Предлагаме ви 3 рецепти без глутен, които са лесни за приготвяне и са подходящи както за вечеря, така и за есенен пикник с приятели или семейството. Хората, които имат вродена или придобита непоносимост към глиадиновите фракции на белтъка глутен трябва да внимават какво консумират и това често ограничава избора им. Чувствайте се свободни да ги приготвите, дори и ако нямате глутенова непоносимост.
3 рецепти без глутен за вечеря
Пилешка енчилада Касероле
Започваме с лесна рецепта за пилешко. Тя се превърна в истински хит и то съвсем не случайно. Съдържа всички вкусотии, които се използват в традиционната пилешка енчилада, но вместо да се навиват на ролца в индивидуални порции, те се редят в касерол. Питателна, вкусна и неустоима домашна храна – какво повече е нужно, за да приготвите веднага?
За подготовката ще ви трябват около 20 минути, а печенето ще отнеме 30 минути. Ето и продуктите, които ще ви бъдат необходими за приготвяне на около 8 порции пилешка енчилада Касероле:
– 3 чаши червен енчилада сос без глутен
– 16 царевични тортили, разполовени
– 2 кутии готов черен боб, прецеден
– 1 кутия царевица, прецедена
– 6 стръка зелен лук, нарязани на ситно
– 4 чаши сварено пилешко месо, накъсано на малки парчета или настъргано на едро
– 3 чаши настъргано мексиканско сирене
– 1 бр. авокадо, обелено, без костилка и нарязано на кубчета
– 1/2 чаша свеж кориандър
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си правоъгълна тава за ястието, като подмажете дъното.
- Излейте около 3/4 от соса в тавата, докато покриете равномерно дъното й. Отгоре подредете около 8 половинки тортила, така че да покриете енчиладата. Отгоре разпределете 1 чаша боб, 12 чаша царевица и четвърт от зеления лук. Върху тях подредете равномерно половината от пилешкото и 3/4 от сиренето. Повторете отгоре с още един пласт тортила, сос, боб, царевица, лук, пилешко и сирене. Завършете с финален пласт тортила и сос. Запазете 3/4 чаша сирене, което ще добавите по време на печенето. Покрийте тавата с алуминиево фолио и я сложете във фурната за 20 минути.
- След това извадете тавата и махнете фолиото. Поръсете с останалото сирене и върнете тавата обратно на топло. Печете още 10 минути, докато сиренето се разтопи. Извадете и поръсете отгоре с авокадо, кориандър и останалия зелен лук.
- Сервирайте ястието топло.
Рецепта за скариди на шишчета
Лесни за приготвяне скариди на грил – ароматни морски хапки с аромат на масло и чесън. Подготовката им отнема около 10 минути, толкова ще им трябва и да се изпекат. Ето и списък с нужните продукти за 4 броя шишчета:
– 500 гр. сурови големи или джъмбо скариди, обелени и почистени ( със или без опашките)
– 3 лимона – нарязани на две и на тънки резени
– 1/2 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
– 1/8 ч.л. натрошени люспи червен пипер
– чесново масло с магданоз ( приготвено от 3 с.л. краве масло, 2 смачкани скилидки чесън, 1/4 чаша сухо бяло вино и 1/4 чаша пресен магданоз, нарязан на ситно)
Начин на приготвяне на скариди на грил
- Първо пригответе чесновото масло с магданоз, като разтопите кравето масло в малък тиган на средно-висока температура. След това прибавете чесъна и сотирайте за 2 минути. Излейте виното и разбъркайте. След това махнете от огън и прибавете магданоза. Използвайте в рамките на 15 минути или затоплете преди сервиране, за да се разтопи.
- Загрейте грила или грил тигана на средно-висока температура, непосредствено преди да започнете да приготвяте шишчетата.
- Нанижете скаридите и лимоновите резени на шишчетата, като ги редувате. Ако използвате дървени пръчки ги намокрете предварително. Поръсете всяко готово подредено шишче със сол, черен и червен пипер и го оставете върху грила за 3-4 минути от всяка страна. Всяко изпечено шишче намажете с маслената смес. Сервирайте веднага. При консумация извадете скаридите и изцедете върху тях сока от печените лимони.
Рецепта за говеждо с гъби и джинджифил
Тази рецепта се приготвя за по-малко от 30 минути. За 2-4 порции говеждо с гъби ще ви трябват следните продукти :
– 500 гр. тънко нарязана на ивици говежда пържола или филе
– 2 скилидки чесън – смлени
– 2 с.л. зехтин
– 230 гр. бейби портобело или печурки – разполовени
– 115 гр. шийтаке гъби – разполовени
– 3 чаши накъсано къдраво зеле
– 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
За марината:
– 1/3 чаша соев сос
– 1/2 чаша зеленчуков бульон
– 3 с.л. оризов червен оцет
– 2 с.л. царевично нишесте
– 2 ч.л. джинджифил на прах
– 1/4 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне на говеждо с гъби
- Направете маринатата, като в голяма купа смесите всички продукти за нея. След това сложете месото вътре и разбъркате така, че да се покрие от всички страни. Сложете купата в хладилника най-малко за 15 минути.
- След като месото е мариновано, загрейте в голям тиган на средно-висока температура 1 с.л. зехтин. Извадете месото и запазете останалата марината. Сотирайте чесъна и месото за 2-3 минути в мазнината, докато стане кафеникав, като разбърквате често. Извадете говеждото в чиния и го оставете на страна.
- В тигана сложете гъбите, къдравото зеле и останалата марината. Гответе ги 3-4 минути, като разбърквате периодично. След това прибавете отново месото в тигана. Бъркайте още няколко минути.
- Сервирайте върху канапе от ориз или киноа. Поръсете с допълнително нарязан зелен лук отгоре.
Добър апетит!