заповеди за щастие в живота

Този списък със златни финансови съвета в живота ще ви помогне да се наслаждавате повече на нещата, които ви се случват. Усърдният труд и разумното харчене на пари не са само добродетели, а неща, които ще ви помогнат да постигнете жадуваното. Едва ли ще съжалявате, когато постигнете всичко, за което сте мечтали, ако се наложи да спестявате повече, отколкото ви се иска.

11 златни финансови съвета в живота

 • Живейте според възможностите си. С цел да бъдете независима е важно да живеете в рамките на възможностите си. Свободата ви се ограничава, когато дължите пари на някого, независимо дали е кредитна компания или член на семейството. Ето защо е важно да създадете начин на живот без подобни ограничения, като спестявате за нещата, които искате и харчите по план.
 • Работете упорито. Работата и заплатата ви са вашите най-големи активи в изграждането на богатство. Давайте най-доброто от себе си, докато работите и се устремете към постигане на напредък и повишение, което ще ви гарантира и финансова независимост.
 • Проучете, преди да действате.  Проучете за промоции и цени на няколко компании, преди да си купите билет и да стегнете багажа за ваканция. Това обикновено си струва времето.
 • Избягвайте “разкаянието на купувача”. Преди да попаднете в капана на разпродажба и да купите изгодни неща с намалена цена се запитайте дали наистина имате нужда от това, кога ще го използвате/носите, можете ли да си го позволите, харесва ли ви наистина и дали не може да го намерите някъде на още по-ниска цена.
 • Избягвайте “разкаянието на спестовника”. Има ли такова нещо като твърде пестелива за твое добро? Какъв е смисълът да заделяте толкова много пари, ако не можете да се хвалите от време на време на себе си и околните? Отделете малко пари от бюджета си за неща, от които не се нуждаете непременно, но пък ще ви зарадват и накарат да се усмихнете.
 • Стремете се към щастие. Намирането на работа, която ви прави щастливи  през повечето време е възможно и си струва поемането на рискове, за да откриете какво ви удовлетворява. Ако по една или друга причина се чувствате в капана на позиция, която не е идеална, поне се стремете да завършите деня с нещо, което ви прави щастлива.
 • Важно е качеството, не количеството. Да напълните гардероба си с неща, които след три месеца ще се разпаднат, разтегнат или избледнеят е глупав начин да харчите трудно изкараните си пари. Влагайте средствата си в покупка на малко на брой, но качествени неща, които ще издържат във времето.
 • Понесете слабостите си с вдигната глава. Никой не е перфектен и признаването на слабостите и опитите да се преборите с тях ще ви помогне да израствате. Инвестирайте време в себе си и бъдете най-добрата версия на себе си.
 • Спестявайте за нещата, които можете и не можете да продължавате да предвидите. На всички предстои пенсиониране някой ден, ето защо най-добрият начин да го посрещнем е като започнем да спестяваме по малко от сега. Златните години са неизбежни, ако ги доживеем. От друга страна, трябва да сме подготвени и за неочакваните неща и разходи, които животът може да ни предложи като загуба на работа или медицински спешни случаи. Ето защо е добре да контролирате финансите си по всяко време.
 • Преговаряйте. Вратите не са затворени, докато не чуете думата НЕ. Преговорите относно неща като заплащане и обезщетения може да ви придвижат напред в играта. Ето защо трябва да имате увереността да си ги поискате.
 • Поставяйте си високи цели. Намирайте винаги нещо, което да ви прави мотивирани и да ви дърпа напред. Преразгледайте целите си, когато постигнете някоя от тях. Независимо дали става въпрос за спестяване на сума за ваканция на място, което винаги сте искала да посетите или за издигане на следващото стъпало в кариерата.