
Предлагаме ви 5 рецепти за пикник, с които може да приготвите лесни неща за похапване навън. Възползвайте се от хубавото време и си организирайте почивен ден, обяд или дори вечеря на открито, заедно с любимия или приятелите в парка или на плажа. Зарадвайте ги с нещо вкусно, което лесно се консумират дори и без прибори. Не забравяйте да си вземете още студени напитки и много салфетки.
5 рецепти за пикник на тревата или на пясъка
Диня „Мохито“

Тази рецепта за пикник за приготвя само за 5 минути и се харесва от всички, защото през топлите дни студената диня е сред най-предпочитаните нискокалорични десерти. Ето какви продукти ще ви трябват:
– 2 с.л. зехтин
– 2 с.л. сок от лайм
– Настъргана кора от два лайма
– 1 ч.л. захар
– Морска сол на вкус
– Прясно смлян черен пипер на вкус
– 1/2 диня, нарязана на парчета
– Свежи ментови листа
Смесете зехтина, лимоновия сок и захарта в купичка. Овкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте динята, полята отгоре с този дресинг и поръсена с ментови листа и лимонена кора.
Свински шишчета с къри и лайм

Индивидуалните шишчета с месо и зеленчуци също са подходящи за пикник. Ето и как да си ги приготвите. Необходими продукти за 12 порции:
– 30 гр. цедено мляко
– 2 с.л. къри на прах
– 1 с.л. светла кафява захар
– 1 с.л. соев сос
– 1 с.л. куркума
– 1 ч.л. сок от лайм
– 1 ч.л. настъргана кора от лайм
– 1/2 ч.л. кориандър
– 1/2 ч.л. сол
– 500 гр. свинско филе
– 24 броя чери домати
– 12 средно големи гъби печурки
– 1/2 ч.л. смлян черен пипер
– 2 с.л. нарязан магданоз
– 6 малки глави лук
– Шишчета
Начин на приготвяне:
1. В средно голяма купа смесете смесете кърито, цеденото мляко, кафявата захар, соевия сос, куркумата, лимоновия сок и кора, кориандъра и солта. Разбъркайте добре.
2. Сложете свинското месо в найлонов плик и изсипете вътре маринатата. Завържете плътно и намачкайте добре така, че месото да се покрие плътно и добре от всички страни. Поставете го в хладилника за 1-6 часа.
3. Загрейте грила на средно висока степен. Пригответе си 12 шишчета, на всяко от които наредете по 4 парчета свинско, 2 домата, 1 гъба и 1/2 лук, като редувате месото и зеленчуците. Намажете всяко шишче със зехтин и поръсете с черен пипер.
4. Печете шишчетата, докато месото стане готово, като не забравяте да ги обръщате на всеки 4 минути. Гарнирайте изпечените шишчета с кориандър.
Плато със сирена и плодове

Създайте романтично плато със сирена за двама, съдържащо смокини, грозде, леко препечен пълнозърнест хляб и разнообразие от сирена. Не забравяйте да сложите и бутилка бяло вино или розе и две чаши в кошницата за пикник.
Дюнер със скариди и сос от краставици и диня

Пикантните скариди и динята си партнират вкусово с къри и горчица, за да създадат една невероятна хапка, увита в тънка арабски питки. Ето как да си приготвите 4 летни дюнера за вашия пикник:
– 500 гр. средно големи скариди
– 30 гр. пресен кориандър
– 1 ч.л. сол
– 1 ч.л. смлян черен пипер
– 1 ч.л. кимион
– 1/4 ч.л. канела
– 2 с.л. зехтин
– 4 броя арабски питки за сандвичи
– 30 гр. диджонска горчица с къри
– 1 чаша сос от краставици и диня*
* Сосът се приготвя от 2 чаши парчета диня без семки, 1 1/2 à[a чаша с парчета зелен пъпеш, 1 1/2 чаша с парчета обелена краставица, 1 ч.л. сол, 20 мл бял оцет, червен лук, целина, 1/2 лютива чушка или 1 ч.л. лютив сос, листа пресен кориандър. Смесете съставките добре и оставете сосът да се охлади за 30 минути.
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа овкусете скаридите с магданоз, сол, черен пипер, кимион и канела.
2. Загрейте мазнината в голям тиган и на силна степен на котлона сотирайте скаридите за 3-4 минути, като разбърквате периодично.
3. Сложете на плота разгърнатите арабски питки и размажете по повърхността 1 с.л. горчица на всяка. Поставете 4-6 скариди и отгоре сложете 1/4 чаша сос от краставици и диня. Завийте сандвичите на руло.
Освежаващ ананасов безалкохолен коктейл с билки

Напитките от пресни плодове и билки утоляват жаждата много по-добре от готовите газирани безалкохолни напитки. Ето една лесна рецепта за освежаващ ананасов коктейл с тропически вкус. Необходими съставки :
– 1 кутия ананасов компот или един пресен плод, обелен и нарязан на кубчета
– 150 гр. захар
– 30 мл прясно изцеден лимонов сок
– 4 чаши вода
– Пресни клонки лавандула, розмарин, върбинка или лимонена трева по желание
Сложете ананаса в блендер и пасирайте, докато стане на малки парчета, но не на пюре. Изсипете го в голяма тенджера, прибавете захарта, водата и 3 билкови клонки. Оставете сместа да заври на котлона, а след това намалете температурата и оставете тенджерата за още 15 минути. Прецедете охладения сироп, прибавете лимоновия сок и оставете течността да се охлади в хладилника. Сервирайте в чаши с кубчета лед и листа от билките.