drugiqt sveti valentin

Кирил Александров е млад и изключително талантлив фотограф, който в навечерието на празника на любовта 14 Февруари сподели с екипа на LAZARA едно свое есе. Публикуваме неговият текст, озаглавено “Другият Свети Валентин“, в който той разгръща и разнищва идеологията на празника. 

Другият Свети Валентин

Настъпи отново онзи сладко-горчив празник за всички влюбени. За името му мисля, че няма да има човек, който да не се досети  – дори онази тринадесет годишна ученичка от мола. Да, дори малолетните разбират от любов, в онзи смисъл на думата, в който гаджето съществува и се*са също. Кой е втълпил този жизнено важен празник за всички, не става съвсем ясно?

Ясно е обаче, че навсякъде преди този ден и на него самия, на всеки ъгъл навън ще срещнем сергии с балони във формата на сърце, „първокласен” шоколад в опаковка на сърце и куп още щуротии (във формата на сърце). От една страна бизнес, от друга – “уважение” към ближният. Цялата тази какофония не ми се връзва особено с думата “любов”.

Любов, освен име на една от тризначките, е и едно особено състояние, което не мисля, че хората преди една определена възраст са изпитали. Този празник е напълно автентичен и истински за онези, които вече са чули фразата „… докато смъртта ви раздели”. Всички останали са просто измислени герои от този празник, които, разбира се, във Фейсбук ще качат снимки с някакви евтини балони, цветя (може дори изкуствени) и още куп лиготии, с цел… лайкове. Именно тези хора ли развалят магията на деня? Приблизително – да. Целият стремеж към тази показност, неуединеност и кич говорят не само за неизпитаното чувство любов, но и за малко комплексираност. Семейните двойки ще прескочат тази част от празника – Фейсбука, с малки изключения.

Всяко нещо, което добие прекалена комерсиализация губи своя чар. Дори празникът в този случай, но не твърдя, че „Коледа” е загубила своя чар – там нещата не са същите. Противоречие има – само че с добротата у хората. През цялата година не можем да се обичаме и да бъдем добри, а тези празници са ни нужни, за да си покажем, че можем.

Любовта е лигава, и влюбените двойки са лигави. Преиначават състоянията си и твърдят, че са родени един за друг, но след два дни, когато се разделят, се проклинат. Първо, това не би се случило на двойки, които са се обичали в истинския смисъл на тази дума. След раздялата ще се опитат да запазят уважението един към друг, именно защото е имало нещо помежду им.

Няма да подмина и евтините момичета, които сякаш е тенденциозно да бъдат под път и над път в днешни дни. За тях дали любовта съществува? Но празнуват, разбира се, само дето не искам да споменавам как точно. Празнуват и децата? Те пък думата любов биха ли я написали без правописна грешка?

Огромно противоречие. Същинска бутафория.

Няма да го празнувам, нямам гадже. Ако имах, нямаше отново да го празнувам. Не мислете, че говоря от гледна точка на самотен завистчия. Просто откривам любов не само у хората, а в много по-сантиментални неща. Избирам Трифон Зарезан, тъй като виното ми е слабост. Но ето тук също има любов. Не онази, която ще натрапвам на всички, а такава, която ще оставя за себе си.

Докато съществуват хората на този свят, ще съществуват и много неизправности в техните изградени ценности, мирогледи, действия и т.н. Всеки има право да изпитва любов, както намери за добре и както го чувства – но не на всяка цена с друг човек. Има много повече неща, които заслужават любов, също, наравно с хората. Пожелавам ви точно тях да откриете и да ги усетите!

Дотогава, празнувайте Свети Валентин и си мислете, че няма по-обичани от вас!

Кирил Александров