Вкусен домашен хляб без глутен с шам фъстък и глазура от авокадо, с който ще очаровате всички у дома. Всеки, който е приготвял рецепти за хляб знае, че процесът е магичен. Ароматът, който се носи около фурната се разпростира постепенно из цялата къща и веднага събужда апетита на всеки, който е наблизо.
Този път решихме да ви представим една по-различна от традиционните рецепти за домашен хляб. Ако до сега не сте открили, че шам фъстък и лайм са една невероятна комбинация, то в тази рецепта за хляб ще имате възможност да го опитате. Съчетанието на тази комбинация с кремообразно авокадо за финал е истинско блаженство за вкусовите рецептори.
Шам фъстъците са чудесен източник на много различни минерали, включително мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий и цинк. В комбинация с авокадо, тези мини хлебчета стават също така пълни с фибри, които са нещо, от което много хора не получават достатъчно. Сами разбирате, че този безглутенов хляб е полезен и може да се сервира дори с чаша чай сутрин за закуска.
Домашен хляб с шам-фъстък и глазура от авокадо
Обикновената маслена глазура, която често се използва в почти всяка рецепта за домашен хляб, може да бъде прекалено сладка, а по този начин да отнема от деликатните аромати на изпеченото тесто. Вижте продуктите и процеса на приготвяне на този хляб без глутен:
Необходими продукти за 5 броя мини домашен хляб:
За хлебчетата:
1 чаша обелени шам фъстъци
1/2 чаша бадеми
3/4 чаша оризово брашно (пресято)
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 шушулка ванилия
кората на 2 броя лайм + сока от единия
2 яйца
1/4 чаша масло от макадамия
1/2 чаша мед
За глазурата:
2 броя узряло авокадо
3 супени лъжици кленов сироп
3 супени лъжици разтопено кокосово масло
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Начин на приготвяне на 5 броя мини домашен хляб
Загрейте фурната на 160°C.
На дъното на мини формичка за домашен хляб постелете парче хартия за печене и намажете стените с олио или масло.
Смелете бадемите и шам фъстъка в кухненски робот, докато станат фино смлени. Поставете ги след това в голяма купа, заедно с брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте.
В отделна купа комбинирайте яйцата, маслото, лимоновия сок, кората от лимон, меда и ванилията. Разбъркайте.
Изсипете мокрите към сухите съставки и разбъркайте добре, за да се комбинират.
Изсипете сместа във формичката.
Печете 20-25 минути или до златисто кафява коричка. Може да направите тест с клечка за зъби, като пъхнете половината в хляба и ако по нея не е полепнало тесто, значи хлябът е изпечен добре.
Докато хлебчето се пече, поставете всички съставки за глазурата в блендер и пасирайте, докато се съчетаят напълно.
Поставете получената глазура в пош/щприц торба и я оставете в хладилника да стегне.
След като хлебчетата изстинат напълно, украсете отгоре с охладената глазура, поръсете с ядки и сервирайте веднага.
Добър апетит!
източник:pheebsfoods.com