Рецепти

Домашен хляб с шам-фъстък и глазура от авокадо

domashen hlqb

Вкусен домашен хляб без глутен с шам фъстък и глазура от авокадо, с който ще очаровате всички у дома. Всеки, който е приготвял рецепти за хляб знае, че процесът е магичен. Ароматът, който се носи около фурната се разпростира постепенно из цялата къща и веднага събужда апетита на всеки, който е наблизо.

Този път решихме да ви представим една по-различна от традиционните рецепти за домашен хляб. Ако до сега не сте открили, че шам фъстък и лайм са една невероятна комбинация, то в тази рецепта за хляб ще имате възможност да го опитате. Съчетанието на тази комбинация с кремообразно авокадо за финал е истинско блаженство за вкусовите рецептори.

Шам фъстъците са чудесен източник на много различни минерали, включително мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий и цинк. В комбинация с авокадо, тези мини хлебчета стават също така пълни с фибри, които са нещо, от което много хора не получават достатъчно. Сами разбирате, че този безглутенов хляб е полезен и може да се сервира дори с чаша чай сутрин за закуска.

Домашен хляб с шам-фъстък и глазура от авокадо

domashen hlqb

Обикновената маслена глазура, която често се използва в почти всяка рецепта за домашен хляб, може да бъде прекалено сладка, а по този начин да отнема от деликатните аромати на изпеченото тесто. Вижте продуктите и процеса на приготвяне на този хляб без глутен:

Необходими продукти за 5 броя мини домашен хляб:

За хлебчетата:

1 чаша обелени шам фъстъци
1/2 чаша бадеми
3/4 чаша оризово брашно (пресято)
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 шушулка ванилия
кората на 2 броя лайм + сока от  единия
2 яйца
1/4 чаша масло от макадамия
1/2 чаша мед

За глазурата:

2 броя узряло авокадо
3 супени лъжици кленов сироп
3 супени лъжици разтопено кокосово масло
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

Начин на приготвяне на 5 броя мини домашен хляб:

domashen hlqb

Загрейте фурната на 160°C.

На дъното на мини формичка за домашен хляб постелете парче хартия за печене  и намажете стените с олио или масло.

Смелете бадемите и шам фъстъка в кухненски робот, докато станат фино смлени. Поставете ги след това в голяма купа, заедно с брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте.
В отделна купа комбинирайте яйцата, маслото, лимоновия сок, кората от лимон, меда и ванилията. Разбъркайте.
Изсипете мокрите към сухите съставки и разбъркайте добре, за да се комбинират.
Изсипете сместа във формичката.
Печете   20-25 минути или до златисто кафява коричка. Може да направите тест с клечка за зъби, като пъхнете половината в хляба и ако по нея не е полепнало тесто, значи хлябът е изпечен добре.
Докато хлебчето се пече, поставете всички съставки за глазурата в блендер и пасирайте, докато се съчетаят напълно.
Поставете получената глазура в пош/щприц торба и я оставете в хладилника да стегне.
След като хлебчетата изстинат напълно, украсете отгоре с охладената глазура, поръсете с ядки и сервирайте веднага.

Добър апетит!

източник:pheebsfoods.com