На фокус: смях и сълзи с Маринела Ангелова

marinela angelova

По душа авантюрист, мечтател, с огромно желание за приключения. Фокусът ни този път ще падне върху една личност, чиято работа я пренася в различни роли, но никога не изневерява на най-важната, а именно на собствената си в живота. Маринела Ангелова – актриса, обичаща предизвикателствата както на сцената, така и малките, които единствено ние можем да създадем в ежедневието. Да полети, да мечтае, да се гмурка, да лудее, да играе и още и още… Ако вече сме събудили интереса ви, то ви оставяме да се потопите в един интересен разговор между екипа на LAZARA.bg и Маринела.

marinela angelova

LZ: Кога се появи страстта ти към актьорското майсторство?

– Не съм имала мечти и амбиции да бъда актриса. Бях едно доста срамежливо, интровертно дете, което предпочиташе книгите вкъщи, докато другите си играеха навън. Извървях дълъг процес на промяна и отваряне към света. Може би актьорството е последният етап от него, тъй като за мен е най-крайното публично разголване. Когато подготвяш нова роля, ровиш дълбоко из собствените си преживявания по време на репетиции, после вадиш (не без мъки), преработваш и накрая предаваш на сцената емоции, които са много лични. Нещо като терапия. Интересното при мен е, че аз завърших МИО и чак след това попаднах на снимачната площадка. Веднъж вече там, реших, че си заслужава да задълбая в тази професия, най-вече, защото изследва душата. Няколко месеца по-късно, реших да пробвам и в НАТФИЗ, за да предизвикам отново себе си. Взе, че ми се получи.

marinela angelova

LZ: Коя е основната роля, която гледаш да играеш в живота?

– Привличат ме силни, многопластови, горди и самокритични образи с много вътрешни конфликти. Също така откровено психарски или леко налудничави (смее се). Може би се опитвам в живота си да бъда независим, позитивен непукист и революционер с чувство за хумор. От известно време, обаче, се усещам някак изморена от борбата, имам нужда от споделяне и да се облегна на човек до мен. Някой, пред когото мога да се отпусна, да бъда слаба, тъжна, смешна.. всякаква.

marinela angelova

LZ: А на сцената?

– На сцената и пред камерата искам да съм различна, да пробвам нови неща, да изследвам. Бягам от клишета и еднотипни роли. Вълнуват ме образи, които ме затрудняват, вадят ме от зоната на комфорт. Ролята на Паулина Салас в „Смъртта и момичето“ от Ариел Дорфмън и тази на Светла във „Взлом“ с автор Гаро Мурадян са точно такива и определено ме вдъхновиха от първия прочит. Пред камерата също скоро направих много предизвикателна роля – играх прима балерина, зависима от кокаин и говореща английски.

marinela angelova

LZ: Адаптация, талант или много работа е ключът към добрата роля?

– От всичко по много. За мен работата с режисьора и другите актьори е най-важната за добър краен резултат. След това личният опит и твоя индивидуален път до този момент, изпитвал ли си емоциите на героя си, всички твои случки и срещи. Тези неща много помагат и за ролята, и за твоето собствено осмисляне. И ако не си бил там – от къде ще си откраднеш нещо подобно и близко като интензитет на чувствата, за да живееш още една роля, още един човешки живот. Много е любопитно и разбира се, обременяващо. Актьорите трябва да са добри психолози и да познават добре човешката душа. Затова и е толкова вълнуваща тази професия. Психология, любопитство, лудост, преодоляване – да излезеш от собствените си рамки, да се разпънеш и да пуснеш някой друг, да бъдеш себе си, но по нов начин.

marinela angelova

LZ: Какво стои зад блясъка на сцената? Има ли тъмни страни?

– Зад блясъка има самотни часове на труд, пот и сценичен прах. А ако трябва да опиша как се случва независим театър с никакви или малко парични знаци – ще стане тежко и тъжно за четене.

LZ: Коя част от работата си обичаш най-много?

– Изследователската. По природа съм доста любопитна. Човешките истории, мотиви, идеали, грехове – всичко това ми е безкрайно интересно. Дисекция на човешкото съзнание. Като под съзнание приемам чувствата – страх, удоволствие, гняв, болка, любов и т.н. в комбинация с биографията на дадения образ (личен опит и преживяванията, които ни оформят като индивидуалност с ценности, предразсъдъци и разбирания за живота).

marinela angelova

LZ: Кино или театър?

– И двете. Следя всички интересни проекти и не пропускам качествена постановка или филм. Обожавам българския театър. Смятам, че е на доста високо ниво. Докато бях в Лондон, успях да гледам също много неща, добри и не толкова добри и смея да твърдя, че примерно „Вишнева градина“ на Крикор Азарян е много по-добро от това, което гледах там в изпълнение на руска трупа на лондонска сцена.

marinela angelova

LZ: По какъв тип филми си падаш?

– Определено обичам драми, т.нар „актьорски филми“ с плътни и крайни образи. Филми, които събуждат сетивата и мозъчните ми клетки. Такива, които променят фокуса и дават още една или повече гледни точки. Падам си и по европейско кино, по скандинавско, по независимите филми. Напоследък гледам и много добри сериали. Почти всичко, което си заслужава.

marinela angelova

LZ: Ако трябва някой да заснеме твоя живот, кой режисьор би искала да го направи?

– Хммм.. ето това никой никога не ме е питал. Не мога да взема решение кой точно, но не бих се разсърдила, ако е някой от долу изброените – Уди Алън, Мартин Скорсезе, Ридли Скот, Дейвид Финчър, Сам Мендес, Алехадро Иняриту и т.н.

LZ: Към момента одобряваш ли сценария на твоя живот?

– В момента се възстановявам от травма на коляното (скъсах връзка на ски) и са ми забранени почти всички неща, които обичам да правя, така че не съм особено щастлива от този сценарий. Аз съм доста активна и почивката вкъщи си е истинско изпитание, но и полезно осмисляне, преподреждане, рестарт и мисля, че ще използвам всичко, което мина през мен този един месец за някоя бъдеща роля. Подобни случки остават следа и изграждат характер.

marinela angelova

LZ: В кое за теб се крие магията на киното?

– Магията на киното може би е съпреживяването. Киното е фабрика за мечти и емоции. Забравяш за себе си и се потапяш в друга история. А ако филмът е добър, на финалните надписи все още не можеш да мръднеш, защото магията те е пренесла в друго балонче, наречено свят.

LZ: Мечтаната роля за теб е….?

– Бих изиграла с еднакво голямо желание кралица, хипи, серийна убийца, супер герой като жената котка, обикновена домакиня от 60-те години в САЩ, кариеристка с биполярно разстройство и още, и още..

marinela angelova

LZ: Обичаш да катериш планини и да си сред природата. Как минаваш през различните препятствия? Имаш ли рецепта за здрав дух?

– От малка си падам по приключения и пътешествия до далечни места, обикалях градове, морета и океани, но в последно време май най-голямата ми любов е планината. Правя дълги преходи, катеря върхове, през зимата карам ски. То си е пристрастяващо! Когато си по пътя нагоре ти е трудно, възпитаваш волята, но стигнеш ли целта – няма такова щастие, такива гледки, адреналин и тотално презареждане. На връщане не вървиш, а летиш. Това е моят начин да разпускам, а и като цяло спортувам много какво ли не, за да изкарвам всичките кофти неща от себе си.

marinela angelova

Не е случаен и израза „здрав дух в здраво тяло“. Имало е случаи, когато объркваме маршрута и се губим, вървели сме по 10 часа без почивка и се прибираме на лунна светлина или, ако имаш голям късмет, пътечката ти е осветена от хиляди светулки. Това вече е магическо, приказно, филмово или както искате го наричайте. Всеки път се срещат и диви животинки, фини кошутки, стадо рогати биволи, дебели зайци, чакали, бебета лисичета, диви кончета и т.н.

marinela angelova

LZ: Живяла си в САЩ и Лондон. На какво те научи живота в чужбина?

– Ами, за да се потопиш истински и да усетиш качествено духа и културата на дадено място, трябва да поостанеш малко повече. Посетила съм доста места, но като тийнейджърка много ме привличаше САЩ. Първият път отидох на студентска бригада, напълно неподготвена, сама и с 600$ в джоба. Минах през много неща, научих доста уроци, най-вече как се изкарват пари с ниско квалифициран труд и пот, станах самостоятелна и се отървах от романтичните си представи от книги и филми. Май тогава осъзнах, че не искам да бъда част от бързо въртящото се колело за правене на пари и постигане на „американската мечта“. Никога не бях срещала толкова много амбициозни, самотни индивидуалисти, толкова много психично нестабилни хора или просто непознати по улиците, които имат нужда да ти разкажат тъжната си история.

Колкото до Лондон – цял живот съм го избягвала, но когато отидох, страшно ми хареса – и като един луд турист обикалях музеи, театри, паркове, квартали, направо се влюбих. Реших, че ще е хубаво да ходя по-често и затова си потърсих и агент. Лондон ми отвори още повече съзнанието, аз и сега смятам, че ако се местя да живея някъде – може би ще избера Лондон.

marinela angelova

LZ: Какво искаш да ти се случи в близък план?

– Иска ми се да изиграя още много интересни роли, да участвам във все по-вълнуващи проекти, да направя още много лудориийки, като това да полетя с делта планер или балон или да се гмуркам, да посетя още много нови места, да изкача нови върхове, да намеря още една част от пъзела, липсващата. Също така се усещам готова и за споделен уют и много се заглеждам по бебета и деца напоследък.

LZ: За финал какво ще пожелаеш на нашите читатели?

– На читателите на LAZARA.bg пожелавам да са здрави, любопитни и непреклонни, за да осъществяват мечтите си, да направят някого щастлив (освен себе си, разбира се), да се изправят срещу страховете си, да се смеят шумно, да плачат без срам, да четат книги, да ходят на театър и да се обичааат!