ostrov lefkada

Остров Лефкада в Гърция– една от най-предпочетените дестинации за почивка.

Лефкада (“бяла”) е получила името си от белите скали, които се намират почти от всички краища на западния бряг на острова. Според легендата това е мястото, където поетесата Сафо се самоубива, втурвайки се в морето, заради несподелената любов към Фаон. Източният бряг на острова е покрит с гъста растителност и с много живописни заливи. Един от тях отговаря на описанията на Омировата “Одисея”, а  германския археолог Дорпфелд твърди, че Омиривата Итака е самата Лефкада.

В Лефкада можете да пристигнете със самолет от Атина през Активни (на 25 км от острова) или с автобус, който тръгва от Атина.

Остров Лефкада в Гърция – плажове

ostrov lefkada

Лигия и Никиана са малки села с хубав пясъчен плаж. Нидри е най-големият център на туризма в Лефкада. В морето пред курорта са островите Мадури, Спарта, Хелонаки и следващата – Агиа Кириаки. На 2 км от Нидри, във вътрешната част на острова, има и водопад.

Влихо е едно крайбрежно селце на брега на затворения Персийски залив. Срещу плажа се намира живописното село на Гени.

Сивота е село на брега на Фиорда с кристално чиста вода.

Василики, също е село, но то може да се конкурира по популярност сред туристите с Нидри. Намира се в южната част на острова, на брега на голям, защитен от вятъра залив, непосредствено до пясъка и каменистия плаж. Това място е рай за сърфистите. От тук можете да хванете лодка до прекрасния плаж на Агиофили и към скалата на Сафо.

Агиос Никитас преди няколко години представляваше живописно рибарско селище. Сега той е един от най-големите центрове на туризъм на острова.

Пясъчният плаж Катисма е един от най-живописните на острова.

Порто Кацики пък е живописен пясъчен плаж с отвесна скала и кристално чиста синя вода. В Порто Кацики почти всеки ден минава малка лодка от Нидри и Василики.

Остров Лефкада – снимки

ostrov lefkada

ostrov lefkada

ostrov lefkada

ostrov lefkada

ostrov lefkada

ostrov lefkada

ostrov lefkada

ostrov lefkada