Предлагаме ви 3 летни рецепти, които се приготвят лесно и няма да ви държат дълго около печката в топлите дни. Тези предложения са идеални за похапване с приятели или семейството във вашата лятна трапезария на открито в двора или градината ви.
Лесни и вкусни летни рецепти
Лятно орзо със скариди
За разлика от повечето видове паста, орзо е по-лека храна, което я прави предпочитана за повечето летни рецепти. Освен това е еднакво вкусна, поднесена като топло или студено блюдо. Скаридите и зеленчуците придават изключително свеж вкус на това ястие. Само за 20 минути може да си приготвите 6 порции със следните продукти :
– 1 пакет паста орзо
– 170 гр. зехтин
– 4 чаши зърна от царевица
– 4 скилидки чесън
– 300 гр. чери домати
– 30 гр. листа босилек
– 2 ч.л. нарязан магданоз
– 2 глави лук – нарязани
– 4 чушки
– 3 с.л. винен оцет
– 1 голям лимон – сока и кората му
– 2 ч.л. сол
– 2 ч.л. смлян черен пипер
– 240 гр. скариди – изпечени на грил
Инструкции за приготвяне:
1. В голям тиган на висока температура сложете 2 с.л. зехтин и царевицата и я сотирайте за 3 минути. Добавете чесъна и оставете за 2 минути на котлона. Отстранете от огъня, за да се охлади.
2. В голяма купа смесете царевицата с орзо, домати, босилек, магданоз и разбъркайте добре.
3. В малка купа смесете лука, 1/2 чаша зехтин, оцета, чушките, кората и сока от лимона, солта и черния пипер. Разбъркайте. Излейте дресинга върху салатата и разбъркайте. Отгоре поставете скаридите. Може да приготвите ястието до 6 часа преди сервиране и да го поднесете охладено или на стайна температура.
Пържоли с хрупкава коричка от кафе и захар
Тази ароматна суха смес е чудесна за овалване на месото, малко преди да го изпечете на грил. Освен за свинско, може да я използвате за агнешко или сьомга. Приготвянето на пържолите ще ви отнеме само 20 минути. Ето и съставките, необходими за около 8 порции:
– 30 гр. ситно смляно кафе
– 30 гр. тъмно кафява захар
– 1 1/2 ч.л. сол
– 1/8 ч.л. канела
– 1/8 ч.л. джинджифил на прах
– 1/8 ч.л. смлян бял пипер
– 1 с.л. зехтин
– Около 1 кг 200 гр. свински пържоли
Инструкции за приготвяне:
1. Загрейте грила на най-високата степен.
2. В купа смесете сухите подправки.
3. Извадете стековете от хладилника и ги оставете за 15 минути на стайна температура. Намажете ги със зехтин и поръсете обилно с подправката. Втрийте с пръсти, така че месото да се покрие равномерно.
4. Сложете пържолите върху грила за 4 минути от всяка страна, след това ги увийте в алуминиево фолио. Оставете ги да се задушат за 5 минути върху дъската за рязане, след което ги разопаковайте и ги нарежете на тънки парчета под ъгъл.
Млечен шейк с ананас и бърбън
За летен десерт може да се пренесете на някой тропически остров, с чаша ананасов коктейл. Само за 10 минути може да си приготвите този летен шейк, който ще ви разхлади и отпусне. Ето съставките, необходими за 2 чаши от него:
– 570 мл ванилов сладолед
– 90 гр. парчета от ананас + допълнително за украса
– 3 с.л. бърбън
– Топинг карамел за украса
Сложете сладоледа, бърбъна и ананаса в блендер и пасирайте, докато получите гладка смес. Вземете 2 охладени чаши и полейте по стените на всяка от вътрешната страна от карамеловата заливка. Налейте шейка и сервирайте с украса от парченца плод и сламка.