teteven zabelejitelosti

Тетевен забележителности – какво да разгледате в Тетевенския балкан?

Град Тетевен е разположен сред върховете Петрахиля, Трескавец, Червен и Вежен в Средна Стара планина на 443 метра надморска височина. Намира се по устието на река Бели Вит, недалеч от мястото, където се влива в река Черни Вит. Още през епохата на ранното му процъфтяване през периода между XVI  и XVIII век, градът е бил свързан с географската си среда. Горите с дивеч, пълните с риба планински реки, тучните пасища с пасящ добитък, здравият скален и дървен материал за строителство предоставят на населението благоприятни условия и скоро Тетевен се превръща в селище с богати махали с чаршии на дърводелци, кожухари, кожари, абаджии, цървулджии, кацари, бакърджии и други занаятчии.

Забележителностите в Тетевен и региона се изразяват в богатата битова и духовна култура на града, които включват музеи, галерии, паметници, църкви, джамии, архитектура, изкуство и култура. Историческият музей – Тетевен, Бобевската къща, Туйковата къща, Хаджиивановата къща и Йорговата къща са сгради с историческо значение за наследството на града. Манастирът „Свети Илия“ е построен е през XIV век. Църквата на манастира е също сред малкото сгради, които са останали невредими по време на кърджалийските погроми през 1801 година. Манастирът е построен през падането на България под турско робство. Други интересни забележителности край Тетевен  са пещерата Съева дупка, пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица и Рушова пещера, както и Боевата могила, параклис “ Покров Богородичен“ на връх Острич. Художествената галерия също представлява интерес за гостите на града.

 Забележителности в Тетевен

teteven zabelejitelosti

Гложенският манастир “ Свети Георги Победоносец “ се намира в близост до село Гложен и е действащ паметник на културата. Той е един от българските манастири с най-просторна и най-красива панорама, откриваща се от самата света обител.

teteven zabelejitelosti

Църквата „Всех Светих“ е сред важните забележителности в Тетевен. Построена е в периода между 1834-1846 година. Постройката е от времето на турското робство. Посетителите на града трябва да видят прекрасната дърворезба, иконостасът и големите й камбани.

teteven zabelejitelosti

Историческият музей в Тетевен е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта и заема 32-ро място в него. През 1932 година е построен Дом-паметник в знак на признателност към паметта на загиналите за народна свобода тетевенци. Музеят разполага с три отдела: Възраждане, Етнография и Археология.

Забележителности в Тетевен

teteven zabelejitelosti

Красивите Тетевенски водопади са не по-малко атрактивни. До тях се стига и по екопътека „Под пръските на водопада“, която започва от централната градска част на града и завършва двата водопада. Основният  е наречен “ Скока“. Образуван е на река Козница и е с височина на пада 15 метра. Другият водопад е наречен “ Пръскалото“ и е по-висок – около 50 метра, но е непостоянен и може да се види само след дъждове и през пролетта.

teteven zabelejitelosti

Църковен храм в Тетевен

teteven zabelejitelosti

Околията на село Бабинци

teteven zabelejitelosti

Купи със слама край близкото село Бабинци

teteven zabelejitelosti

Тетевенска екопътека

teteven zabelejitelosti

Тетевенски хълм

teteven zabelejitelosti

Върхове над облаците по залез в Тетевенския балкан

teteven zabelejitelosti

Връх Вежен – зимно утро на тетевенското било

teteven zabelejitelosti

Зимно утро в Тетевенския балкан

teteven zabelejitelosti

teteven zabelejitelosti

източник снимки: Евгени Динев

stock.evgenidinev.com