Представяме ви здравословна лятна рецепта на печени кюфтета от тиквички със сос дзадзики, която е чудесна както за обяд, така и за вечеря. Дипът е свеж и се съчетава перфектно с малките вкусни хапки. Освен това е подходящ към всякакви зеленчукови ястия. Леките предложения за похапване през топлите месеци са предпочитани от цялото семейство, така че зарадвайте всички в дома си с разнообразието от рецепти в сайта, от където може да черпите вдъхновения за всеки ден.
Рецепта на печени кюфтета от тиквички със сос дзадзики
Разнообразието от пресни плодове и зеленчуци през лятото е толкова голямо, че не трябва да се използва консумирането им под каквато и да е форма всеки ден. Пресни салати или готвени ястия, зеленчукови и плодови смутита и десерти – използвайте всички варианти, за да доставите доза витамини, минерали и фибри за доброто здраве на вас и на близките ви хора.
За 8 броя печени кюфтета от тиквички със сос дзадзики към тях ще ви трябват следните продукти:
За сос дзадзики:
– 3 с.л. мляко 2 %
– 1-1/3 чаша обезмаслено чисто цедено мляко
– 1/2 чаша ситно нарязана краставица
– 2 с.л. нарязани пресни листа от мента
За кюфтетата от тиквички:
– 2 чаши настъргани тиквички
– 1 ч.л. сол
– 1 голямо разбито яйце
– 1/2 чаша настърган Пармезан
– 1/4 чаша брашно
– 1/4 чаша галета
– 1 скилидка чесън – обелена и смляна или нарязана на ситно
– 1/4 чаша ситно нарязан жълт лук
– 1/4 ч.л. сух босилек
– черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на печени кюфтета от тиквички
1. Направете соса като смесите всички съставки за него в купа и я поставите в хладилника за 30 минути, за да се охлади.
2. Загрейте фурната на 220 градуса. Пригответе си тава за печене и сложете на дъното й лист пергаментова хартия. Намазнете леко с малко масло.
3. Поръсете тиквичките със солта и оставете да се отцедят в гевгир за 10 минути. Изстискайте колкото е възможно водата от тях и ги поставете върху суха кърпа или няколко листа кухненска ролка, за да се попие всяка течност от тях. Изсипете ги в купа и прибавете към тях яйцето, лука, брашното, босилека и галетата. Овкусете със сол и черен пипер.
4. С помощта на лъжица за сладолед или супена лъжица, сложете малки топки от готовата смес, с размери около 2 с.л. върху хартията в тавата и леко притиснете, за да се сплескат и придобият плоска и кръгла форма.
5. Печете за 10 минути, след това ги обърнете и печете за още 5-10 минути, докато станат златисто-кафяви на цвят.
6. Сервирайте със соса. Добър апетит!