го запазиш здраво и младо, а когато станеш на 50, връстниците ти ще те гледат със завист заради малкото бръчки и подвижността ти.

Започни да си по-смела и гордо да покажеш това, което си.

Разбери, че не е нужно да доказваш нищо на никого, освен на себе си. След 25 трябва да си преминала състоянието, в което се правиш на нещо, което не си. Ти вече много добре знаеш коя си, какво можеш и какво искаш да постигнеш.

 

 

 

източник:cosmopolitan.co.za