Спокойният и красив Белград

belgrad reka sgradi zalez

Небето над Белград е широко и високо, нестабилно, но винаги красиво. Дори зимата е спокойна в леденият и блясък, дори по време на летните бури, когато целият град се превръща в мрачен облак. Пролетта е ясна и изглежда, че всичко цъфти заедно със земята. Белград е винаги красив и богат. Едно странно градче.

Белград – спокоен, романтичен и цветен

belgrad sgradi carkva reka

Най-голямото великолепие на небето над Белград са залезите. През есента и през лятото, те са широки и светли като пустинни миражи, а през зимата те са задушени от тъмни облаци и тъмно червени мъгли. По всяко време на годината често идват дни, когато пламъкът на залязващото слънце в равнината излиза между реките на града и се отразява в тях по пътя си нагоре към небесния купол. След това за миг червеникавия оттенък на слънцето рисува най-отдалечените кътчета на Белград и се отразява в прозорците дори на къщите, до които по принцип трудно достига.

Символите на „Белият град“

belgrad krepost kalemegdan dvorec kamani

Белград означава „Белият град“ и е столицата на Република Сърбия. Различни стилове на архитектурата доминират в града и определено трябва да се видят.

belgrad dvorec kalemegdan treva kamani

Масивния дворцов комплекс Калемегдан е бил важно военно укрепление. Сега ев ролята на централен парк на Белград. Намира се в края на улицата Кнез Михайлова (Knez Mihailova), той предлага красива гледка, особено на залез слънце. По-голямата част от него е парк, разполага с няколко кафета, тенис и баскетболни игрища, музеи и обсерватория.

belgrad statuq ploshtad

„Площада на републиката“ е името на най-известната точка за срещи в града. Намира в непосредствена близост до статуята на Михайло Обренович (Mihailo Obrenovic), Народния театър, Националния музей и улица Кнез Михайлова.

belgrad dvorec gradina

Старият кралски дворец е разположен на улица Никола Пашич. Построен е през 1881 г. и е бил резиденция на сръбските крале.

belgrad bql dvorec gradina

Белият дворец (The White Palace) е официалната резиденция на кралското семейство Караджорджевич. Проектиран е от архитект Александър Джорджевич.

belgrad narodno sabranie

Народното събрание на Сърбия е разположено точно срещу Стария кралски дворец, на улица Никола Пашич.

belgrad nacionalniq dvorec gradina rozi

Националният музей на Сърбия е затворен поради реконструкция, но два малки блока са отворени с вход свободен. Намира се на Площада на републиката. Основан е през 1844 г., разполага с повече от 400 000 произведения на изкуството. Между тях са 230 произведения от италианското изкуство – Тициан, Рафаел, Тинторето, Лоренцо ди Креди, Каналето, Карпачо, 250 картини на френски художници и други.

belgrad reka ada cigaliq lodki

Ада Циганлия е река, която образува изкуствено езеро в центъра на града. Езерото е с дълг 8 км чакълен плаж, който се посещава от хиляди летовници през лятото. Това е едно чудесно място за спорт и пикници.

belgrad reka dvorec

Белград обича да празнува и да се весели. Част от фестивалите, които можете да посетите са: Ракия фест (в средата на декември) празник на традиционната сръбска дестилирана алкохолна напитка, бирения фестивал около месец август и фестивал на тангото около април.

Разбира се Белград пази и монго други архитектурни постижения, паметници на културата и изкуството, както и много места за развлечения. Няма да скучаете в сърцето на Сърбия. Останалите красоти оставяме на вас да ги откриете.