Има Коледни рецепти, които се приготвят всяка година и тази определено е една от тях. Мекият Коледен венец с аромат на канела и шафран, с леки връхни нотки на портокал ще изглежда като част от празничната декорация върху трапезата. Технологията на замесването и плетенето му са по силите дори на начинаещи ентусиасти, така че ако не можете да се доверите на опитен помощник или държите сами да се справите с Коледното меню, дерзайте.
Коледни рецепти – коледен венец с канела и шафран
Продукти:
– 12 гр. прясна мая
– 40 гр. краве масло
– 1/2 чаша (125 мл) прясно мляко
– 1/2 г шафран
– 25 гр. кристална захар
– 1/4 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. кардамон, едро смлян
– 200 гр. брашно
За пълнежа:
– 50 гр. меко краве масло
– 25 гр. кристална захар
– 1/2 с.л. канела
– 1/4 ч.л. кардамон, фино смлян
– 1/4 ч.л. ванилия на прах
– кора от 1 / 2 – 1 портокал
– щипка сол
За намазване отгоре:
– 1 яйце – разбито с малко сметана или прясно мляко
– щипка сол
– кристална захар
Метод на приготвяне на Коледен венец с канела и шафран
- В голяма купа раздробете маята.
- В малка тенджера разтопете маслото на котлона. Към него прибавете млякото и шафрана и загрейте до 37°C. След това махнете от котлона и излейте течността върху маята. Разбъркайте добре, след което прибавете брашното, захарта, солта и кардамона.
- Месете тестото, докато стане гладко и еластично – около 5 минути с машина или 10 на ръка. След това покрийте купата с домакинско фолио и я оставете да втаса на топло 60-90 минути, докато тестото удвои обема си.
- Междувременно, смесете добре съставките за пълнежа.
- Когато тестото е вече готово, го разточете върху леко набрашнена повърхност и го оформете под формата на правоъгълник с размери 55 x 27 cm. Намажете го равномерно с пълнежа и го завийте на руло.
- С остър нож го разполовете по дължина така, че да получите две дълги парчета от по 55 cm.
- Поставете двете части една до друга с изрязаната отворена част отгоре. Съберете заедно горните части на парчетата, след това започнете да завъртите двете дължини заедно (представете си, че правите плитка само с две направления).
- Преместете плетката върху лист хартия за печене и я оформете като венец, като съберете двата края заедно. Поставете внимателно в тава, покрийте плътно с домакинско фолио и оставете да престои така за 45 минути. Междувременно загрейте фурната на 200°C.
- Внимателно намажете с четка венеца с яйчената смес отгоре и поръсете със захар и печете за 15-18 отдолу на фурната.
Готовия Коледен венец може да декорирате с елхово клонче и широка червена панделка.