Представяме ви 3 разнообразни есенни рецепти с тиква, които са вкусни и полезни за здравето. Оранжевият зеленчук е предпочитан заради сладкия си вкус. Ето защо може да се използва за салати и десерти с тиква. В случая сме подбрали да вмъкнем тиква в състава на трюфели, млечен шейк и дип и да ви покажем тези вкусни рецепти с тиква.
3 есенни рецепти с тиква за всеки вкус
Трюфели с тиква и крема сирене
Тези очарователни трюфели с тиква и крема сирене са направени специално с хрупкави парченца джинджифил и ароматна подправка за тиквен пай. Само за 25 минути може да си приготвите около 30-35 малки хапки със следните продукти:
За пълнежа:
– 1/3 чаша пюре от тиква
– 1 1/2 чаша фино начупени джинджифилови бисквити + още няколко лъжици за гарниране
– 3 с.л. пудра захар
– 1/2 ч.л. канела
– 1/4 ч.л. джинджифил
– 1/8 ч.л. индийско орехче
– 1/2 ч.л. сол
– 120 гр. крема сирене
– 1 чаша бял шоколадов чипс, разтопен
За шоколадовата глазура:
– 400 гр. бял шоколад, натрошен
– 1 с.л. растително масло
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки за пълнежа в кухненски робот. Изсипете гладката смес в малка купа и я замразете за 30-60 минути, докато се втвърди.
2. С помощта на лъжица вземете малко от твърдата смес. С ръце я оформете като топка. Поставете я в тава с хартия за печене. Когато оформите цялото количество за пълнеж като еднакви топчета, сложете тавата във фризера за 2 часа.
3. На водна баня или в микровълновата фурна разтопете съставките за глазурата.
4. С вилица пускайте едно по едно топчетата, за да се покрият добре с бяла глазура. Подреждайте ги върху тавата с хартия. Накрая поръсете трюфелите отгоре с фино натрошени бисквити.
Рецепта за нискокалоричен млечен шейк с тиква
Всичките страхотни вкусове на тиквения пай се съдържат в тази свежа, здравословна и спомагаща за отслабването ви напитка. За приготвяне на 3 чаши от нея ще ви трябват:
– 1 чаша нискомаслено прясно мляко
– 1/2 чаша нискомаслено цедено мляко
– 1/2 чаша пюре от тиква
– 1 добре узрял банан, нарязан на парчета и замразен
– 1 с.л. мед
– 1 ч.л. смес за тиквен пай
– 1/2 ч.л. канела
– 1/2 ч.л. ванилов екстракт
– 1/2-1 чаша ледени кубчета
Сложете всички съставки в блендер и пасирайте, докато получите гладка смес.
Рецепти с тиква – Тиквен дип с чубрица
Всички ще харесат този вкусен и лесен за приготвяне дип с тиква и чубрица. Той е перфектен за топене с крекери или хляб. За да си приготвите 2 купички от него ще ви трябват следните продукти:
– 1 пакет меко крема сирене
– 1/2 настъргано сирене Чедър
– 1/2 чаша пюре от тиква
– 1/4 чаша нарязани и изпечени орехови ядки
– 4-6 резена бекон, изпечени и хрупкави
– 3 пера зелен лук, нарязани на ситно
– 1/2 ч.л. сол
– 1/4 ч.л. канела
– щипка чубрица
Смесете всички съставки с помощта на дървена лъжица или миксер. Сервирайте дипа с допълнително бекон и лук отгоре. Добър апетит!