Рецепта за пилешки гърди на барбекю, подходящи за вечерите на открито в градината или двора с приятелите или семейството. Пригответе вкусна и здравословна храна за приятната компания, с която разпускате след дългия работен ден. Тази идея е подходяща за вечеря при излет, пикник или уикенд сред природата.
Рецепта за пилешки гърди на барбекю – сочни, вкусни и здравословни
Тайната на рецептата се крие в маринатата, в която престоява пилешкото месо за една цяла нощ и специалния сос, с който се намазва, докато се пече на грила. По този начин гърдите стават меки, сочни и ароматни. Ако искате да сервирате на трапезата си нещо вкусно и здравословно, което не отнема много време, тази рецепта за пилешки гърди на барбекю или скара е чудесна идея. Докато месото се изпече, може да нарежете пресни зеленчуци за гарнитура, която да сервирате към пилешкото.
Приготвяне на марината и сос за печеното месо
За около 4 порции ще ви трябват следните продукти:
За марината:
– 2 чаши мътеница
– 2 с.л. лютив сос
– 2 скилидки чесън – обелени и нарязани
– 2 ч.л. сух розмарин
– 2 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. смлян черен пипер
За барбекю соса:
– 1/4 сос за барбекю – използвайте този, който ви е любим
– 1/4 чаша ябълков сок
– 1 скилидка чесън – обелена и нарязана на ситно
– 1 с.л. горчица
– 1 1/2 с.л. лютив сос
– 1/2 ч.л. смлян черен пипер
Пригответе на марината като смесите всички съставки за нея в средно-голяма купа и разбъркайте добре. Пресипете я в плътен найлонов плик, сложете вътре месото и разтръскайте добре, за да се овкуси максимално. Затворете плътно плика, така че да не влиза или излиза въздух и го поставете в хладилника поне за 3 часа.
Пригответе соса, като смесите всичките му съставки в малка купа и разбъркате добре. Изпечете пилешки гърди на барбекю, като поставите овкусеното месо върху грила за около 15 минути на средна температура. След това обърнете парчетата, за да се изпекат и от другата страна за още 7-10 минути. Вземете четка и внимателно намажете цялата повърхност на месото със соса. Обърнете по още веднъж върху барбекюто, този път пилешкото да се изпече и със соса. Добър апетит!