софия забележителности

София забележителности. Кои са най-интересните места за посещение в София?

Създадена преди повече от 7000 години, съвременната столица на България е символ на вечната връзка на миналото с настоящето. Паметниците на богати събития от времето на тракийската, римската, българската и османската история са рамо до рамо с модерните сгради и градски структури. София притежава повече от 250 исторически и архитектурни паметници. Въпреки изобилието от различни византийски руини на сгради и джамии – доказателства за дългата и разнообразна история на София – с течение на времето градът е загубил предишното си величие. Някои от най-впечатляващите архитектурни забележителности в София датират от настоящия период на града, след Освобождението на България от османско владичество през 1878 г.

София забележителности

софия забележителности

” Свети Александър Невски “

Храмът-паметник ” Свети Александър Невски ” се явява като визитна картичка на София. Катедралата е основана през 1882 г. и нейното изграждане е продължило от 1904 г. до 1912 г. Тази величествена сграда е петкорабна базилика с елементи на византийските и ориенталски стилове. Красив e и районът около храма, където се намира гробът на Незнайния воин с вечния огън и открития базар. Около площада се намира църквата ” Света София” , която е дала на града името му.

софия забележителности

Църква ” Света София “

Сградата, която е с формата на кръстообразна базилика с три олтара е построена по време на царуването на византийския император Юстиниан, между 527 и 565 години също е сред забележителностите на София. Църквата съхранява кичур от косата на Апостола на свободата Васил Левски. Зад църквата е гробът на патриарха на българската литература Иван Вазов,  а в  предната част на църквата в началото на площада се извисява паметник на поета.

софия забележителности

Народен Театър ” Иван Вазов”

Друг символ на столицата е Народният театър ” Иван Вазов “. Театърът е основан през 1904 г., а сградата му е била завършена през 1907 г. Сградата е в стила на немският класицизъм с елементи на модерния тогава стил – сецесион. Интериорът е обновяван на два пъти – веднъж след пожара в театъра през 1923 г. и през 1970-1976. Аудиторията с две нива и има 850 места.

Забележителностите на София

софия забележителности

Статуя на София

софия забележителности

Националната галерия за чуждестранно изкуство

софия забележителности

Паметникът на Цар Освободител

софия забележителности

Ротонда ” Свети Георги “

софия-забележителности

Централна минерална баня

софия-забележителности

Национална художествена галерия

софия-забележителности

Руската църква

софия-забележителности

Софийски университет ” Св. Климент Охридски “