pleven zabelejitelnosti

Плевен забележителности – какво да разгледате в градът на музеите?

Разположен в централната част на Северна България, град Плевен се слави с красивата си природа,  както и с наличните многобройни паметници на културата, музеи и разнообразни места за отдих. Той в листата на Стоте национални туристически обекта. Тук е намерено най–голямото златно съкровище, откривано някога по българските земи, вследствие от  направените редица археологически разкопки в района. Интересен факт е, че в града се срещат представители на няколко религии, християнска, мюсюлманска, католическа, както и още няколко по–малко известни.

Плевен представлява интерес за туристите си. Скобелевият парк, например, е създаден през 1904 година в памет на загиналире руски герои в битките на 30 август 1877 г. На площта му от около 1200 декара посетителите могат да видят бойни реликви от онова време, къщата музей “ Стоян и Владимир Заимови „, както и много паметници. Също в парка се намира и Браската могила – костница, в която се намират костите на хиляди руски воини.

Забележителности в Плевен

pleven zabelejitelnosti

Панорама „Плевенска епопея „

Панорамата е сред най-големите забележителности в Плевен. Тя е изградена през 1977 година ма хълма  на Скобелев парк по повод 100-годишнината от освобождението на града. Разделена е на четири зали, които са посветени на различни периоди от войната. Първата зала е уводна, втората зала представлява същността на самата панорама, докато третата е диорама, а четвъртата е заключителна. Съчетанието на скулптура, живопис, текстове, предмети и триизмерна форма вътре, дават най-добра представа на посетителите за събитията преди Освобождението на град Плевен.

pleven zabelejitelnosti

Мавзолей – костница “ Свети Георги Победоносец „

Сградата е включена на 40 позиция в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Музеят – костница е символ и една от забележителностите на Плевен. Открита е през 1907 година в присъствието на генерал Столетов.

pleven zabelejitelnosti

Регионален исторически музей

Той е  научен и културно-просветен институт. Профилът му е общоисторически с природонаучен отдел. Разполага с отдели и звена по Археология, История на България ХV – ХІХ век, Нова и най-нова история, Етнография, Природа, фондове и научен архив, връзки с обществеността, ателие за реставрация и консервация, фотолаборатория и библиотека.

pleven zabelejitelnosti

Къща –музей “ Цар Освободител Александър Втори „

Къщата е построена през времето на Руско-турската освободителна война и е била обитавана от Иван Вацов – известен плевенски търговец. През 1877 година в тази къща е посрещнат руският император Александър Втори. По-късно, къщата е обитавана за един месец от първия военен губернатор на Плевен. След това къщата бива откупена, за да се превърне в музей. На 3 Септември 1907 година, къщата официално отваря врати като музей, а на откриването присъства самият Княз Фердинанд Първи и много други почетни гости.

pleven zabelejitelnosti

Водна каскада в Плевен

pleven zabelejitelnosti

Язовирът в парк „Кайлъка“ на Плевен

pleven zabelejitelnosti

Драматичен театър “ Иван Радоев“ 

pleven zabelejitelnosti

Художествената галерия

pleven zabelejitelnosti

Паметникът “ Майка България „

pleven zabelejitelnosti

 Осветената сграда на Драматичният театър

pleven zabelejitelnosti

 Нощ над Плевен