Рецепти

Бухти “ала баба”

buhti

recepta za buhti

Представяме ви една рецепта за бухти “ала баба”. Нарекохме я така, защото с носталгия към отминалите детски времена си спомнихме сутрините, в които като се събудехме имаше приготвени от бухтите на баба. Като едни дългогодишни любители на тази проста за изпълнение рецепта, решихме да ви припомним как се правят. Бухти е една много българска закуска, която всяко дете на 90-те познава. Ако вашето все още не е опитвало тези пържени тестени парченца, време е да го запознаете с вкуса им.

Рецепта за бухти

Преди да започнете да правите закуската по тази рецепта за бухти, уверете се, че разполагате със следните продукти:

1. брашно 1 кг (5 чаени чаши)
2. сода бикарбонат – 5 г (1 чаена лъжичка)
3. кисело мляко – 0.500 кг (1 кофичка)
4. захар – 200 гр (1 чаена чаша)
5. растително масло за пържене
6. яйца – 5 бр
7. сол на вкус

Начин на приготвяне на рецепта за бухти

buhti
Пригответе си содата и захарта и ги разбъркайте добре в киселото мляко, докато се разтворят напълно. Разбийте яйцата в отделен съд и ги прибавете към сместа с киселото мляко. Добавете солта и брашното. Замесете тесто, което да се получи по-меко от това за баница. Разточете го внимателно с точилка. Не трябва да бъде по-дебело от 0.5 – 1 см. С помощта на чаша изрежете формички, които след това ще изпържите. Загрейте в подходящ за пържене съд мазнината. Потапяйте тестените парчета едно по едно и след това поднесете топли със сирене и друга добавка по вкус. Можете да поръсите вашите домашни бухти и с пудра захар за по-добър вид и ако сте любители на сладките вкусове. Добър апетит!