Сангрия – история, факти, рецепта

сангрия

сангрия

Сангрията е онова освежаващо, но и същевременно отпускащо алкохолно питие, което носи аромата на свежи плодове и неповторимия вкус на червеното вино. Корените й идват от слънчева Испания, а в днешно време напитката е много обичана от хора от цял свят. Основата за сангрията е червено вино, като се добавят нарязани плодове и количество бренди или ром, в зависимост от индивидуалния вкус.

Връщайки се още назад във времето, hippocras е подобна напитка, приготвена от традиционно вино с различни подправки като джинджифил, канела и т.н., която се е консумирала през Средновековието. Замисляли ли сте се защо акцентът пада върху виното? Водата през това време не е била безопасна за пиене и точно алкохолът се е „погрижвал“ за всички бактерии в напитката. Повече домакинства са я приготвяли с малко плодове, които са били налични в региона, в който живеят, а за още аромат и вкус са добавяли подправки.

Конкретизирайки Испания, този регион е бил засаден активно с лозя от римляните още около 200 г. пр. Хр. Много бързо тогава започва търговията с вино, като вината на Испания доставят голяма част от желанията на Рим. Червеното грозде се развива много добре, а местните наричат всички видове винен пунш – сангрия.

Сангрия – испанската студена напитка с вино и плодове

сангрия

Факти за сангрия:

  • Сангрията обикновено е комбинация от червено вино, сладък сироп, няколко капки бренди и нарязани плодове. Виното може да бъде всеки тип, който е лек, сух и млад, но за предпочитане е да бъде червено;
  • 20 декември е Националният ден на Сангрия;
  • Името sangria идва от sangre, португалската дума за кръв;
  • Въпреки, че сангрия е направена първоначално с вино „Rioja“, можете да използвате почти всяко сухо червено вино. Други добри варианти са Beaujolais, Pinot Noir и Sangiovese;
  • Сангрията може да се направи и с бяло вино. Известна е като „Sangria Blanco“ (бяла сангрия);
  • Мангра е версия на сангрия, създадена от комедианта Адам Карола. Рецептата изисква 3 части червено вино, 1 част водка и 1 част портокалов сок.

Традиционна и оригинална рецепта за сангрия

сангрия рецепта

Оригинална рецепта за сангрия

2 бутилки червено вино Риоха (Rioja)
1 чаша бренди
1 чаша портокалов сок
1/4 чаша захар (може да използвате и сладък сироп)
2 портокала, нарязани
2 лимона, нарязани
3 лимети, нарязани
2 ябълки, нарязани
2 чаши студена сода
1-2 пръчки канела

Начин на приготвяне:

В голяма кана комбинирайте виното, брендито, портокаловия сок и захарта. Разбъркайте докато захарта се разтвори. Добавете нарязаните плодове, канелата и охладете. Препоръчва се да оставите сангрията за една нощ в хладилник, за да може плодовете да пуснат соковете си добре. Преди сервиране добавете содата и много лед към вашата домашна сангрия.