Една Новогодишна торта винаги ще намери място върху празничната трапеза. Посрещането на Новата година с нещо сладко и красиво аранжирано определено ще постави началото на много сладки моменти през предстоящите 365 дни. Ето защо не пропускайте да почерпите близките и гостите си с вкусна Новогодишна торта с аромат на канела и джинджифил, за да орисате късмета за близкото бъдеще.
Рецепта за Новогодишна торта
Необходимите продукти за тази Новогодишна торта:
За сухата канелена смес:
4 ч.л. канела
4 ч.л. джинджифил
3 чаени лъжички прясно смлян кардамон
3 чаени лъжички прясно смлян карамфил
За тортата:
2 1/2 чаши брашно
2 чаени лъжички сода за хляб
1/4 чаена лъжичка сол
8 чаени лъжички суха канелена смес (виж по-горе)
1 чаена лъжичка настъргана портокалова кора
4 яйца ( на стайна температура)
1 чаша кафява захар
1 чаша сироп от захарна тръстика
1 чаша краве масло
1 чаша сметана ( на стайна температура)
1 1/4 чаши мляко ( на стайна температура)
За глазурата:
2/3 чаша краве масло
1 1/4 – 1 1/2 чаши пудра захар
3/4 чаша крема сирене
Забележка: Може да се смесят няколко супени лъжици от сухата канелена смес в глазурата за декорация и допълнителен аромат.
Начин на приготвяне на новогодишна торта с канела и джинджифил
Направете тортата:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе три кръгли тави за печене на блатовете с лист пергаментова хартия на дъното.
2. В купа смесете брашното, содата, солта, сухата канелена смес и портокаловата кора.
3. В голяма купа разбийте захарта и яйцата, докато се получи светла и пухкава смес. Прибавете към нея захарния сироп и разбъркайте добре.
4. В тенджера на котлона разтопете маслото. След това изчакайте, докато се охлади до стайна температура и прибавете към него млякото и сметаната.
5. Изсипете сухите съставки към яйчената смес на няколко порции, като разбърквате добре.
6. Разделете полученото тесто на три равни части в подготвените тави.
7. Печете 30-40 минути или докато клечка за зъби излезе чиста от блата.
8. Оставете готовите блатове да се охладят поне за 15 минути, преди да ги извадите от тавите.
Направете глазурата:
- Разбийте маслото в купа.
- На порции прибавете към него пудрата захар. Добавете и крема сиренето и разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
- Прибавете няколко лъжици от сухата канелена смес по желание.
Наредете тортата, като мажете между блатовете с част от глазурата. Най-отгоре направете равна и красива глазура, която да придаде завършен вид на десерта. Декорирайте с украса по желание.