По женски

Стресът на работното място

стресът на работното място

Какво представлява стресът на работното място и как може да се предотврати?

Стресът на работното място може да бъде причинен от различни неща. Възможно ли е работният ви график да не е изготвен правилно и вие да сте претоварени? Или броят на работните задачи не надвишава капацитета ви, но страдате с вашето управление на времето – това е, когато работните задачи са нерационално разпределени във времето. Стресът може да бъде предизвикан дори от най-простите, но, въпреки това, важни причини – неклиматизираната стая, шумът, бъркотията на работното място и др. И не на последно място, стресовите фактори на работа са и междуличностните отношения в екипа.

Стресът на работното място

Лесно се работи, ако хората около вас са приятелски настроени с добър ръководител, който също е човечен – това е перфектната среда за общите трудови подвизи. Ако споменатите личности от екипа не могат да се сработят – разкъсани са от интриги и яростно се конкурират помежду си, а пък дамите се ревнуват заради шефа, а той страда заради различните подозрения по отношение на надеждността на фирмата, то няма как да избягате от стреса. И всички останали – също.

Как да се справите тогава със стреса? Нужно ли е да се обърнете към някой за помощ? А успокоителните хапчета? Те помагат ли?

Действията ви по време на стрес трябва да са продиктувани от факта, че може да повлияят на причината за стреса, отколкото на последиците. Разбира се, можете да изпивате всяка сутрин по една чаша успокоително или да погълнете шепа хапчета със същите свойства, но би било по-добре, ако спрете да мислите над това какво може да промените.

Каква е причината за умората?

Е, ако проблемът е във вас, то промяната на графика и организираността на работното място може да ви донесе повече спокойствие. Всеки ден си направете един бизнес план за деня, а после за идната седмица и вече накрая, ще имате навика да съставяте и за един месец напред. Това е сигурен знак, с който да облекчите тревожността си или значително да я намалите.

Правете кратки почивки между работните задачи. Помислете за това как да увеличите физическата си активност след работа. Това е изключително важно за нервната система, която има нужда да се възстанови.

Имате възможността да вземете нещата в свои ръце или да се откажете и да си подадете Молбата за напускане. Третият вариант (да оставите нещата такива, каквито са) няма да ви помогне, тъй като точно той ви е довел до стреса.  Опитайте се да не оставате в компанията на конкурентни екипи, ако подобна ситуация ви се струва изморителна. И накрая, въздържайте се от интриги на работното място. В противен случай, главоболията са гарантирани!