ВеликденРецепти

Кога е Великден през 2015?

Кога е Великден през 2015

Velikdenski qica

Всяка година се чудим кога е Великден и през 2015 година той се пада на 12 април. Това е неделята, която бележи края на Страстната седмица – честването на смъртта на Исус Христос и възкресението му. Великден е един от най-големите християнски празници, обикновено е и най-посещаваният ден за литургии от страна на вярващите. За други пък е празникът, в който се боядисват яйца, слага се декорации на зайчета и пиленца и се меси козунак.

Според светото писание  Исус се връща към живота (възкръсва от мъртвите), три дни след като е разпънат на кръста на хълма Голгота в Йерусалим. Седем седмици преди празника със Сирни Заговезни започват и Великденските пости (Велик пост) или така наречената Света Четиридесетница. Тази година постите за Великден започват от 22 февруари. По време на Светата Четиридесетница са забранени блажни храни, а някои вярващи се ограничават до хляб, плодове и зеленчуци.

Най-любимата част от великденските празници е пъстрата трапеза. На Велики четвъртък се боядисват яйцата и се замесват питките. Първото боядисано яйце трябва задължително да е червено. Това е и най-забавният обичай за децата – креативно украсените и цветни яйца, които допринасят за празничният дух.

На Велики петък е разпънат Иисус Христос, за това този ден се води неработен, а вярващите посещават църквата, за да се преклонят и минат под плащеницата символизираща плата, с който е бил завит и погребан Божият син. Според традициите това се прави за здраве и пречистване.

В полунощ, събота срещу неделя, християните със запалени свещи посрещат Великден като се поздравяват с „Христос Воскресе“ и „Воистина Воскресе“. Неделя е и главният ден и последният от постите. На трапезата се слага козунакът, боядисаните яйца, пасхата, печеното агне и курабийките.

Кога е Великден?

През следващите 10 години Великден се пада на:

Великден 2015г. – 12 април,
Великден 2016г. – 1 май,
Великден 2017г. – 16 април,
Великден 2018г. – 8 април,
Великден 2019г. – 28 април,
Великден 2020г. – 19 април
Великден 2021г. – 2 май
Великден 2022г. – 24 април
Великден 2023г. – 16 април
Великден 2024г. – 5 май
Великден 2025г. – 20 април