Рецепта за сьомга с червено цвекло – чудесно предложение за основно ястие, подходящо за лека и здравословна вечеря с чаша вино за компания. Ако нямате идея какво да сготвите, но знаете, че трябва да бъде нискокалорично и питателно, значи тази рецепта за сьомга с червено цвекло ще ви хареса.
Рецепта за сьомга с червено цвекло
Ястието се приготвя лесно и бързо, а невероятният вкус, който грила придава на сьомгата контрастира и допълва чудесно зеленчуковия микс за гарнитура. За да си приготвите две порции от тази рецепта за сьомга с червено цвекло ще трябва да си набавите следните съставки:
– 2 глави жълто цвекло – сварени, обелени и нарязани на кубчета
– 2 глави лилаво цвекло – сварени, обелени и нарязани на кубчета
– 1 червен портокал – кората и месестата част нарязани на кубчета
– 1/2 чаша червен лук – нарязан на кубчета
– 1/4 чаша прясно изцеден портокалов сок
– 2 с.л. зехтин
– 2 с.л. винен оцет
– 1/2 чаша пресни листа от магданоз
– Сол на вкус
– 2 големи шайби сьомга
– 2 с.л. зехтин
– Сол на вкус
– По желание: балсамова глазура (ако не намерите готова, може да видите как да си приготвите домашна в тази рецепта)
Начин на приготвяне на сьомга с червено цвекло
1. Загрейте грила на най-високата степен.
2. Междувременно си пригответе зеленчуковата гарнитура. В средно-голяма купа смесете цвеклото, лука, зехтина, оцета, портокала, портокаловия сок и разбъркайте. Овкусете със сол и поръсете с магданоз.
3. Втрийте зехтин в парчетата риба и поръсете със сол.
4. Намалете силата на грила до средно-висока и поставете сьомгата с кожата надолу. Печете за 3 минути, след това обърнете парчетата, за да се изпекат и от другата страна за 1-2 минути.
5. Поставете изпечената сьомга в чиния и прибавете зеленчуковата гарнитура, небрежно поръсена върху рибата. Сервирайте веднага.
Добър апетит!