Рецепти

Овчарски пай – 2 вкусни рецепти

ovcharski pai

ovcharski pai

2 вкусни рецепти за овчарски пай. Известният овчарски пай или Шепърд пай е много популярен на запад и се прави обикновено със смляно агнешко месо, гарнирано с картофено пюре. Ако ви е трудно да намерите агнешка кайма, може да я замените с телешка и да получите традиционния селски пай (котидж пай). Ако обичате да хапвате ястия с кайма и картофи, но ви е омръзнало да приготвяте мусака, това със сигурност ще ви допадне. Предлагаме ви два варианта, които да опитате за вечеря.

Овчарски пай – 2 вкусни рецепти

Овчарски пай с бира за двама

ovcharski pai

Това е ястие с кайма и картофи за двама, на което може да “поканите” и по една чаша бира в компанията. Всъщност, тъмната бира “Гинес” присъства в съставките, така че вкусът й се допълва чудесно и ще допадне на любителите на бирата. Количеството може да се разпредели в два огнеупорни съда, за да се получат две индивидуални порции, но може и да се изпече в една по-голяма тава. Подготовката изисква около 30 минути, а приготвянето – 1 час и 20 минути. Ето как да си направите домашен овчарски пай с бира.

Необходими съставки за овчарски пай:

230 грама агнешка/телешка кайма
1 малка глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, смлени
3/4 чаша доматен сос
2 чаши замразени зеленчуци (моркови, грах, царевица, и зелен фасул), размразени
1/2 чаша Гинес бира
1 супена лъжица сос Уорчестър
1 чаена лъжичка изсушена мащерка
1/2 чаша телешки бульон
3 малки картофи, обелени и нарязани на ситно (приблизително 2 чаши)
4 супени лъжици краве масло
1/4 чаша прясно мляко
3/4 чаша настърган чедър
1/2 – 1 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:

ovcharski pai

Сложете голяма тенджера с вода да заври на котлона, а след това сварете картофите.

Междувременно сложете в голям тиган кайма, лук и чесън и гответе, докато смляното телешко месо покафенее. Отлейте мазнината.
Добавете доматения сос и зеленчуците. Гответе в продължение на 4-5 минути, като разбърквате често.
Добавете бирата Гинес, соса Уорчестър и мащерката. Сварете, докато течността се намали на наполовина и се сгъсти, за около 10 минути.
Добавете бульона и изчакайте да заври. След това намалете силата на котлон и оставете да къкри за 15-20 минути или докато сместа стане гъста и лъскава.
Междувременно, докато сместа се готви на котлона, загрейте фурната до 180. Подгответе си една тава или два дълбоки огнеупорни съда.
Когато водата в тенджерата кипне, добавете картофите и варете в продължение на 15-20 минути или докато омекнат, но не оставяйте да станат на каша. Прецедете ги и ги охладете.  Намачкайте картофите на ръка или с миксер. Добавете към тях масло, мляко, 1/2 чаша сирене и 1/2 чаена лъжичка сол. Поръсете  още сол, ако е необходимо на вкус.
След като сместа за готвене е готова и картофите са пюрирани, разделете сместа между двете тавички. Сложете отгоре картофеното пюре след това поръсете с останалата 1/4 чаша сирене. Печете за 30-45 минути или до златисто кафяво. Поднася се горещо.

Пълнени картофи “Овчарски пай”

ovcharski pai

Ако искате да опитате по-нестандартен вариант на традиционния овчарски пай, пригответе го в двойно изпечени пълнени картофи. Пълнежът е почти същия като на обикновения овчарски пай, но без бирата. За тази рецепта с картофи е важно е да се изберат големи картофи с правилна форма, които да се издълбаят и в тях да се постави плънката. Подготовката на това ястие с картофи и кайма ще отнеме около 30 минути, а приготвянето – около 80 минути заради двойното печене. Ето как да си направите 2 порции:

Необходими продукти:

2 големи картофа
120 грама агнешка/телешка кайма
1/4 чаша нарязан лук
3/4 чаена лъжичка сол
1 скилидка чесън, смляна
1/4 чаша консервиран доматен сос (не сос за спагети)
1 чаша смес от замразени зеленчуци (моркови, грах, царевица и зелен фасул), размразени
1/4 чаша телешки бульон
1 1/2 супени лъжици сос Уорчестър
1 1/2 супени лъжици нарязан пресен розмарин
2 супени лъжици безсолно краве масло, меко
2 супени лъжици пълномаслено прясно мляко
1/4 чаша + 2 супени лъжици настъргано сирене чедър

Начин на приготвяне:

ovcharski pai

 Загрейте фурната до 220 градуса. Поставете картофите върху лист хартия за печене. С четка намажете всеки със зехтин, поръсете със сол, и прободете със зъбците на вилица. Печете за 45-60 минути или омекнат. Намалете температурата на фурната до 180 градуса.
Междувременно в голям горещ тиган, добавете каймата, лука и 1/2 чаена лъжичка сол и варете, докато говеждото месо покафенее и започне да се разпада на парчета, докато го бъркате с помощта на шпатула. Отлейте всякаква излишна мазнина. Добавете чесъна и варете още 30 секунди.
Добавете доматения сос и зеленчуците. Гответе в продължение на 4-5 минути, като разбърквате често. Излейте бульона и Уорчестър соса и оставете да заври. Намалете топлината на котлона и оставете да къкри за 15-20 минути или докато сместа стане гъста и лъскава, като разбърквате често. Добавете розмарина.
След като картофите са сготвени, нарежете ги на половина по дължина. Издълбайте вътрешностите им в голяма купа, като внимавате да не разкъсате обвивката. Поставете издълбаните картофи обратно на хартията за печене.
С електрически миксер или на ръка смачкайте вътрешността на сварените картофи до гладко пюре и изглаждане. Прибавете маслото и останалата 1/4 чаена лъжичка сол, а след това бавно млякото и 1/4 чаша сирене.
Разделете сместа между картофите. Напълнете ги и след това поръсете с останалите 2 супени лъжици сирене. Печете на 180 градуса за 18-20 минути или докато пълнежа стане златисто кафяв и сиренето отгоре се разтопи.

Добър апетит!

ovcharski pai

 

източник:chocolatemoosey.com

 

Inline
Inline