Рецепти

Бърза вечеря – 3 лесни и вкусни рецепти и идеи

burza vecherq

burza vecherq

Ще ви представим няколко идеи за бърза вечеря. Всички жени рано или късно стигат до въпроса “Какво да сготвя за вечеря“, независимо дали разполагат с повече свободно време или са ангажирани постоянно и се прибират късно от работа. И тъй като една хубава вечер след дълъг и напрегнат ден включва вкусни ястия и приятна компания в домашна обстановка, ви предлагаме няколко идеи за вечеря, които се приготвят лесно и бързо, като гарантират питателна и полезна храна за цялото семейство.

Идеи за бърза вечеря

Рецепта с пиле

burza vecherq

Тази рецепта с пилешко е чудесно предложение за бърза вечеря, защото отнема само 15 минути за приготвяне заедно с подготовката. Обезкостените пилешки бутчета, съчетани с ароматни зеленчуци и освежаващ лимон са питателна и нискокалорична идея за вечеря. Чувствайте се свободни да добавите ще зеленчуци по желание. Ето как да си приготвите 2 порции пилешко със зеленчуци:

Необходими продукти:

4 обезкостени пилешки бутчета без кожа, нарязани на парчета

масло 1 1/2 супена лъжица за готвене
2 чаени лъжички смлян чесън
1 чаена лъжичка смлян пресен джинджифил
3 супени лъжици тънко нарязан зелен лук (зелената и бялата част)
1/4 ч.л. червен пипер на люспи
1 малка червена, оранжева или жълта чушка, сърцевината и семената се отстраняват и се нарязва на тънко
1 малка глава лук, на тънко нарязана
5-6 броя малък бок Чой (пак чой) или зеле, нарязани на едро
За порцията:
Сварен ориз или юфка за сервиране
Сусам за гарнитура
Нарязан зелен лук за гарнитура
За соса:
1/2 чаша пилешки бульон
1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок
кора от 1 лимон
2 супени лъжици соев сос
1 супена лъжица бяла или кафява захар
1/4 чаена лъжичка кошер сол
1 супена лъжица царевично нишесте

Начин на приготвяне:

burza vecherq

В малка купа смесете съставките за сос  и я оставете настрана.
Подгответе пилето и зеленчуците.
Загрейте 1 супена лъжица масло в тиган на средно-висока температура. Добавете пилешките парчета и варете, като разбърквате, докато стане готово. Извадете пилето в чиния. Изхвърлете всички сокове от тигана и го върнете на котлона.
Загрейте малко повече масло в тигана на средна температура. Добавете чесън, джинджифил, зелен лук и червен пипер на люспи и гответе, като разбърквате енергично, за 30-45 секунди. Добавете лука и чушката и гответе, като разбърквате периодично, докато омекнат. Добавете лимоновия сос и варете в продължение на 1 минута. Върнете пилето в тигана и разпръснете отгоре бок Чой. Гответе, докато сосът се сгъсти.
Поднесете с малко сварен ориз или юфка и гарнирайте със сусам и допълнително зелен лук.

Рецепта за паста с прошуто

burza vecherq

Приготвянето на тази рецепта за бърза вечеря отнема общо 30 минути с подготовката. Тя е малко по-различна от традиционната италианска паста заради добавката от маково семе в нея. Ето как да си направите 2 порции за вечеря:

Необходими продукти:

1 супена лъжица безсолно краве масло
1 супена лъжица студено пресован зехтин
1 голям лук, тънко нарязан
Кошер сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 супена лъжица маково семе
1/4 чаша бяло вино
1/4 чаша мътеница
1/4 чаша сметана
230 грама талиатели или фетучини
30 грама прошуто, тънко нарязано
1/4 чаша ситно настърган пармезан, плюс още за гарнитура
2 стръка зелен лук, нарязани на до  ситно
Сок от 1/2 лимон, плюс резен за сервиране

Начин на приготвяне:

burza vecherq

Загрейте маслото и зехтина в тиган на средно-висока температура. Добавете лука. Подправете със сол и черен пипер и гответе, като разбърквате често, докато омекне, за около 2 минути. Добавете маковото семе и продължавайте да разбърквате, докато а лука започне да става леко кафяв, за около 3 минути. Добавете виното и варете, докато почти всичката течност се изпари, за около 5 минути. Добавете мътеницата и сметаната. Гответе, като разбърквате често, докато започне да намалява леко, около 3 минути.
В същото време, сложете тенджера с подсолена вода да заври. Добавете тестените изделия и варете, според инструкциите върху опаковката. Прецедете, като си запазите малко от водата за готвене и добавете пастата при соса в тигана. Добавете прошутото, пармезана, половината от зеления лук и лимоновия сок. Разбъркайте, за да се комбинират, като добавите малко от запазената вода, ако е необходимо, за да се направите соса по-рядък. Подправете със сол и черен пипер и прехвърлете в чиния за сервиране. Поръсете с останалите лук и повече пармезан.

Сьомгова пъстърва на фурна в пергамент

burza vecherq

Рибата е полезна и диетична храна за вечеря, ето защо може да си приготвите тази рецепта за сьомгова пъстърва в пергамент, която ще ви отнеме около 20 минути за подготовка и 12 минути за печене. Ето как да си приготвите 2 порции от нея:

Необходими продукти:

2 филета от сьомгова пъстърва
4 филийки лимон, семките отстранени
4-6 стръка броколи, долната 1 / 2 на стъблото почистена
За макаронените изделия:
1 1/2 чаши Farfale (папийонка) паста или паста или ваш избор – достатъчно за 2 малки порции
1 супена лъжица краве масло
1/3 чаша настърган пармезан
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
Сок от 1/2 лимон
Сол и прясно смлян черен пипер
2 парчета пергаментова хартия

Начин на приготвяне:

burza vecherq

 Загрейте фурната на 200 градуса.

Сварете вода за тестените изделия. Съвет: за това малко количество паста, използвайте дълбок, широк тиган. Водата ще се свари по-бързо! След като водата е вряла, подсолете я и добавете тестените изделия. Гответе, до готовност. Прецедете добре и преместете в средно голяма купа. Добавете масло и се разбъркайте, докато маслото се разтопи и тестените изделия са покрити добре. Добавете пармезан, магданоз, сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да се комбинират съставките. Поръсете с лимонов сок и разбъркайте, за да се съчетаят вкусовете.
Докато пастата се готви, подгответе своите пергаментови опаковки. Изрежете две парчета пергамент 20 х 30 сантиметра. Сгънете ги на две, за да се получат правоъгълници. Поставете вътре паста в центъра, а отгоре сложете филето. Овкусете пъстървата със сол и черен пипер и добавете малко масло. Поставете няколко стръка броколи и покрийте с два резена лимон всяка порция, преди да я затворите. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-14 минути (в зависимост от дебелината на филетата). Извадете от фурната. Поставете пакетите в чинии и разтворете хартията, за да се насладите на вкусната и бърза вечеря.

Миди с ориз, кокосово мляко и портокал

burza vecherq

Последното предложение за бърза вечеря са тези ароматни миди с кокосов ориз, което отнема само 10 минути за подготовка и 20 за приготвяне. Ето как да си направите 2 порции от него:

Необходими продукти:

За ориза:
1 чаена чаша ориз басмати (изплакнат)
1 чаша вода
1 чаша кокосово мляко
1/2 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка пипер
1/4 чаша нарязан пресен магданоз

За мидите:
6-8 големи морски миди
1 супена лъжица краве масло
1 супена лъжица кокосово масло
1/4 чаша кокосова захар

За соса:
1/2 чаша прясно изцеден портокалов сок
4 чаени лъжички соев сос
1/4 чаена лъжичка смлян пресен джинджифил
1 супена лъжица кокосова захар

Допълнително по желание: кокосови стърготини за гарнитура

Начин на приготвяне:

burza vecherq

В малка купа комбинирайте заедно портокалов сок, соев сос, джинджифил и кокосова захар. Заделете на страна.
В голяма тенджера, комбинирайте: ориз, вода, кокосово мляко, сол и черен пипер. Оставете да заври над средно-висока температура, като разбърквате от време на време. Намалете топлинната на котлона, покрийте тенджерата с капак и я оставете да къкри за 10 минути. Свалете се от огъня и оставете да престои покрита в продължение на 5 минути. Разбъркайте ориза с вилица и добавете кориандър или магданоз.
Докато ориза се готви, загрейте 1 супена лъжица масло и 1 супена лъжица мазнина в тиган на средна температура. Подсушете мидите, овкусете ги с малко сол и черен пипер. Разпределете кокосовата захар на равномерен слой в чиния. Натиснете двете страни на мидите в захарта. Поставете мидите в горещия тиган и ги пържете до златисто от долната страна, за около 2 минути, след това обърнете и  гответе и на другата страна за още 2-3 минути. Преместете мидите в чиния и изхвърлете маслото от тигана. Опаковайте мидите в алуминиево фолио, за да се запазят топли.

Върнете тигана на котлона на средно-висока температура. Добавете портокалово / соевия сос в тигана и изчакайте сместа да заври. Намалете температурата до средна или средно ниска и оставете да къкри, докато консистенцията леко намалее и се сгъсти, за около 3-4 минути. Опитайте на вкус и добавете още малко кокосова захар, ако е необходимо.
Сервирайте с топка ориз, върху която сте поставили мидите и поръсете с приготвения сос. Поръсете отгоре с кокосови стърготини, ако желаете. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

burza vecherq

източник:seasonsandsuppers.ca