troqn zabelejitelnosti

Троян забележителности – интересни места за посещение в китният балкански град.

Град Троян се намира в полите на северните склонове на Централна Стара планина, позициониран интересно върху двата бряга на река Бели Осъм. Той привлича интереса на туристите от страната и чужбина.  Те имат възможност да карат ски през зимата на Беклемето, да посетят известният Троянски манастир, да се насладят на спа процедури в Шипково, както и на уникалната природа на национален парк „ Централен Балкан “, които се намират в близост. Освен чист въздух и красива природа, тук се наблюдават и останки от богато културно наследство. Още през Възраждането Троян се очертава като център на медникарството. През Възраждането израства до значим занаятчийски център от малко селце, благодарение на благоприятните природни дадености: висококачествените глини, тучните ливади, изобилието от дървесина и  потоците, които предоставят условия за развитие на множество занаяти, отглеждане на добитък и търговия. Грънчарството е водещо сред занаятите, които процъфтяват през XIX век, а Троянската керамична школа е популярна и понастоящем.

Забележителности в Троян

troqn zabelejitelnosti

Забележителности Троян е съхранил в себе си под формата на богатата материална и духовна култура на възрожденските майстори грънчари, горяни, медникари, ковачи, кожухари и калпакчии. Това наследство е съхранено в  единствения в страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства.

troqn zabelejitelnosti

В залите му могат да се видят експонати от най-характерните за Троянския край занаяти – грънчарство, горянство, бъкличарство, дърворезба, ковачество, медникарство, тъкачество, абаджийство, мутафчийство, бъднарство и калпакчийство.

troqn zabelejitelnosti

Място в експозицията са намерили и занаятите, свързани с изработката на облеклото – абаджийство, терзийство, кожухарство и калпакчийство.

troqn zabelejitelnosti

Неповторима атмосфера на музея придават макетът на възрожденската троянска чаршия, както и възстановките на автентична грънчарска работилница от края на XIX век През 1881 г. сградата е построена с цел да бъде училище. Години по-късно е използвана за местоположение на градските съд и община.

Забележителности в Троян

troqn zabelejitelnosti

Троянският манастир е една от основните забележителности в Троян. Намира се в село Орешак на 10 км от града е трети по големина в България. Той е забележителен паметник на културата от национално значение. Той предлага на туристите нощувки, тъй като комплексът има и своя хотелска част.

Според историческите документи, манастирът е бил основан през 1600 г. и възобновен в периода 1830 г.– 1865 г. в сегашния си вид. Като архитектурен стил на сградите се причислява към възрожденската школа. Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква „Успение Пресвета Богородица”, която е построена в периода 1835-1837 година. Църквата е обявена за паметник на културата в Държавен вестник. По подобие и на други български манастири, този също си има своя чудотворна икона, която пристига в светата обител по времето на нейното създаване и се нарича “Св. Богородица Троеручица”. През 1866 г. е изградена една уникална по своята концепция кула. Тя е пететажна. В най-долното й ниво има съдохранилище, следва параклис, посветен на „Св. св. Кирил и Методий“, одаи и завършва със звънарница.

troqn zabelejitelnosti

Църквата “ Света Параскева“ е построена през 1835 г. Тук дякон Игнатий, бъдещият Васил Левски, взима участие в благослуженията.

В Троян е открита и първата на Балканите Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести. Той е третият електрифициран град в България след София и Пловдив.

Снимки на Троян

troqn zabelejitelnosti

troqn zabelejitelnosti

troqn zabelejitelnosti

troqn zabelejitelnosti

troqn zabelejitelnosti

troqn zabelejitelnosti

източник снимки:  Евгени Динев

stock.evgenidinev.com

troyan-bg.com

profit.bg