Тази рецепта за тиквено лате е последният есенен хит и в никакъв случай не трябва да пропускате да опитате ароматната напитка. A след като станете изкусни майстори на кафето, може гордо да почерпите гостите си и да ги изумите с новите си умения. Ето как точно да приготвите ободряващото тиквено лате.
Рецепта за тиквено лате
За да си направите домашно есенно лате с тиква ще ви трябват само 5 минути. Добре е да си приготвите предварително сиропа, който може да се използва освен за тази напитка и за сладкиши. Подправката за тиквен пай ще ви послужи за овкусяване на всички рецепти с оранжевия зеленчук. Ето защо покрай тази рецепта за лате ще се снабдите с полезни съставки за още няколко други.
За тиквения сироп:
- 1 чаша вода
- 2/3 чаша кафява захар
- 1/3 чаша пюре от тиква
- 1/2 ч.л. ванилов естракт
- 1 с.л. подправка за тиквен пай ( приготвя се от 4 с.л. канела, 2 с.л. сух джинджифил, 4 ч.л. индийско орехче, 2 ч.л. бахар и 2 ч.л. карамфил)
За тиквеното лате:
- 3 с.л. горещо еспресо или силно варено кафе
- 3 с.л. сироп
- 3/4 чаша прясно мляко
- Топинг по желание – бита сметана, карамелена заливка и канела
Започнете с приготвяне на сиропа. В малка тенджера сложете всички съставки за него без ванилията и оставете на котлона, включен на средно висока степен. Разбърквайте периодично и оставете да заври. След това намалете температурата до средно ниска и оставете да къкри за 3 минути, докато сместа се сгъсти. Добавете ванилията и махнете от котлона. Използвайте веднага или съхранявайте в хладилника до една седмица. В голяма чаша сложете съставките за тиквеното лате и гарнирайте отгоре с предложенията по избор.
Ако това бързо и лесно предложение ви хареса, разгледайте и останалите рецепти в сайта на LAZARA, където ще намерите още интересни идеи за салати, предястия, десерти, супи и коктейли.