Рецепти

Рецепта за сьомга на грил с дзадзики

23views

siomga na gril recepta s dzadziki

Приготвянето на лесни рецепти е желанието на повечето домакини. Да не отнема много време, да не е много сложно, а да е много вкусно същевременно. Е, повечето рецепти за сьомга са бързи и лесни и не изискват големи готварски умения. В конкретния случай, ви предлагаме рецепта за сьомга на грил с дзадзики, която можете да гарнирате с гриловани зеленчуци и киноа. За приготвянето на две порции ще са ви необходими около 30 мин, а резултатът определно е много вкусен. Ето и как да направите тази лесна рецепта за сьомга.

Лесна рецепта за сьомга на грил с домашно дзадзики

lesna recepta za siomga na gril

 

Необходими продукти за две порции:

  • 2 филета сьомга
  • зехтин за намазване
  • сол и черен пипер
  • един лимон нарязан наполовина

recepta za dzadziki

 

За дзадзикито:

  • ½ чаша кисело мляко
  • ½ чаша заквасена сметана
  • 1 скилидка чесън
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 супена лъжица зехтин
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ¼ чаена лъжичка пипер
  • ⅛ чаша прясно нарязан копър (мента или магданоз)
  • 1 ½ чаши фино нарязана краставица

Като допълнителна гарнитура: киноа, рукула, зеленчуци на скара – доматите, патладжан, чушки или тиквички. Добавете всички пресни зеленчуци, които харесвате – репички, краставици, домати, кълнове. Гарнирайте със зехтин, лимон и пресни билки.

Начин на приготвяне:

Ако решите да гарнирате с киноа, то започнете с нея като сварите около 50 гр. за около 20 мин. През това време намажете сьомгата със зехтин, поръсете със сол и черен пипер и оставете на страни. За дзадзикито поставете първите 7 съставки в купа (освен копъра и краставицата). Разбъркайте до гладка смес. Добавете краставицата и копъра и леко разбъркайте. Добавете още лимонов сок по желание. Загрейте грила на средно висока температура. Поставете сьомгата, заедно с всички други зеленчуци, които сте избрали и сте овкусили със зехтин, сол и черен пипер. Гриловайте сьомгата за 3-4 минути от двете страни, в зависимост от дебелината на филетата. Когато рибата е готова, сервирайте в две чинии, като първо сложите сварената киноа, продължите с грилованите зеленчуци и рукулата. Отгоре добавете сьомгата отгоре, сложете няколко щедри супени лъжици дзадзики и по желание гарнирайте с пресни зеленчуци, свеж копър или други пресни билки.

 

recepta za pechena siomga na gril s dzadziki

 

Източник: Feastingathome.com