Рецепти

Ризото с гъби – 2 лесни и вкусни рецепти

rizoto s gubi

rizoto s gubi

Ризото с гъби – 2 лесни и вкусни рецепти, които трябва да се опитат. Всички имаме любимо ястие или предястие с гъби – пържоли с гъби, пълнени гъби, гъби в масло, пиле с гъби, гъби с ориз на фурна, телешко с гъби, гъби със сметана, пиле с ориз и гъби и т.н. Лесното им приготвяне и специфичният им аромат ги правят толкова предпочитани и желани на всяка трапеза. Оризът, от друга страна е много популярен заради хранителната си стойност и засищащите си способности и именно по тази причина в нашата кухня са налични толкова много предпочитани начини за приготвянето му както с месо, така и с други зеленчуци.

Ако обичате гъби с ориз и като цяло по-леките, но питателни ястия, значи тези предложения за гъбено ризото ще ви допаднат, защото са един вид по-изтънчена и обогатена версия на това ястие с гъби. Към едната от рецептите по желание може да се добави месо, ако готвите за гости, някои от които предпочитат ястия с гъби, но в които да има и пилешко. Може да приготвите тези рецепти с различни видове гъби, в зависимост от предпочитанията си. Ще се изненадате, колко по-вкусно може да бъде едно основно ястие, приготвено на основата на съставките, които се използват за ориз с гъби.

Ризото с гъби – 3 лесни и вкусни рецепти

Ризото с гъби, пилешко и ябълки 

rizoto s gubi

Много хора предпочитат да похапват ризото с пилешко. Ако и вие сте от тях, колкото и варианти на тази възможна комбинация да сте опитвали, едва ли сте попадали на тази ризото рецепта. Макар на пръв поглед да изглежда доста необичайна, съчетанието на вкусове, което предлага този ориз със зеленчуци и пилешко/пуешко, наистина е нещо, което не се яде всеки ден и все пак е толкова лесно и достъпно. Рецептата може да се приготви по два начина, както и да се добави бекон и пуешко месо по желание. Подготовката отнема около 10 минути, а приготвянето – около 30. Ето как да си направите 4 порции ризото:

Необходими продукти за ризото с пиле и гъби:

За първия вариант:

4 резена бекон, нарязани на кубчета
2 супени лъжици краве масло
1 глава лук, нарязан
1 1/2 чаши гъби с отстранени пънчета и нарязани на парчета
1 чаша ориз
1/2 чаша ябълков сайдер
1/2 голяма ябълка, почистена от сърцевината и тънко нарязана
пресни градински чай листа (плюс клончета за гарнитура)
Сол и черен пипер на вкус
Парчета печено пиле или пуйка

За бързата рецепта:

1 кутия готов микс за ризото с гъби

2 чаши пилешки бульон (може да използвате и вода)

1/2 ябълка, почистена в сърцевината и тънко нарязана

Щипка прясно нарязани листа градински чай или изсушен градински чай

Печено пиле, пиле на скара или пуйка  на парчета

Настърган пармезан

 Инструкции за приготвяне на ризото с пиле и гъби:

rizoto s gubi

За приготвяне на първия вариант:

Поставете пилешкия бульон в тенджера и загрейте на среден огън, докато се затопли. Намалете топлинната до ниска, за да остане топъл, докато е необходимо.
В голям тиган, сгответе нарязания на кубчета бекон над средната топлина, докато стане хрупкав. Прехвърлете върху лист хартиена кърпа за да се отцеди и оставете настрана. Премахнете останалата от бекона мазнина от тигана и го избършете с хартиена кърпа.
Върнете тигана на котлона. Разтопете в него маслото на средна температура. Добавете гъбите и лука и пържете, като разбърквате докато лука се размекне и гъбите станат нежни. Добавете ориза и варете, като разбърквате често, за около минута. Увеличете топлината на котлона до средно-висока. Добавете ябълковия сайдер и варете, като разбърквате често, докато сайдера се изпари, за около 2 минути. Добавете един черпак от затопления пилешки бульон и варете, като разбърквате периодично, докато бульона се абсорбира. Повторете с още един черпак и варете, докато течността се абсорбира.
Добавете парчетата ябълка, заедно с още един черпак от бульона. Продължете готвенето, добавяйки последователно допълнителни количества бульон, след като предишната е погълната от ориза. След като наближи края на бульона, опитайте ориза дали е готов. Трябва да бъде мек, но не на каша. Махнете тигана от котлона. Прибавете градински чай и вкус. Добавете сол и черен пипер, ако е необходимо.
Сервирайте ризотото в порционна чиния, гарнирана отгоре с нарязана печена пуйка или пиле. Поръсете с парчета бекон и украсете с пресни клончета градински чай.

За втория – по-лесен вариант:

Подгответе ризотото в голяма тенджера, както е указано на опаковката, като замените двете чаши вода с пилешки бульон. Когато наближите края на готвенето, прибавете подготвените ябълкови резени и гответе, докато станат готови. Свалете от огъня и разбъркайте с листата от градински чай.

Сервирайте ризотото в купа за сервиране, гарнирано отгоре с нарязана печена пуйка или пиле. Поръсете с пармезан и украсете с пресни клончета градински чай.

Ризото с гъби и грах на фурна

rizoto s gubi

Вкусно постно основно ястие, което е достатъчно богато на вкус и засищащо, за да задоволи всички апетити. Не забравяйте да овкусите готовото ризото добре, за да изведете пълните вкусове на съставките. За перфектното синхронизиране на рецептата, започнете приготвянето на гъбите след като ризотото е във фурната от 20-25 минути. Подготовката ще ви отнеме около 5 минути, а печенето – 45. Ето как да си направите 4 порции ризото с гъби и грах на фурна:

Необходими продукти за ризото с гъби и грах:

За ризотото:

3 супени лъжици краве масло
1/4 чаша ситно нарязан на кубчета лук
1/2 чаша сухо бяло вино
1 1/2 чаши ориз
4 чаши + допълнително пилешки или зеленчуков бульон, топъл
1 чаша прясно настърган пармезан
1 чаша замразен грах
Сол и черен пипер на вкус

За гъбите:

2 супени лъжици краве масло
230 грама нарязани гъби
1 чаена лъжичка прясна мащерка листа (или 1/4-1/2 чаена лъжичка изсушена мащерка)
1/2 чаша червено вино
3/4 чаша пилешки, телешки или зеленчуков бульон
2 чаени лъжички царевично нишесте
2 супени лъжици готварска сметана
Сол и черен пипер на вкус

Инструкции за приготвяне на ризото с гъби и грах:

rizoto s gubi

Загрейте фурната до 180 ° С. Загрейте бульона в микровълновата печка или в малка тенджера на котлона.
В тиган на средните топлина на котлона сложете маслото, за да се стопи. Добавете лука и пържете, като разбърквате често, докато омекне. Добавете ориза и разбърквайте, за малко повече от минута. Добавете виното и оставете да се готви за около 2 минути, като разбърквате от време на време. Добавете топлия бульон и разбъркайте, за да се съчетаят съставките. Прехвърлете в тава и покрийте отгоре плътно с алуминиево фолио. Печете във фурната за около 45 минути или докато повечето (но не съвсем всичко) на течността се абсорбира.
В същото време, поставете тиган на средно-висока температура на котлона. Сложете вътре маслото, за да се стопи. Добавете 2/3 от гъбите и леко поръсете със сол и пържете, като разбърквате периодично, в продължение на няколко минути. Добавете останалата 1/3 от гъбите и пържете, докато омекнат и станат тъмно златисти на цвят. Добавете мащерката и разбъркайте, за да се съчетаят вкусовете. Излейте виното  и оставете да къкри за около 2 минути. Прибавете бульона и разбъркайте, за да се съчетаят добре. В малка купа смесете царевичното нишесте и сметаната. Прибавете ги в тигана и варете, като разбърквате периодично, докато соса се затопля и се сгъсти. Опитайте на вкус и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо. (Затоплете гъбите, ако е необходимо, ако ги дълго правите преди ризото).
Когато ризотото са пече в продължение на 45 минути, го извадете от фурната. Прибавете към него пармезана и замразения грах и разбъркайте добре за една минута, за да се съчетаят. Покрийте с капак и оставете така да престои в продължение на няколко минути. След това махнете капака. Опитайте на вкус и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо. Добавете  още малко бульон, ако ризотото е станало прекалено гъсто.
Сервирайте, като сложите лъжица ризото на дъното на плитка купа. Отгоре изсипете от топлите гъби и гарнирайте с прясно настърган пармезан и няколко стръка мащерка, ако желаете.

Добър апетит!

rizoto s gubi

източник:seasonsandsuppers.ca

Inline
Inline