Невероятно пикантна рецепта за пилешко с киноа и зеленчуци, с добавка на сладък пчелен мед. Съчетанието от вкусове е наистина интересно и интригуващо. Цветна и питателна комбинация, подходяща за полезно хранене през деня или вечерта. Набавете си здравословна доза протеини, витамини и минерали с това леко и фантастично ястие.
Рецепта за пилешко с киноа и зеленчуци
Продуктите, които присъстват в тази рецепта за пилешко с киноа и зеленчуци са подбрани внимателно. Киноа се цени особено заради хранителната си стойност, като съдържанието й на протеини е много високо (14% от масата). Освен това тя е източник на пълноценен протеин, фибри и фосфор, магнезий и желязо. Киноа е източник и на калций, затова е полезна за вегани и хора с непоносимост към лактозата. Пилешкото месо се характеризира с високо съдържание на необходими за човека минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо; витамини: В2, В6, В12, А и Е. Въглехидрати няма, а мазнините са малко. Калориите не са много, затова тези, които спазват диети и се грижат за теглото си, могат спокойно да го консумират.
Продукти и начина на приготвяне
Добре е месото да престои за минимум два часа в марината, за да се овкуси добре. Иначе като цяло за приготвянето на между две и четири порции ще ви трябват само около 30 минути. Ето и списъка с необходимите продукти и нужните количества за приготвянето на пилешко с киноа и зеленчуци :
За медената марината:
500 гр. пилешки гърди без кожа
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 чаша зехтин
3 с.л. адобо (марината или сос от оцет, вино, зехтин и подправки)
2 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. медена горчица
2 с.л. пресен кориандър, нарязан на ситно
4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно
За салатата:
6 чаши зеленчуци по избор
няколко чери домати, разполовени на две
1/4 чаша накъсан пресен магданоз
4 стръка нарязан зелен лук
1 нарязано авокадо
сокът от един лайм
1 с.л. зехтин
1/2 с.л. мед
За лимоненото киноа:
1/2 чаша почистена и добре измита сурова киноа
1 чаша пилешки или зеленчуков бульон
1 с.л. кокосово масло
сокът и настърганата кора на един лайм
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
Овкусете добре парчетата пилешко със солта и черния пипер. В купа смесете меда, зехтина, горчицата, кориандъра, адобото и чесъна. Разбъркайте получената марината и покрийте с нея месото. Оставете в хладилника поне за 2 часа. Изпържете вече маринованото пилешко в тиган с малко зехтин на средно – висока температура за около 6 минути или докато добие кафяв цвят. Към суровото киноа прибавте бульона и поставете в тенджера на котлона. Оставете да заври, изключете топлината и покрийте с капак. След 15 минути, ако течността се е абсорбирала, значи е готово. Преместете в купа и овкусете с кокосово масло, сол, черен пипер, лимонов сок и кора. Пригответе салатата, като нарежете зеленчуците в голяма купа и поръсите с щипка сол и черен пипер. Прибавете пилешкото заедно с киноата, доматите, кориандъра, зеленият лук и авокадото. Залейте ястието с лимонов сок, зехтин и мед. Сервирайте пилешкото с киноа и зеленчуци. Добър апетит!