тетевен забележителности

Тетевен забележителности – какво да разгледате в Тетевенският балкан

Град Тетевен  е разположен сред върховете Петрахиля, Трескавец,  Червен и Вежен в Средна Стара планина на 443 метра надморска височина. Намира се по устието на река Бели Вит, недалеч от мястото, където се влива в река Черни Вит. Още през епохата на ранното му процъфтяване през периода между XVI  и XVIII век, градът е бил свързан с географската си среда. Горите с дивеч, пълните с риба планински реки, тучните пасища с пасящ добитък, здравият скален и дървен материал за строителство предоставят на населението благоприятни условия и скоро Тетевен се превръща в селище с богати махали с чаршии на дърводелци, кожухари, кожари, абаджии, цървулджии, кацари, бакърджии и други занаятчии.

Забележителностите в Тетевен и региона се изразяват в богатата битова и духовна култура на града, които включват музеи, галерии, паметници, църкви, джамии, архитектура, изкуство и култура. Историческият музей – Тетевен, Бобевската къща, Туйковата къща, Хаджиивановата къща и Йорговата къща са сгради с историческо значение за наследството на града. Манастирът “Свети Илия” е построен е през XIV век. Църквата на манастира е също сред малкото сгради, които са останали невредими по време на кърджалийските погроми през 1801 година. Манастирът е построен през падането на България под турско робство. Други интересни забележителности край Тетевен  са пещерата Съева дупка, пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица и Рушова пещера, както и Боевата могила, параклис ” Покров Богородичен” на връх Острич. Художествената галерия също представлява интерес за гостите на града.

Тетевен забележителности

тетевен забележителности

Гложенският манастир ” Свети Георги Победоносец ” се намира в близост до село Гложен и е действащ паметник на културата. Той е един от българските манастири с най-просторна и най-красива панорама, откриваща се от самата света обител.

тетевен забележителности

Църквата “Всех Светих” е сред забележителностите в Тетевен. Построена е в периода между 1834-1846 година. Постройката е от времето на турското робство. Посетителите на града трябва да видят прекрасната дърворезба, иконостасът и големите й камбани.

тетевен забележителности

Историческият музей в Тетевен е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта и заема 32-ро място в него. През 1932 година е построен Дом-паметник в знак на признателност към паметта на загиналите за народна свобода тетевенци. Музеят разполага с три отдела: Възраждане, Етнография и Археология.

Забележителности в Тетевен

тетевен забележителности

Красивите Тетевенски водопади са не по-малко атрактивни. До тях се стига и по екопътека “Под пръските на водопада”, която започва от централната градска част на града и завършва двата водопада. Основният  е наречен ” Скока”. Образуван е на река Козница и е с височина на пада 15 метра. Другият водопад е наречен ” Пръскалото” и е по-висок – около 50 метра, но е непостоянен и може да се види само след дъждове и през пролетта.

тетевен забележителности

Църковен храм в Тетевен

тетевен забележителности

Околията на село Бабинци

тетевен забележителности

Купи със слама край близкото село Бабинци

тетевен забележителности

Тетевенска екопътека

тетевен забележителности

Тетевенски хълм

тетевен-забележителности

Върхове над облаците по залез в Тетевенския балкан

тетевен-забележителности

Връх Вежен – зимно утро на тетевенското било

тетевен-забележителности

Зимно утро в Тетевенския балкан

тетевен-забележителности

тетевен-забележителности

източник снимки : Евгени Динев

stock.evgenidinev.com