Пътешествия

13 начини да защитите дома от крадци по време на почивка

nachini zashtita na doma ot kradci

nachini zashtita na doma ot kradci

Лятото дойде, а с него и така очакваните летни ваканции и отпуски с мирис на море. Подгответе се с някои от тези 13 начини да защитите дома от крадци, преди да съберете багажа. Осигурете безопасността на вещите си и обезопасете неприкосновеността на личното си пространство, като се съобразите с нещата, които трябва и не трябва да правите, преди да тръгнете на пътешествие, за да се наслаждавате спокойно на отпуската си далеч.

13 начини да защитите дома от крадци, докато сте на ваканция

nachini da zashtitite doma si ot kradci

1. Поканете приятел, които да наглежда имота ви

Списъкът със задължения може лесно да се скъси, ако познавате някой, които има желание да остане и да се грижи за дома ви, докато ви няма. По-умно ще постъпите, ако зададете въпроса под формата на покана, а не на молба: „Официално бих искал/а да те поканя да си починеш и да наглеждаш апартамента ми през първата седмица на юли“, например. Но ако тази опция е неприемлива, може да оставите ключ на доверен съсед, роднина или приятел и да го помолите през ден-два да минава и да оглежда дали всичко е наред във ваше отсъствие.

2. Не оповестявайте, че ще напускате града

Обикновено, когато си прекарвате страхотно ви се иска да го споделите с целия свят. Препоръчително е, обаче, да не го споделяте в социалните мрежи в реално време. Изчакайте, докато се върнете в къщи и покажете на приятелите си местата, които сте посетили и забавните истории, които са се случили по време на почивката ви. В противен случай, може неволно да покажете на злонамерените хора, че теренът ви е чист и необитаем към момента, което за тях ще бъде покана да го атакуват.

3. Кажете само на хората, които наистина трябва да знаят къде сте

Информирайте съседите, които живеят от четирите ви страни, че ще отсъствате. По този начин те ще могат да наблюдават дома ви от всички страни, докато ви няма.

4. Не правете забележими промени във външния вид на дома ви

Може да ви се иска да направите някои малки промени като да затворите завесите преди да отпътувате. Ако това е необичайно за обикновените ви делнични дни, не го правете и сега. Не подсказвайте с нищо от вън, че вътре домът е необитаем.

5. Използвайте осветление с таймер

Това е лесен начин, да покажете че някои в къщата ви има нужда от светлина, когато навън се стъмни. Ако потенциален крадец наблюдава дома ви, той ще забележи това. Сложете часовник на осветлението, който да го включва в 19 или 20 часа през лятото, например.

6. Не забравяйте за пощата

Натрупаните писма или вестници и брошури пред вратата или пощенската ви кутия също ще издадат вашето отсъствие. Помолете съседите ви да ги прибират, докато ви няма.

7. Не забравяйте да дадете път на банката, която обслужва сметките и кредитната ви карта

Извън града или страната молбите могат да бъдат отхвърлени, ако не уведомите финансовите институции като банката си за намерението ви да пътувате. Помолете да блокират кредитната ви карта, ако забележат подозрително висока активност.

8. Оставете номера на застрахователния си агент на роднина или приятел

По време на нещастен инцидент, наводнение или избиване на мухъл, е добре да се започне възстановителен процес възможно най-скоро. Близък или роднина може да задейства нещата от ваше име, ако се свърже със застрахователния ви агент, докато се приберете.

9. Изключете бойлера и други нагреватели

По този начин ще предпазите дома си от пожар и ще си спестите излишни разходи.

10. Направете проверка на целия списък преди да тръгнете

Всички точки в този списък са важни за вашето спокойствие и сигурност. Според проучвания от 2014 г. пикът на домашните обири е точно през лятото. За това е добра идея да изпълните всеки съвет от него, преди да заминете на ваканция.

11. Изключете електронните устройства от контакта

Макар и да не са включени, много от устройствата използват ток, което добавя около 10 % от сметката ви за използвана електроенергия. Телевизор, кафе-машина, компютър, DVD – изключете всички щепсели от контакта, докато ви няма в къщи. Освен лампата с таймер, нали?

12. Помислете по въпроса за охранителна система на дома ви

Домашните охранителни системи имат реален потенциал за възпиране на крадци. Според статистиката, домовете без аларма са атакувани между 2.7-3.5 пъти по-често. Звучи страшно, нали? Ако сте го обмислили добре, купете и поставете системата като част от подготовката ви преди пътешествието.

13. Не забравяйте за очевидните неща

Не разваляйте спокойствието си по време на почивката с въпроси дали сте направили това и дали не сте направили онова. Направете си чеклист от важните точки и проверете и отметнете всяка от тях, преди тръгване. Заключете вратата на излизане, изчистете хладилника, изхвърлете боклука, ангажирайте някой да храни котката ви и съберете прането, преди да заминете на ваканцията. Все пак целта на отпуската е да ви избави от стреса и да се заредите с нови сили. Осигурете си чист и защитен дом през това време.