Лесна рецепта за печена сьомга, която може да си приготвите за вечеря. Ако обичате вкуса на пушените ястия, това предложение може да се превърне в новото ви любимо такова. Предполагаме, че нямате на разположение цял ден, за да овкусите храната по този начин, затова предлагаме интелигентно решение. Кедровата дъска добавя ароматен пушен пласт към рибата и я прави прекрасна на вкус.
Рецепта за печена сьомга
Напоената или изпечена кедрова дъска осигурява вкусен и невероятен пушен аромат. Не всички меса са подходящи за приготвяне по този начин, но филето от сьомга си е класика. Въпреки че то се готви много бързо, успява да попие пушеният аромат на кедър доста добре. Печенето върху дъска е интересно с това, че напоеното кедрово дърво освобождава пара като се загрее. Месото става сочно и вкусно. Тайната на тази рецепта за печена сьомга се крие в предварителното двучасово киснене на дървото в смес от равни количества вода и ябълков сайдер или вода и вино, преди да се постави на грила.
Продукти и начин на приготвяне
За сьомгата:
– Една кедрова дъска
– Ябълков сайдер
– 2 филета от сьомга
– Сол на вкус
– Черен пипер на вкус
– 1/2 с.л. зехтин
За лимоновия сос с йогурт и копър:
– 85 гр. чист йогурт / цедено мляко
– 85 гр. сметана
– 1 с,л. ситно нарязан червен лук
– 2 ч.л. лимонов сок
– 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
– 1 ч.л. хрян
– 1 ч.л. копър – пресен или изсушен
– 1/4 ч.л. сол
– 1/4 ч.л. смлян черен пипер
Измийте добре дъската и я накиснете в разтвор от равни части вода и ябълкова сайдер или вино поне за 2 часа. Загрейте грила на на средно-висока температура за 10 минути или докато достигне 180 градуса. Измийте рибата и я подсушете с няколко листа хартия от кухненска ролка. Овкусете със сол и черен пипер. Извадете дъската от течността, леко я подсушете и намажете с пласт зехтин. Поставете отгоре рибата, обърната с кожата надолу. Сложете дъската направо върху грила. Сложете капака и печете така 13-17 минути в зависимост от големината на парчетата. Когато стане изцяло розова по средата и лесно се разпада при бодене с вилица, значи е готова. Сложете изпечената риба в чиния, махнете кожата и поръсете с лимонов сок. Сервирайте топла, гарнирана със соса, който се приготвя от изредените съставки, разбъркани добре в блендер.