sela v bulgariq

България е изпълнена с толкова голямо разнообразие от природа и красота в отделните й кътчета. Преместваме се в големите градове, даващи достъп до по-добри условия на работа и развитие, но много често най-добрата почивка, която можем да си осигурим именно от този начин на живот, е да отидем на село. Едно от онези приказните, със старата българска архитектура, с калдъръмените улици, с каменните чешми на центъра и гостоприемните домакини. Независимо дали ще търсите прохлада през лятото в тези планински села, пъстротата на есенната растителност там, на зимната приказна с топла чаша чай в ръка или свежия аромат на пролетната утрин, всичко това може да го откриете на тези автентични български села.

Най-красивите села в България

sela v bulgariq

Снимка: trio.bg

Широка лъка – намира се само на 5 км от Пампорово, в района на община Смолян. Смята се, че именно това място дава начало на красивата и необятна родопска песен и на пътя на едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. Селото е обявено за архитектурен и фолклорен резерват, а сред неговите забележителности са църквата „Света Богородица“, къщите на Екзарх Стефан и Капитан Петко войвода, Националното училище за фолклорни изкуства.

sela v bulgariq

Снимка: gosti-gela.com

Гела – селото е в близост до Широка лъка, като за него се счита, че е основано от траките. Една от най-важните забележителности е и тракийската крепост Градище. Според една от местните легенди, това е родното място на Орфей. В близката пещера Дяволското гърло той слязъл под земята да търси своята любима Евридика. Друга известна легенда гласи, че край село Гела е погребан Патриарх Евтимий. По време на строежа на нова църква в началото на XX век местните попадат на гроб, в който е погребан глава на православната църква – в седнала поза, със златна огърлица и скиптър във формата на две змийски глави.

sela v bulgariq

Снимка: opoznaybulgaria.com

Бръшлян – селцето се намира в Странджанския край на около 10 км от Малко Търново. Разположено е на около 250 м надморска височина на територията на Природен парк „Странджа“. Пътят към селото е обграден с бурна растителност, а стигайки го него ще видите бръшлян и росен, вплетени във вековни дъбови и букови гори и около 80 къщи в автентична странджанска архитектура от XVII- XIX век. Именно те дават основание Бръшлян да бъде обявен за архитектурен и исторически резерват през 1982 г. Там можете да видите изключително красиви къщи, като 22 от тях са ансамблови. Първите възникнали къщи се наричат „земълни“ (двуделни), които представляват постройки на един етаж, без под и със семпло и бедно излъчване, някои от които са нямали прозорци и източник на светлина и въздух са били единствено вратите. Причината за това е била да не бъдат забелязвани от разбойниците, бродещи по тези земи. Куртовата къща в село Бръшлян е типичен пример, който може да бъде видян и днес. Тя е най-старата в селото и все още е обитаема. От главния площад във всички посоки тръгват тесни улички, които водят до най-интересните забележителности в село Бръшлян и до двете еко пътеки към сърцето на Природен парк „Странджа“.

sela v bulgariq

Снимка: algaivel.com

Жеравна – намира се в близост до град Котел, в източната част на Стара планина. В миналото в селото е имало много воденици, от където се смята, че идва и негово име жерка – воденица. Това е родното място на Йордан Йовков, като къщата му е отворена за посещения. Още от едно време село Жеравна се свързва с процъфтяваща търговия и занаяти. Съществува ли са няколко школи по дърворезба, а дори и днес могат да се видят прочутите тъкани килими и черги. Отсядайки в някоя къща за гости в Жеравна е много възможно да попаднете на уникални резбовани тавани или врати и прозорци с изящни апликации. А защо не и да посетите Фестивала на фолклорната носия, който се провежда там всяка година и едно незабравимо събитие.

sela v bulgariq

Снимка: bulgariainside.com

Орешак – красивото село може да бъде намерено в близост до Троян. За този район се счита, че е бил населен още от палеолита, като знак за ранното му развитие е римската крепост Состра. В Орешак се провежда и единствено за България Национално изложение на художествените занаяти и изкуства, на което се показват съвременни творби на наши автори. В селото се организира и един от най-атрактивните празници в този регион, а именно Празникът на Сливата и сливовата ракия, провеждащ се ежегодно в края на месец септември. Не далече от Орешак се намира и Троянският манастир, който носи неповторима магия и заряд.

sela v bulgariq

Снимка: opoznaybulgaria.com

Делчево – селото е сгушено в склоновете на Пирин, на около 10 км от Гоце Делчев. В него можете да видите както изцяло реновирани къщи-кипри, така и такива, които се рушат и не стават за живеене, а само за арт снимки. Известно е с името „орела на Пирин“, просто защото е като кацнал орел високо в планината.

sela v bulgariq

Снимка: nasamnatam.com

Лещен – намира се в Югозападна България, разположен върху южния склон на Западните Родопи. Изключително красиво старинно селище, където можете да се докоснете до запазени или реставрирани български къщи в стар архитектурен стил, спокойствие, чист въздух и неповторима атмосфера. Тук се намира и известната „къща на Флинстоун“, която е построена изцяло от глина, комбинирайки автентични аксесоари със съвременни удобства. Къщата е направена през 2005 г. и предизвиква доста голям интерес.

sela v bulgariq

Снимка: cities-of-europe.com

Ковачевица – селото е разположено в Югозападна България и по-конкретно в община Гърмен, област Благоевград. Интересно е самото възникване на селището, което се свързва с опитите за насилствено помохамеданчване на българското население през 1623-1625г. и по-късно през 1656 г. Българите, които не желаели да приемат исляма, започват да напускат домовете си и да търсят убежище в по-високите части на планините. Селото започва да нараства и за да се обслужват нуждите на неговото население се появяват и развиват различни занаяти като стоковъдство, строителство (дюлгерство), земеделие. По време на турското робство в село Ковачевица не е имало турска администрация, което спомага за превръщането му в един от центровете на македонското национално-освободително движение. Отивайки там можете да усетите и видите облика на отминалите славни времена.

sela v bulgariq

Снимка: interlax-bg.com

Рибарица – сгушено в подножието на Стара планина село, намиращо се в Западна България, област Ловеч. Курортното място разполага с множество къщи за гости и вили, с гостоприемни домакини, стремящи се да създадат неповторима селска атмосфера и домашен уют. Една от най-значимата забележителност в Рибарица е Националният парк „Централен Балкан“. От селото има удобни туристически пътеки водещи до резерватите Боатин, Царичина и Козя стена, а в близост се намира и „Черният рът“, защитена местност, в която можете да видите голямо разнообразие от птици.

sela v bulgariq

Снимка: opoznaybulgaria.com

Свежен – можете да намерите селцето в Сърнена Средна гора, на 34 км югоизточно от Карлово. Старата му част е обявена на архитектурно-исторически резерват. До 1934 г. Свежен е носил името Аджар, чийто превод от турски значи здрав, каменен. Първите му заселници били избягали боляри от старата българска столица през XIV век, търсещи спокойствие далеч от османските нашествия. Според източници, болярите запазили „синята кръв“, а селото достигнало размерите на малък град. Свежен е дом на уникални и редки образци на ранната българска архитектура.

sela v bulgariq

Снимка: travel.spisanie.to

Боженци – селото е разположено на двата бряга на река Божанка, на 750 м надморска височина, на 16 км източно от Габрово. От 1964 г. е обявено за архитектурно-исторически резерват. Селото не е голямо, но има повече от 600-годишна история и е запазило автентичния си старинен вид от епохата на Възраждането и ценни архитектурни и етнографски паметници. Легендата гласи, че при падането на Търново под турско робство, овдовялата болярка Божана тръгва с децата си да търси спасение и убежище. Именно на това място тя спира и поставя първия камък на селището, което в последствие е кръстено на нея. Социално-икономическият подем в страната през XVIII век се отразява изключително благоприятно и на село Боженци. Населението започва да се занимава активно с търговия като главните стоки по това време са кожите, меда и вълната. Благодарение и на развитието на животновъдството, занаятите и търговията, селото променя архитектурния си облик. Местните къщи имат висок долен етаж, външно стълбище и веранда, даваща достъп до гостната, след което и до кухнята. Таваните са резбовани, украсени с множество мотиви, а стените са с дървена облицовка. Редом с кованите дъбови врати, каменните огради и чешми, красиви малки мостове и калдаръмени улички, превръщат Боженци в едно от най-красивите села в България, осигуряващо неповторима атмосфера.

sela v bulgariq

Снимка: uchiteli.bg

Долен – намира се високо в Западните Родопи, по-конкретно в Дъбрашкия дял, на 26 км от Гоце Делчев. Първите данни за селото в регистрите са още през 1671 г. Старите къщи и тесните калдъръмени улички влизат в „Културен исторически резерват Долен“ през 1977 г. Строителството е в типично еркерно наддаване на втория и третия етаж, с вътрешно устройство, наподобяващо възрожденските къщи. В село Долен са заснети много кадри от емблематични български филми, като сред тях е „Капитан Петко войвода“ . Там може да видите и църквата „Св. Никола“, построена през 1834 г. заедно с килийно училище.

Сред най-красивите села в България са и Арбанаси, Момчиловци, Аврамово, Смилян, Триград, Бели пласт, Хухла, Долно Луково, Живково, Маджаре, Побит камък, Дрен, Варвара, Бачково и др.