Пътешествия

Почивка в Турция на Айвалък

pochivka v Turciq Aivalak

pochivka v Turciq Aivalak

Представяме ви един от най-красивите курорти за почивка в Турция – Айвалък, който привлича вниманието, отчасти, заради близкото си местоположение до големи градове, като Истанбул и Измир. Айвалък  е разположен в залив на Егейско море, срещуположно на гръцкия остров Лесбос. Името му означава „Мястото на дюлята“, но въпреки това той е заобиколен от безкрайни градини с маслинови дървета. Градът има едни от най-добре запазените къщи от османската епоха в цялата страна.

Айвалък е известен не само с невероятната си красота, но също така и с вкусната си национална кухня. Тя се състои от огромно разнообразие от ястия, приготвени със съставки, като маслини, зехтин, билки, зеленчуци и морски дарове, които със сигурност ще допаднат на вкуса ви. Курортът, в който може да се наслаждавате на морето, природата, историята и местната кухня, предлага и разнообразие от романтични и закътани места.

Почивка в Турция на Айвалък – забележителности

Turciq Aivalak stari kashti

По време на вашата почивка на Айвалък в Турция обърнете внимание на неокласицистичната архитектура на старите къщи, както и на обработката на камъка и дървото. Ще ги откритете в преградието Чамлък и на остров Джунда (Алибей). Тези къщи са изоставени от гърците през 20-те години, когато след разпада на Османската империя Турция и Гърция си разменят граждани.

Turciq ayvalik cunda alibey

Остров Джунда (Алибей)  е  известен  с градинските си кафенета, с многобройните си рибни ресторанти, които са разположени буквално един до друг. Островът е свързан по шосе с Айвалък. Лесно ще стигнете дотам с минибус, а през лятото има и малки фериботи, превозващи пътници до острова. Не пропускайте да видите православната църква Свети Никола, която се намира на острова.

Turciq-Aivalak-trapezata-na-dqvola

Недалеч от предградието Чамлък, на хълм, се намира скалата, известна с името Трапезата на Дявола. В скалата има гигантска вдлъбнатина под формата на стъпка, която според местния фолклор е оставена от Дявола, докато е прескачал до гръцкия остров Лесбос. На скалата има красив открит ресторант, от който се открива приказна гледка, ако седнете по залез слънце.

Turciq Ayvalik djamiq

Саатли Джами е построена от гърците, като църква с името Агиос Янис, а по-късно тя е превърната в джамия. Църквата е почти запазена в първоначалния си вид. На турски името й означава „джамията с часовника“, визирайки часовника, разположен на една от нейните кули.

Turciq maslinovo darvo

Манастирът Лека се намира от лявата страна на канала Далян. Ограден е с маслинови дръвчета. Той има традиционната за манастир архитектура, като е строен камък по камък от монасите. Айвалък е столицата на маслините и зехтина в Турция.  Там има около двадесет местни завода за производство на зехтин  и няма да сбъркате, ако посетите поне един от тях.

Turciq Ayvalik Assos

Айвалък е разположен в исторически регион, известен с античното си име Еолида. Руините на три важни древни града се намират съвсем близко оттук – Асос и Троя са на север, докато Пергамон е на изток. Планината Ида, която има важно значение в древногръцката митология, също е разположена наблизо и може да бъде видяна от центъра на градчето. Айвалък и многобройните островчета, разпръснати в залива, са популярна туристическа дестинация.

Turciq ostrov Lesbos

Остров Лесбос е нисък и богат на минерални извори. Той е третият по големина от гръцките острови в Егейско море след Крит и Евия. На него можете да видите православни църкви, археологически музей – в Митилини и квартала със старинни къщи Сурада. Тук се намира и една от малкото запазени вкаменени гори. Останките от дървета са запазени благодарение на вулканична дейност, а дърветата са били част от субтропична гора, която е покривала острова преди милиони години. Градовете на остров Лесбос, които привличат най-много посетители, са Ересос – родното място на Сафо и Моливос със своята внушителна крепост.

Turciq Aivalik carkva Taksiyarhis KilisesiЦърквата Taksiyarhis Kilisesi, разположена в северните покрайнини на града, е едно от местата, които си струва да посетите. Сградата на църквата е от ХIX век и има много впечатляващ интериор. Друга интересна църква е Taksiyarhis, която е построена през 1873 година и чиято най-голяма забележителност е релеф, показващ живота на Исус Христос.

Красиви плажове за почивка в Турция на Айвалък

Освен многото археологически и исторически забележителности в околността, Айвалък предлага възможност и за приятна почивка на един от най-дългите морски плажове в Турция.  Туристи от цял свят посещават мястото, известно с поразителна панорамна гледка към градчето Айвалък и околните островчета. Уникално красивия и изключително романтичен залез ще оставят един незабравим спомен във вашето съзнание.

Turciq Ayvalik pristanishte

Айвалък има красиво пристанище, в което акостират многобройните яхти, които кръстосват Егейско и Средиземно море. Разходка покрай пристанището вечерно време е приятно занимание, дори и това да не е превозното средство, с което сте дошли.

Turciq Ayvalik plaj

Една от забележителностите на курорта са километричните му плажове с фин пясък и кристално чиста  вода. На няколко километра от града има хубави пясъчни плажове, от които най-известен  е плажът Саръмсаклъ. По-малко посетители има на плажа Бадавут.

pochivka Turciq gmurkane

Айвалък е-популярен и с възможностите си за гмуркане, главно заради богатия подводен свят и разнообразието от морски обитатели.

pochivka na Ayvalik Turciq

Има толкова много неща, които може да правите по време на вашата почивка в Турция на  Айвалък. Може да плувате в кристално чистите води, да похапвате в страхотни ресторанти или да релаксирате сред живописни и романтични природни гледки. Това място определено има какво да предложи на своите посетители. Гарантираме ви, че ако някога имате късмета да посетите Айвалък, споменът за това как похапвате риба на брега на морето, наблюдавайки красивия залез, никога няма да избледнее в съзнанието ви.pochivka Turciq na Ayvalik