Хумус рецепта – идея за домашна и питателна храна за обяд или вечеря, подходяща за цялото семейство. Ако до сега не сте изпробвали да приготвите рецепта за хумус, значи сега е най-подходящото време да го направите. Това здравословно ястие за цялото семейство ще ви даде възможност да похапнете добре, а когато го сервирате с пресни плодове и зеленчуци, върху които да мажете хумуса, ще предоставите полезна храна както за децата, така и за възрастните. Много е вкусно, когато намажете домашно приготвения хумус върху филия препечен хляб, топла пита или нан.
Хумус рецепта
Подготовката за този домашен хумус от нахут ще ви отнеме около 20 минути, а ето и как да си приготвите около една купа и половина от него.
Необходими продукти за хумус рецепта:
За хумус:
1 кутия нахут – прецеден и изплакнат
2-4 скилидки чесън (в зависимост от вашия вкус)
1/2 чаша тахан (сусамово паста от семена)
сок от 1 лимон
1 супена лъжица паста от бяло мисо или 3/4 чаена лъжичка кошер сол
зехтин
За топинг:
1 малка тиквичка, нарязана на тънки филийки или на кубчета
1 малка лятна тиква, нарязана на тънки ленти или на кубчета
1 праскова или нектарина, нарязана
1 чаша чери домати, разрязани наполовина
1 кочан сладка царевица – зърната да са отстранени от кочана
1 шепа кресон, спанак или рукола
пресен босилек или мента
натрошено сирене фета
1/2 чаша препечени тиквени семки
2 супени лъжици препечен сусам
Начин на приготвяне на хумус рецепта
Ако имате време обелете нахута в купа с вода. Това наистина ще спомогне да приготвите един перфектен, кремообразен хумус и ще ви отнеме само около 10 минути.
В купата на кухненски робот сложете приготвените нахут и чесън. Пулсирайте, докато съставките станат фино смлени. Прибавете останалите продукти – тахан, лимонов сок, бяло мисо паста или кошер сол и пюрирайте, докато стане гладка консистенция. Докато машината все още разбърква съставките, прибавете в купата една след друга няколко лъжица вода, докато сместа стане кремообразна. Опитайте на вкус и при нужда добавете още сол или лимонов сок.
В средно голяма купа смесете заедно продуктите за топинга – тиквички, лятна тиква, праскови, домати и царевица. Поръсете със зехтин и щипка сол + черен пипер. Разбъркайте добре, за да се комбинират.
Изсипете готовия хумус в купа и го загладете с лъжица отгоре. Сервирайте го, поръсен със зехтин и топинг от пресни плодове и зеленчуци. Добавете шепа пресни зелени билки и след това поръсете с парчета фета, препечени семена и едра морска сол. Сервирайте с пита чипс и зеленчуци за мазане и топене.
Добър апетит!
източник:halfbakedharvest.com